Je vindt je eigen naam waarschijnlijk inmiddels wel vanzelfsprekend. Maar weet je ook waarom je ouders voor jouw naam hebben gekozen?  Sommige namen hebben een uniek verhaal. Andere namen zijn gekozen omdat ouders het gewoon mooie klanken of lettercombinaties vonden. Misschien ben je de laatste tijd wel veel onderzoek aan het doen naar namen en wil je voor jouw kind ook een naam bedenken met een speciale gedachte erachter. In dit artikel hebben we de meest voorkomende motieven om een rij gezet die van invloed zijn op een naamkeuze. 

Moderne naam

Populaire meisjesnamen op dit moment zijn Yara, Mila en Nora, en voor jongens zien we de naam Sam, Noah en Lucas vaak terugkomen. Sommige mensen zijn gevoelig voor trends en laten zich (onbewust) beïnvloeden door dit soort modenamen. Wellicht vinden de ouders zo’n hippe naam niet alleen erg leuk, maar heeft dit er ook mee te maken dat je als vader of moeder graag wil dat je kind erbij hoort en niet buiten de groep valt vanwege een ouderwetse of saaie naam.

Vernoeming naar een held of artiest

Het komt nog altijd regelmatig voor dat ouders hun kind vernoemen naar hun grootste (gezamenlijke) idool. Bijvoorbeeld omdat ze elkaar hebben ontmoet tijdens een concert van deze favoriete artiest, waardoor de muzikant een belangrijke rol heeft gespeeld in hun liefdesverhaal, en daarom ook onderdeel is van de reden dat er nu een kindje op komst is. Een romantische gedachte, toch?

Een internationale naam

Omdat de wereld steeds internationaler wordt, houden ouders hier tegenwoordig veel vaker rekening mee tijdens het bedenken van babynamen. Een voornaam die in veel verschillende talen is uit te spreken wordt gekozen met het perspectief op de toekomst en een eventuele carrière in het buitenland, maar ook omdat ouders bijvoorbeeld hun roots hebben in een ander land of hun kindje tweetalig willen opvoeden. 

Intuïtief of vanwege de klank

Niet iedere naamkeuze hoeft te worden onderbouwd, natuurlijk. Ouders kiezen de naam ook vaak gewoon spontaan en intuïtief, op het moment dat ze hun kindje voor het eerst zien. Of omdat ze de klanken van de naam simpelweg zo mooi vinden.

Vanwege de (spirituele) betekenis

Namen worden ook vaak gekozen omdat er een krachtige, bijzondere of positieve betekenis achter zit. Bijvoorbeeld omdat ouders hun kind een bepaalde boodschap willen meegeven, en erin geloven dat deze betekenis een goede invloed zal hebben op het leven van hun kind.

Vernoemd naar een familielid

Vroeger was het gebruikelijk om je kind te vernoemen naar een familielid. Tegenwoordig wordt dit nog steeds wel gedaan, maar dan vaak wat meer indirect. Een klassieke naam zoals Alexander, wordt bijvoorbeeld Alex. Ook geven ouders hun kind vaak de naam van hun opa of oma als tweede naam. 

Kortom: achter elke naam zit wel een ander verhaal! Weet jij hoe jouw naam precies tot stand is gekomen?

Dus jij krijgt of hebt een baby?! Lees dan ook eens deze berichten

Nordic en natuurlijke babykamer van Fay #InstaRoom

Week of Outfits met superleuke baby kleding

De mooiste rosé gouden baby-en kinderitems, we love it!

Ferre’s stoere babykamer in een prachtige boerderij – InstaRoom

Roger’s stoere babykamer met Scandinavisch tintje – InstaRoom

Pastelkamertje met dieren en tweedehands schatten #InstaRoom