Voor kinderen is bouwen en spelen met constructie materiaal een goede uitdaging. Niet alle kinderen zullen houden van alleen maar bouwen met de bekende houten blokken, en daarom is er gelukkig ook meer uitdagen constructie speelgoed tegenwoordig.

Omdat we heel vaak de vraag krijgen, met welk uitdagend speelgoed (voor hoogbegaafde kinderen) we onze eigen kinderen uitdagen, vandaag een speciale blog. Eentje met allerlei leuke speelgoed tips voor bouw en constructie materiaal.

Van bouwen met magneten, tot aan bouwen met hout. Het komt allemaal terug in de leukste vormen en maten. Ik heb het om het iets overzichtelijker te maken ook op ‘leeftijd’ gezet. Al ben ik daar zelf niet perse een voorstander van, want ieder kind is uniek. En elk kind ontwikkelt zich anders. Daarbij heeft natuurlijk elk kind op z’n eigen niveau uitdaging nodig (of juist eigenlijk iets erboven). Kijk dus vooral naar wat je kind nu laat zien, waar de interesses liggen en hoever het al is in het spelen met constructie materiaal. De leeftijds-categorieën zijn dus voor ter indicatie.

Constructie- en bouwspeelgoed voor baby’s (0-1 jaar)

Je zou deze leeftijdsgroep misschien nog niet verwachten als het gaat om bouwen. Maar ook voor kinderen onder een jaar kun je best wel leuke bouw en constructie materialen in huis hebben.

Modu Toy, minimalistische zachte bouwblokken voor iedereen

modu toy constructie speelgoed voor baby tot tien jaar

Wij zijn zelf al vanaf het prille begin (via KickStarter) groot van van Modu Toy! Modu Toys zijn eigenlijk grote zachte (ik zou het omschrijving als een foam blok met een zacht buitenlaagje) blokken met daarin een hoop gaten. Bij elke kit zitten ook plastic pegs, waarmee je de blokken aan elkaar kunt koppelen. Sommige kits hebben ook coaster wieltjes (die zijn hier favoriet!) of grotere wielen. Sinds kort hebben ze ook halve ballen (die je dus met de pegs tot onder andere een hele bal kan maken). Een groot wiebel blok waarmee balans geoefend kan worden.

Eigenlijk zijn de mogelijkheden oneindig met de Modu Toy blokken. En dat is waarom ze nog steeds elke dag wel gebruikt worden door onze kids (nu 3-10 jaar oud). Dus ja, ook echt de allerjongsten kunnen hier prima mee spelen en langzaam aan hun eigen constructies maken. Of natuurlijk genieten van alle bouwwerken en ideeën die papa en mama hebben. Modu Toy blokken zijn ook echt heel erg leuk om met het hele gezin iets mee te maken en spelen.

Smart Max

Ook de jongste kinderen kunnen trouwens al wel wat spelen met de dieren, of de auto’s, staven en grote ballen, van Smart Max. Het helemaal precies in elkaar zetten zoals het hoort hoeft natuurlijk niet. Maar toch kunnen die kleintjes soms meer dan je denkt. En anders houd je het nog eventjes in de kast voor als ze wat groter zijn en er iets meer mee kunnen.

De SmartMax My First Sounds & Senses is trouwens net uitgeroepen tot het Speelgoed van het Jaar!

De advies leeftijd is wel vanaf 3 jaar bij de meeste sets, omdat er bij sommige wat kleinere onderdelen zitten. Jij als ouder weet natuurlijk het beste of deze ook geschikt is voor jouw kind. Is jouw baby een alles-eter dan kun je er natuurlijk beter nog even mee wachten.

Stick’O

Het lijkt wat op de SmartMax magnetische sets, maar alles van Stick’O valt onder een ander merk. Grote kans dat je kleintje ook gek is van Bumba, of van één van de andere sets van Stick’O. Heel geschikt voor de kleinsten die graag willen bouwen.

Peuters (1-3 jaar) spelen graag met dit constructie en bouw speelgoed

Voor de peuters is het bouw en constructie speelgoed dat we noemen in de baby categorie, ook nog wel geschikt. We noemen dus in de peuter categorie nieuw constructie en bouw speelgoed dat hiervoor nog niet is genoemd.

Smart Max Click ‘n Roll

Spelen met een enorme magnetische knikkerbaan? Dat kan met de Smart Max Click’n Roll. Je bouwt met de magnetische staven, en door de leuke glijbanen laat je de knikkers rollen. De knikkers en staven zijn geschikt voor kleine kinderhanden. Natuurlijk wel altijd even opletten dat er niks in de mondjes gestopt wordt.

Duplo, een aller eerste kennismaking met LEGO bouwsteentjes

Natuurlijk mag Duplo niet ontbreken in een speelgoedkast van een peuter. Hoe leuk is het om je eerste eigen huis te bouwen? Of gewoon de wereld rond te gaan en te ontdekken, met alle dieren en bijbehorende mensen?! Duplo is niet voor niets populair, en als je er een beetje voorzichtig (of niet) mee om gaat, dan kun je er nog jaaaaaaaaren plezier van hebben. Wedden dat jij misschien nog wel LEGO of Duplo ‘van vroeger’ hebt?!

Bij ons zijn alle sets met dieren een hit, maar grappig genoeg spelen ook alle kinderen (ja, die van 3 tot en met 10 jaar) ook heel graag met de nieuwste ‘GROTE KERMIS’ set die de jongste voor haar 3e verjaardag kreeg.

Magformers, bouwen met magnetische vormen voor peuters

Met de Magformers maak je de mooiste bouwsels en constructies met de magnetische geometrische vormen. In allerlei aantrekkelijke kleurtjes maak je samen of alleen de mooiste kunstwerken. Ook erg leuk om gewoon mee op de koelkast te spelen trouwens. En houd je van mooie kleuren en schaduwen? Zet ze dan op een zonnige dag eens tegen het raam aan en laat je verbazen!

Constructie speelgoed voor kleuters (4-6 jaar oud)

Nu je kind naar school gaat (of thuis les krijgt) is het aanbieden van educatief materiaal iets waar je misschien niet meer zo aan denkt. Want hey, op school hebben ze toch ook gewoon een bouw hoek? Maar ook thuis lekker verder kunnen bouwen aan iets is leuk en leerzaam! Dus zorg er zeker voor dat je de onderstaande bouw en constructie speelgoed eens een kans geeft.

Hubelino, maak van je Duplo een toffe knikkerbaan

Waarschijnlijk heb je inmiddels al wel wat Duplo verzameld, en denk je dat je kind toe is aan iets nieuws. Logisch, want het is natuurlijk voor jongere kinderen gemaakt. Maar ho! Je kunt namelijk nog jaren extra plezier hebben aan de Duplo door het uit te bereiden met een extra speelmogelijkheid, namelijk Hubelino.

Hubelino is precies passend gemaakt voor op de Duplo steentjes, en je bouwt er de mooiste knikkerbanen mee. Heb je geen Duplo, dan kun je ook kiezen voor één van de fijne starter set waar de basis stenen ook bij zitten, zodat je genoeg te bouwen hebt.

Wil je een uitgebreidere review lezen over Hubelino? Die schreven we al eens hier:

Hubelino GIVE AWAY #WaanzinnigeWinWeek

ClicFormers, gebruik al je fantasie of bouw een voorbeeld na

Ik moet eerlijk bekennen dat wij dit speelgoed (nog) niet in huis hebben, maar ik heb er meerdere ouders laaiend enthousiast over ClicFormers gehoord. Dus deze mocht ook zeker niet ontbreken.

Met ClicFormers maak je eigenlijk alles wat je wilt, door plastic plaatjes in elkaar te klikken en steken. Je kunt ook iets nabouwen uit het boekje, of gewoon je fantasie los laten gaan en zelf wat te bedenken! Niets is te gek en alles is mogelijk.

LEGO, het meest bekende constructie speelgoed ter wereld

Natuurlijk moeten we LEGO noemen. Je kunt met jonge kleuters al beginnen met de makkelijkere 4+ LEGO sets, waarbij de stappen grover zijn ingedeeld, en de stukken in meer hapklare brokken verdeeld. Maar vergis je niet, veel kinderen kunnen met een beetje hulp al beste sets in elkaar zetten!

Binnenkort volgt de uitbereiding, waarbij we nog meer uitdagend constructie speelgoed voor de oudere kinderen zullen geven.