Het is weer bijna tijd om op pad te gaan. Over een paar weken gaan de scholen weer even dicht, kunnen de broodtrommeltjes in de kast, en is het voor sommige kinderen tijd om naar de volgende groep, of zelfs een volgende school te gaan. Bij ons is het na de vakantie zover, onze eerste brugpieper. Maar goed, dat duurt gelukkig nog erg lang, de vakantie is wat minder ver weg. De hoogste tijd dus om alvast de nodige voorbereidingen te treffen voor de vakantie. Laat me je vandaag meenemen in onze eigen voorbereidingen, wat ik altijd doe voor het zover is, en wat ik na jaren reizen met kinderen heb geleerd.

1. Bedenk je wat je graag uit de vakantie wilt halen

Voor sommige mensen klinkt reizen als de hel op aarde. Druk met inpakken, dan naar een onbekende bestemming, onbekend voedsel, een ander klimaat. Vooral hooggevoelige mensen hebben hier wat last van. En dat is begrijpelijk. Dus bedenk je eerst eens wat je eigenlijk uit deze komende vakantie wilt halen. Wil je lekker lanterfanten, heb je zin een aantal actieve dagjes uit. Ben jij van de kortere logeerpartijen bij vriendinnetjes/familie of wil je graag drie weken lang bakken in de zon, in een all-inclusive resort. Moet je zelf ook nog werken, hoe heb je oppas geregeld? Door eens van te voren te kijken naar hoe jouw ideale vakantie er uit ziet, heb je al een heel groot deel van de voorbereiding gedaan.

2. Dagjes uit? Zoek eens naar kortingscodes/bonnen

Als je van de dagjes uit bent, dan hoor je echt wel een beetje in mijn team. Ik hou er zo ontzettend van om leuke dingen te doen met de kids. Van een fijn interactief museum (denk Nemo Amsterdam, GeoFort, Archeon etc) tot een plek waar je heel dichtbij allerlei fantastische dieren kunt komen. Nu kun je natuurlijk gewoon naar de kassa gaan en daar de kaartjes aftikken die je nodig hebt. Maar als je een groot gezin hebt als de onze, dan kom je toch al wel snel op meer dan drie cijfers uit. En dat is jammer als het ook goedkoper kan. Daarom kijk ik altijd van te voren of er nog ergens kortingsbonnen zijn, of acties (via Actievandedag, Groupon, Voordeeluitjes etc). Dat maakt het niet alleen goedkoper, maar ook leuker, omdat je meer geld overhoudt voor andere dingen.

3. Welk vervoer ga je gebruiken?

Nog zoiets… Hoe ga je tijdens je vakantie op weg? Ga je met het vliegtuig? Super, maar waarschijnlijk woon je niet naast een van de vliegvelden in Nederland. Dus wat doe je dan met je auto? Ga je parkeren bij Eindhoven airport of steek je de grens over naar de voordelige parking bij Düsseldorf airport? . Kun je wellicht iemand vragen om je te brengen? Of kun je goedkoop via de NS kaartjes scoren om er met de trein te komen. Over treinen gesproken. Mijn kids vinden het fantastisch geweldig en super spannend om met het OV te gaan. Dus ik plan soms expres een dagje in, waar we gemakkelijk met het OV kunnen komen (bijvoorbeeld het Spoorwegmuseum) waar we dan met het OV heen gaan.Tegenwoordig kun je voor nog geen 5 euro per maand een dal-uren abonnement aanschaffen, waardoor je 40% korting krijgt op de tijden buiten de spits. En laat het nou net in de vakantie heel erg vaak buiten de spits zijn. Dat zorgt ervoor dat je toch een hele hoop geld bespaart. Kinderen kunnen trouwens ook een Kids Vrij abonnement krijgen waarmee ze gratis met een betalende volwassene mee mogen reizen. Zo hoef ik dus met deze twee best goedkope opties, maar voor 1 persoon met 40% extra korting te betalen.

4. Zo pak je nou handig in

Met zes mensen waar ik altijd alle spullen voor inpak, heb ik inmiddels wel mijn trucjes. Wil je die nou ook weten? Mijn favoriete inpak tip is toch om bagagezakken/cubbies te kopen. Dit zijn een soort zakjes met ritsen waarin je allerlei dingen kunt bewaren. Mijn kids krijgen allemaal zo’n eigen zak voor hun kleding. Ik heb een zak voor alle zwemkleding. Ik heb een zak voor alle toiletspullen en ga zo maar door. Met het uitpakken is dat ook super makkelijk. Want ik pak de zak met toiletspullen en zet die in de badkamer. Geen gezeur met uit alle koffers alle tandpasta’s, tandenborstels en alle andere verzorgingsproducten halen. Alle kids kiezen hun eigen bed uit (of we maken de kamer indeling van te voren om geruzie ter plaatse te voorkomen), en pakken hun eigen cubby met al hun kleding erin. Die worden opgehangen in de kast, of gewoon in de cubby gelaten. Een beetje leven uit de wasmand zullen we maar zeggen. Maar dan hebben ze allemaal hun eigen cubby met hun eigen spulletjes. Helemaal nu onze jongste twee zo dicht op elkaar zitten in kleding en sokken maat, is het super handig dat ze gewoon alles in hun eigen cubby hebben.

Daarnaast heb ik voor de grotere dingen altijd eigen tassen (of koffers). Alle keukenspullen (boodschappen etc) in 1 tas/koffer/krat, alle speelgoed voor buiten in een tas, alle andere random dingen in een zak. Zo kan ik eigenlijk per ‘kamer’ uitpakken. Alles naar de keuken van de ene zak, alles naar buiten met de andere tas, enzovoorts.

Wat is jouw beste tip voor een goed voorbereide vakantie?

Wil je meer lezen over op vakantie gaan met kids? Ik schreef er inmiddels al heel wat blogs over, dus kijk gerust eens bij de onderstaande blogs of je iets vind wat je ook nog kunt gebruiken

Kidsproof op vakantie DEEL 1
Kidsproof op vakantie DEEL 2
Makkelijke vakantie hap – eenpans gerecht met zoete aardappel
Educatief uitje in Zwolle waar je geweest moet zijn
Avontuurlijk overnacht in Amsterdam (je raadt nooit waar we in sliepen)