Zoek jij een Corona Proof uitje waar je actie, ontspanning, educatie en plezier perfect kunt combineren!? Dan ben je bij DinoLand Zwolle helemaal aan het juiste adres. Gisteren mochten wij hier op uitnodiging langs en maakten hoogstpersoonlijk mee hoe alles nu (met alle maatregelen van de overheid) geregeld is, en vooral wat er in het park te beleven valt.

In tijdsblokken naar binnen toe

Veel parken hanteren nu tijdsblokken om de drukte te kunnen inperken. Nou is DinoLand eigenlijk vrijwel helemaal in de buitenlucht, dus heb je daar wat minder ‘kans op besmetting’. Maar toch wordt er overal keurig rekening gehouden met de maatregelen en richtlijnen.

Je moet van te voren via de website een tijdsblok reserveren, zodat er geen lange wachtrijen komen te staan om naar binnen te gaan. Dit maakt trouwens ook dat je gewoon niet zo vreselijk lang hoeft te wachten om naar binnen te mogen. Wij konden eigenlijk direct wel doorlopen echt ideaal!

Hygiëne maatregelen voor een fijn en fris DinoLand

Bij binnenkomst kon je gelijk even je handen ontsmetten en de speurtocht meenemen of de plattegrond. Verdeeld over het hele park staan trouwens handige dis-infectie stations, wasbakjes, zeep en papieren rollen waar je zelf je handen aan kunt drogen. ik denk dat we zeker 8 verschillende ‘wasplekken’ zijn tegengekomen in het park (wc’s niet meegerekend). Dus zeker voor de mensen die het fijn vinden om de hygiëne maatregelen goed te volgen is het fijn dat dit echt verspreid over het hele park kan.

Reserveren voor de speciale activiteiten en shows

Gelijk aan het begin van het park zagen we trouwens ook ‘DE DINOSHOW’ waar we ons via de app voor moesten opgeven. Maximaal 150 mensen tegelijk in het theater, dus een plekje reserveren was wel noodzakelijk. Ook voor het lasergamen en het hoogte-parcours moest je (via de DinoLand app) een tijdslot reserveren. Gelukkig kon je bij het lasergamen elk kwartier terecht, dus hebben daar maar 5 minuutjes moeten wachten.

Het hoogteparcours was wel een beetje tricky… De app gaf aan dat er veel meer plek was, terwijl er in de praktijk veel minder plek/meer tijd nodig was voor het parcours. Dus we hadden om 15:30 ons hoogteparcours geboekt, maar konden pas een uur later écht eraan beginnen (omdat alles uitliep). Ze zijn hier wel hard mee bezig om dit wat meer vlekkeloos te laten verlopen. Uiteindelijk was het wel helemaal het wachten waard dat scheelt!

De DINOSHOW van DinoLand Zwolle was ook goed geregeld. Met een duidelijke wachtrij met overal tape op de grond waar je als gezin moest wachten, was het eigenlijk onmogelijk om de 1,5 meter afstand niet te bewaren. Ik vond het zelf eigenlijk wel heel erg relaxed dat het theater niet bomvol zat. Wij kwamen echt als de laatste personen naar binnen, maar er was nog plek zat! De kids konden zelfs nog vooraan zitten, en je zat niet zo hutje mutje op ‘vreemden’.

DinoLand, een educatief uitje voor iedereen

Nu we het hebben gehad over alle maatregelen, willen we heeeeeel graag vertellen in al ons verse enthousiasme over de inhoud van het park. Want dat is echt zoveel voor de prijs die je ervoor betaald.

Je zou het park kunnen omschrijven als een openlucht museum, maar daarmee doe je het echt wel veel te kort. Ja, je kunt er ontzettend veel leren over de geschiedenis van dinosaurussen, maar in DinoLand Zwolle kun je ook daadwerkelijk aan de slag!

In het Paleo Lab kun je in een mega grote kas (wel een beetje warm als het buiten ook boven de 25 graden is) van alles zelf doen! Je kunt je eigen dinosaurus kleien (gratis activiteit), zoeken naar edelstenen in drie grote ‘zandbakken’ met zeefjes, en alle gevonden edelstenen mag in je zakje meenemen naar huis (ook al gratis!) . Wil je meer het echte werk verzetten, dan kun je een groot stuk steen kopen in de Kiosk, en met alle materialen en gereedschappen in het lab je eigen dinosaurus uithakken. Ook voor het fijnere werk kun je er terecht. Wil je liever een andere gratis dinosaurus activiteit doen? Dan kun je (onder begeleiding van een Ranger) in de Fosil Dig terecht. Je mag hier in vier grote bakken met zand zoeken naar echte dino-tanden, botten en andere botten. Je mag de drie mooiste meenemen (zomaar voor niets!).

Of ga net buiten het Paleo Lab op zoek naar goud! Met de zeefjes moet jij uit de echte goudmijn in het water op zoek naar goudklompjes… Met een beetje geluk ga jij gewoon met heus goud op zak naar huis! Ja ook deze goudstukjes mag je weer gewoon meenemen (whoop whoop, nu heb je vast wel door waarom wij zo enthousiast zijn) Wil je liever wat creatiever aan de slag? Dan koop je in de kiosk een mooie dinosaurus en schilder je je eigen dinosaurus in het Paleo Lab in de kleuren die jij wilt.

Aan de andere kant van het Paleo Lab zit onder een mega groot tentdoek waar een enorm T-Rex skelet onder het zand verborgen ligt. Met de meer dan 50 kwasten kunnen kinderen hier helemaal losgaan en de paleontoloog uithangen. Aan het einde van de dag is er na het harde werken van alle kinderen die langs kwamen vaak een compleet skelet te zien! Vet tof niet waar?!

Aan het begin van DinoLand Zwolle, in de TrExpeditie, kun je veel meer leren over dinosaurussen in een meer ‘museum’ achtige vorm. Deze tentoonstelling heeft ook de replica van Trix, de grootste T-Rex gevonden in Amerika. Heel fijn als je even naar binnen wilt (om de droogte of juist koelte op te zoeken), en een wat rustiger gedeelte van de dag wilt inlassen.

Door het hele park verspreid staan enorme levensgrote (angstaanjagende) dinosaurussen opgesteld met op de bordjes precies wie het zijn, wat ze doen, waar ze vandaan kwamen en nog veel meer. De kids vonden dit dan ook erg leuk om te doen, en met de speurtocht maak je het rondje nog interactiever & educatiever.

Ook tijdens DE DINOSHOW kijken de kids hun ogen uit, en leren spelenderwijs meer over dino’s. Ik moet hier wel bij zeggen dat ik zelf vind dat deze show echt wel vanaf 4 jaar pas geschikt is. Er zaten wel meerdere jongere kinderen bij (waaronder onze dappere 2-jarige) maar vooral het harde geluid (zo nu en dan), de rook, de licht effecten en natuurlijk de levensechte dinosaurussen maakten het wel heel erg spannend voor de kleinsten. Als je dus met een gezin op stap bent, waarin je jongere en oudere kinderen hebt, dan zou ik je aanraden om de kinderen onder de 4 jaar lekker in het tegenoverliggende peutergedeelte lekker te laten spelen, terwijl de rest van het gezin naar de SUPER TOFFE show gaat. Want deze show is echt meer dan de moeite waard!

En ACTIE in Dinoland Zwolle!

Na al die informatie en kennis die je hebt opgedaan (of juist tussendoor voor de afwisseling) is er tijd voor ACTIE! En actie is er genoeg te vinden in DinoLand Zwolle. Voor de durfals (en stoere mama’s zoals deze) is er het hoogteparcours, waar je op maar liefst 8 meter hoogte, een super spannend parcours aflegt.

Liever in teamverband in actie komen? Dan kun je je helemaal uitleven in de lasergame zone, die ligt onder het oude EcoDrome gebouw. Je helpt Dr. Hatcher óf zit in het team van Ranger Jones en moet daarbij zoveel mogelijk punten verzamelen. Uiteraard zat ik in het winnende team toen wij met ons gezin gingen spelen tegen nog andere mensen. Super leuk en kinderen vanaf 3 jaar (lekker jong dus) mogen al mee doen!

Voor de kids (en volwassenen) is er vlakbij het hoogte parcours een toffe klimmuur waar je ook heel erg hoog kunt komen. Je kunt kiezen uit een makkelijkere route om de bel te laten ringen, of de moeilijkere route waarbij je zelfs achterover komt te hangen.

Willen de kids even uitrazen? Er zijn buiten genoeg speelplekken en speeltuinen waar ze zich helemaal in dino en ranger sfeer kunnen uitleven! Is het wat minder weer (of zoek je net als wij gisteren even wat verkoeling) dan kun je ook in het indoor gedeelte de kids stoom af laten blazen. Daar is een mega grote apekooi, een aantal spelcomputers en ballenbak aanwezig. Voor de allerkleinsten tot vier jaar is er een apart gedeelte waar ze veilig kunnen spelen in een Soft Play Area, met zachte krokodillen, dino’s en meer.

Voor de racers onder ons is er ook een mega skelterbaan aangelegd, waar je op één van de vele skelters oneindig veel rondjes kunt rijden. Rijdt door het wrak van een vliegtuig heen en sjees door de jungle! Het skelterparcours ligt naast het hoogteparcours helemaal achterin het park.

Is het nou echt heel erg lekker weer, dan kunnen de kids ook even heerlijk verfrissing zoeken op het stromende riviertje, in de vijver (waar achter het hek echte schildpadden zwemmen!) of spring door de spuitende fonteinen heen, in de hoop op een nat pak (of niet!).

Iets minder actief maar ik vind het zeker wel passen in de categorie ‘in actie’, is de Minmi Golfbaan. Lekker midgetgolfen in dino-stijl! Je leent de sticks en de balletjes in het Paleo Lab en kunt zoveel of weinig banen nemen als je wilt.

Alle hoogtepunten van DinoLand Zwolle

 • Educatief uitje (ook erg geschikt voor hoogbegaafde kinderen)
 • Heel veel activiteiten zijn inclusief (je betaald per persoon vanaf 4 jaar maar € 13,25 voor ALLES wat je hieronder kunt vinden)
  – midgetgolf
  – lasergamen
  – outdoor hoogte parcours
  – wand klimmen
  – skelterbaan
  – edelstenen zoeken
  – fossielen graven in de Fosil Dig
  – indoor speeltuin
  – Dino Show
  – dinosaurus kleien
  – goud zoeken
 • Zowel buiten als binnen genoeg dingen te doen
 • Genoeg ‘handen was’ plekken verspreid over het hele park
 • Schone toiletten + baby verschoon plekken
 • Parkeerplaats naast de deur (€5,- per auto)
 • Interactieve shows + speurtocht

Wij waren er gisteren dus van 10:00-18:00 uur en hebben niet eens alles gedaan en gezien. De hele tentoonstelling van de T-Rex en het midgetgolfen hebben wij bijvoorbeeld niet gedaan. Gewoon geen tijd voor gehad, dus het kan goed zijn om van te voren eens te kijken wat je perse wilt doen, dit alvast te reserveren in de app, en de rest van de dag lekker op je af te laten komen.

Wil jij meer weten over wat een Dino Ranger doet?

Wij mochten bij wijze van uitzondering een super tof interview houden met een ECHTE Dino Ranger. Wat doet hij nou precies voor werk, en hoe zit dat allemaal?! Daarover lees je binnenkort meer in ons ‘Best Bijzondere Beroepen’ item!

Pin it!

Meer dinosaurus plezier nodig deze vakantie?

Nu heb je na al die dino inspiratie vast zin om verder te gaan in het dino thema. Wij maakten zelf afgelopen tijd een twee-tal werkboekjes in dinosaurus stijl voor kleuters, en geven je hieronder nog meer fijne speel-en cadeau tips voor de echte dinosaurus fans!