Kidsproof reizen is mogelijk ole ole!! Yes het is echt waar. Waar ik ‘vroeger’ vliegen echt fantastisch vond, is dat met elk kind iets minder fantastisch geworden als ik eerlijk ben. En dat is echt niet omdat de kinderen vervelende mormels zijn die je gewoon het liefst thuis laat. Maar met elk kind, moet ik ook voor een extra persoon nadenken. Gelukkig is het reizen met kinderen ook gewoon fantastisch, helemaal als je in je achterhoofd houdt, dat de reis ook al een deel van de vakantie is… RELAX is dus het woord. Geen gekke Home Alone taferelen in je hoofd halen, dit komt helemaal goed. Maar misschien heb jij wel helemaal nog nooit met kids gereisd en weet je niet waar je moet beginnen. Dan hoop ik je vandaag te inspireren met een aantal handige tips en trics om kidsproof te reizen. Ik vertel vandaag over mijn droomreis door de Verenigde Staten (die ik hoop te maken als alle kinderen zindelijk zijn), maar je kunt alle praktische kanten natuurlijk voor bijna elke reis wel gebruiken. Dus lees ook vooral verder als je niet naar de VS wil. Omdat ik zo ontzettend veel ervaring en tips heb, heb ik besloten om hier een langere travel-blog-reeks van te maken. Hierbij dus deel één.
Wie, wat, waar en hoe
Oef. We vallen gelijk met de deur in huis. Waar je in je eentje nog een last minute vlucht voor diezelfde dag kon boeken is dat met kinderen vaak iets minder gemakkelijk. PLANNEN is wat mij betreft echt KEY. Zonder planning zou ik zeker weten de helft van de kids ergens in een vreemd vliegveld kwijt zijn geraakt. Of een koffer of drie.
Wie
Allereerst de wie vraag. Wie gaat er allemaal mee… Misschien ga je wel op reis met maar één kind, of laat je de kleintjes thuis. In ons geval worden dat dus maar liefst 6 personen. Als je weet wie er mee gaan, kun je namelijk ook een beetje makkelijker bepalen wat je gaat doen, waar je heen gaat en vooral hoe je daarheen reist. Een fietsvakantie door de Ardennen is een stuk minder aantrekkelijk met vier jonge kinderen, en misschien leuker voor een gezin met 2 stoere pubers die van actie houden.
Wat
Ik noemde net al even een fietsvakantie. Wat je wilt gaan doen is natuurlijk vrij logisch, maar soms een hele belangrijke vraag die mensen overslaan als ze een vakantie plannen. Wij gingen vorig jaar voor het eerst kamperen (wel met een geleende caravan trouwens) als gezin. Toen nog een baby, een peuter, kleuter en een stoer ventje. We hadden niet al te best weer (de tweede nacht stond onze hele voortent blank en kon het ‘echte werk’ gelijk beginnen), en als topping kregen de meisjes ook nog eens een best buikgriep virus. Hierdoor was ik hele nachten met kotsende kinderen in de weer, had ik geen wasmachine bij de hand, niet genoeg plek (of zon) om alles te drogen en de ellende was groot. Ondanks alle shit die we mee maakte, zag ik toch ook wel de schoonheid van het kamperen in hoor. Het is echt geen totaal verpest vakantie idee geworden. Toen de oudste drie op de vierde dag allerlei vriendjes hadden, en lekker op het veld speelden kon ik wel zien waarom mensen kamperen met kids leuk vinden. Maar voor ons is dit niet het juiste seizoen. Wij hebben gewoon een plek nodig met in ieder geval 3 slaap vertrekken, het liefst zelfs vier. Zo komt iedereen een beetje aan zijn rust.
Een ander voorbeeld kan zijn dat je graag met je gezin wilt gaan lummelen. Een beetje niks doen in een mooie bungalow in een rustig natuurgebied gelegen. Maar met vier pubers is dat misschien niet helemaal de juiste vakantie. Ja, ze liggen dan wel het hele weekend in hun bed te rotten, maar een hele vakantie niks doen is voor de meeste pubers niet heel chill. Dus kies dan iets uit wat een beetje uitdaging biedt, en natuurlijk de nodige ‘niks moeten doen’ momenten heeft.
Zo, nu je weet wat je precies wilt doen, ben je al een hele stap verder.
Waar
Nu je weet wat je wilt doen op vakantie, kun je lekker gaan bekijken waar jullie heen gaan. Als je op een zon en zee vakantie wilt, hoef je dus niet naar reizen in Rusland te zoeken. En een stoere hike door een echte woestijn vind niet plaats in Drenthe. Zie je de gemene factor? Het lijkt allemaal zo simpel en logisch, maar door deze stappen over te slaan, of ze in de verkeerde volgorde te doen, raak je enorm veel tijd kwijt. Je verdrinkt bijna in het aanbod van vakantie. Maar door elke stap een beetje dichter naar je uiteindelijke droomvakantie te werken, wordt het een stuk gemakkelijker.
Hoe
Ga je op de fiets, met de auto (moet je aanhanger huren om al je spullen mee te nemen?), een camper, een boot, de trein of een vliegtuig? De keuze is reuze. Maar voor sommige reizen liggen bepaalde opties meer voor de hand. Zo fietste ik op een blauwe maandag (twee keer zelfs!) op een oma fiets zonder versnellingen van Zwolle naar Groningen. De meeste mensen nemen hier natuurlijk de auto of de trein voor. Dat gaat dus ook op voor je vakantie.
Wil je van de reis zelf ook een feestje maken of begint jouw vakantie pas als je op de bestemming aangekomen bent? Wij kozen een keer om met de auto naar Albanië te rijden, in plaats van het vliegtuig te nemen. Zo kwamen we langs Duitsland, Oostenrijk, Kroatië en nog meer. We namen hier ruim twee dagen de tijd voor, en zo hadden we hier gewoon een extra deel vakantie.
Binnenkort ga ik naar Londen toe. Dat kan snel met het vliegtuig, maar je kunt er ook met de trein of zelfs boot heen. Met kinderen is het soms ook wel leuker om een ‘kortere’ reis op te hakken in verschillende spannende reis mogelijkheden. Want welk kind wil er nou liever met de auto, dan met de trein?
Misschien willen jouw kiddo’s wel eens op een grote boot mee varen, en kun je ervoor kiezen om het vliegtuig te laten staan en de boot te pakken.
Officiële en vooral hoognodige zaken
ESTA’s, visums en meer
Tja, dat plannen van waar je naar toe gaat is hartstikke leuk, en geeft vaak veel energie. Dus houd die energie even vast, en ga dan verder met de iets minder interessante, maar o zo nodige dingen. De officiële dingen. Ik vind het bijna een scheldwoord, maar zonder VISA of ESTA kom je gewoon Amerika niet in. Sta je dan met je koffertje en je vermoeide kids op het vliegveld in de VS. Ze laten je echt niet zomaar binnen omdat je lief kijkt, of je kind net gepoept heeft. Nope, dus kijk even wat je nodig hebt.
Een ESTA aanvragen is bijvoorbeeld helemaal niet zo moeilijk als het lijkt of klinkt. Je hoeft hiervoor helemaal niet naar een ambassade toe (wat vroeger dus wel moest he!) maar het kan gewoon online. En gelukkig vallen de ESTA kosten wel mee. Voor sommige landen heb je ook een visum nodig trouwens.
Hieronder laat ik je even een kort filmpje zien waardoor je ook weet hoe je een ESTA kunt aanvragen, en dat het echt een eitje is.
(extra) inentingen nodig?
Weet jij of je extra inentingen nodig hebt, voor het land van bestemming? Zolang je binnen Nederland reist, hoef je je hier uiteraard helemaal geen zorgen om te maken, maar zodra je de grens overgaat, is het niet overbodig om eens te checken of er vaccinaties zijn die je beter kunt nemen.
Niet alle landen hebben een goed vaccinatie programma, en soms heerst er gewoon een bepaalde vreemde ziekte, die je liever niet oploopt tijdens je vakantie. Daarbij was ons buikgriep debacle een schijntje. Zo reisden wij naar de Dominicaanse Republiek toen net het ROTA virus losgebroken was. Even extra dubbel checken of we extra vaccinaties nodig hadden bleek de moeite waard.