Met vier kids alleen een weekendje naar Amsterdam. Zou jij het doen of… Is dat gewoon weg gekkenwerk? Ik moest voor mijn werk op een zaterdagmorgen (ontzettend veel te vroeg) in hartje Amsterdam zijn voor de opening van de LEGO Flagship Store in de Kalverstraat. En met vier kinderen (tussen de 2 en 8 jaar oud) zag ik het eerlijk gezegd niet zo zitten om voor zes uur ‘s ochtends al fris en fruitig in de auto te zitten. En maar hopen dat we niet in files terecht zouden komen, een plekje konden vinden in een peperdure parkeerplaats. Dus nee dat werdt ‘m niet.

Op zoek naar een fijne betaalbare slaapplek voor maar liefst vijf mensen in hartje Amsterdam, zodat we om 8 uur ‘s ochtends bij de pre-opening konden zijn. Oef… Dat was een hele zoektocht. Want ik wil het liefst alle vier de koters dichtbij mij hebben. Niet alleen omdat ik een moederkloek ben (want dat is niet het feit), maar meer omdat ik mijn engeltjes maar al te goed ken. Als ik die oudste twee alleen op een hotelkamer leg, dan liggen ze te boeven tot een uur of 2 ‘s nachts, of nog later met een beetje pech. Bovendien wil ik gewoon dat ze de deur op slot kunnen doen, en ik er wel in kan zonder al teveel moeite. Een standaard hotel werdt het dus zeker niet.

Overnachten in een echte slaaptrein @TrainLodge Amsterdam

Mijn oog viel op een fantastische en vooral avontuurlijke overnachting in hartje Amsterdam. Waar we met maar liefst zes personen konden slapen. Namelijk de slaaptrein van Zurich naar Rome. Uhm… Laat me dit verder uitleggen. De TrainLodge is de oude slaaptrein van Zurich naar Rome, en is omgebouwd tot hostel. Een super slim idee natuurlijk, want de slaaptrein is natuurlijk al gebouwd om in te slapen. Er moet alleen nog een plek komen om in te checken, wat te eten, te kunnen zitten met een kopje warme chocomelk en een fijn tijdschrift. En dat maakten ze bij TrainLodge helemaal goed. Ook een handige plek om te douchen, jezelf op te frissen en naar de wc te gaan.

We kozen voor de zespersoons slaapcabine, zodat ik met alle kids gewoon in 1 ‘kamer’ kon zijn en overnachten. En niet zomaar in zes saaie hotelbedden, o nee, dit was avontuurlijker dan een standaard hotel kamertje. We sliepen in een driedubbel stapelbed! Twee stuks dus. Eerlijk gezegd kwam er even een andere avontuurlijke overnachting in mijn gedachten die niet zo fantastisch afliep. Iets met een stapelbed in een caravan (hallo eerste keer creperen, ik bedoel kamperen) waar dochterlief een keer uit viel en de hele caravan onderkotste van de klap (sorry baby girl!).

Gelukkig zaten er voor deze bedden handige soort uitval ‘touwen’ die de kids fantastisch vonden. Het leek wel één grote apenkooi. Iedereen wilde helemaal bovenin slapen natuurlijk, maar de kleintjes moesten uiteraard beneden slapen. Dit was trouwens ook de eerste keer voor onze jongste, waar ze niet meer in een ledikantje of campingbedje sliep, dus ook dat was effe spannend.

In checken bij de TrainLodge

We kregen netjes een bevestiging van de reservering, en konden de weg redelijk gemakkelijk vinden. Parkeren deed ik bij de P+R Sloterdijk, want dat was volgens de website van TrainLodge lekker dichtbij. En dichtbij was het. We moesten alleen over het spoor heen met de brug en aan de andere kant konden we de TrainLodge al in het donker zien. Wat een enthousiasme van de kinderen toen ze eindelijk doorhadden dat toen ik zei dat we in een trein gingen slapen, ze ook echt in een trein gingen slapen, hihi. Waarschijnlijk zijn we met iets meer bombarie en lawaai dan normale gasten daar naar binnen gestapt, maar dat was allemaal prima. De paar gasten die er zaten waren jonge mensen met een laptopje aan, of een echtpaar dat samen koffie zat te drinken. Niemand leek zich te storen aan mijn ‘bende van ellende’.

Op naar de slaapcabine dus. Dat was wel eventjes slikken want het was een beetje krapper dan ik had gedacht. Of eigenlijk was het krap met vier kinderen die allemaal helemaal hyper de piep waren en alle kanten opstuiterden. Toen iedereen had geplast (in een ‘echte trein-wc’) en tanden had gepoetst, was het tijd om te gaan slapen, want de volgende dag moesten we vroeg op.

Met vier kids in een slaapcabine, go or no go?!

Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat het slapen in de slaapcabine met vier kids niet mijn allerbeste nacht ooit was. Maar dat komt niet perse door het hostel of de bedden zelf. Meer omdat ik dacht aan de kleinste donder die naar mijn idee elk moment uit bed kon rollen. Pfff… Daarbij had die kleine dame ook een eigen nachtlampje had (super handig natuurlijk als je in een hostel bent, om ook een klein lampje bij je bed te hebben). Maar onze kleine draak gebruikte het lampje als kinderdisco tot een uurtje of tien. Ach ja, ze worden uiteindelijk allemaal moe. De andere drie kids sliepen echt binnen no-time prinsheerlijk in hun slaapcabine stapelbedden.

Ondanks dat we trouwens pal naast het spoor sliepen en we buiten echt best wel veel lawaai hoorde van alle langs zoevende treinen, heb ik in de slaapcabine zelf helemaal niets van de treinen en het naastgelegen station gehoord. Dat was echt een heel aangename verrassing.

Een razendsnel ontbijt in de trein

Na een heerlijke nacht slapen (voor de kids) was het tijd om vliegensvlug wat te eten, omdat we ruim 45 minuten nodig hadden met het OV en de benenwagen om op tijd te zijn voor de pre-opening.

Speciaal op ons verzoek werdt het ruim voor ontbijt tijd, een heerlijk vers ontbijtje voor ons bereid. Heerlijke kleine bolletjes uit de oven, lekker beleg en wat fruit en zoveel drinken als we wilde.

In het geinige restaurant met (uiteraard) treinzitjes was het prima vertoeven terwijl we naar buiten staarden naar de voorbij razende treinen. Een ontbijtje met zo’n uitzicht dat krijg je nergens!

Voor de kids was het dus echt een fantastisch avontuur en we waren dan ook best wel verdrietig dat ons trein avontuur zo snel alweer was afgelopen. Dus als we ooit nog weer eens een nachtje Amsterdam doen, dan nemen we papa mee en gaan we lekker weer in TrainLodge Amsterdam logeren!

Ook een fijne laid back plek voor wat lekkers

Toen we op de terugweg ruim een uur op de ANWB moesten wachten, grepen we gelijk de kans om nog even in de trein te vertoeven. Een paar koppen warme chocomelk, tien kleurplaten en twee spelletjes later vertrokken we dan nu voorgoed vanuit de TrainLodge.

Door het laid back en relaxte sfeertje dat er in de TrainLodge hangt is het echt een super fijne plek voor kinderen. Bovendien liggen er genoeg spelletjes en kleurtjes om je goed te kunnen vermaken. En kijk vooral niet vreemd op van de fantastische bediening en medewerkers die dol zijn op de kids (of in ieder geval, de mijne, hahaha). Ze werden er echt als vorsten behandeld en geen vraag of verhaal was ze te gek.

Wij geven ons verblijf in de TrainLodge een dikke 9,8!!

(die 0,2 punt aftrek is er omdat ik niet zo houd van kleine ruimtes).