Waarschijnlijk lag jij vroeger in een houten bed, maar tegenwoordig heb je veel meer keuze. Toch blijven houten bedden absoluut een all time favorite en ik snap wel waarom. Maar wist je dat er nog veel meer voordelen zijn aan een goed houten kinderbed? Ik laat je er vandaag alles over zien en lezen en ben ook erg benieuwd of jij een echt houten bed thuis hebt, of dat je een spaanplaat bed, ijzeren frame of zelfs nog wat anders.

Waarom een houten kinderbed?

Ik heb inmiddels vier kids, en dus vier kinderbedden en ik moet zeggen, het is wel duidelijk welke bedden van spaanplaat (samen geperste houtsnippers) en welke van echt hout zijn gemaakt. Wij hebben zelf ook een aantal bedden die een combinatie zijn van massief hout en spaanplaat.

Safety first!

Houten bedden zijn vaak een stuk veiliger voor je kind omdat ze veel stabieler zijn en vaak ook afgeronde hoeken hebben. Dus niet gelijk iets waar je aan zou denken, maar veel ‘niet houten’ bedden kunnen geen afgeronde hoeken hebben.
Daarnaast is hout een materiaal dat ademt, wat ervoor zorgt dat het hout de luchtvochtigheid in de kamer kan reguleren. Minder snel last van allerlei beslagen ramen en schimmeltjes, of vochtplekken in de kinderkamer, wie wil dat nou niet?! Ook bestaan er bijna geen allergieën die met hout te maken hebben. Again, hout is een natuur product en de natuur in huis halen is bijna altijd verstandig voor je gezondheid. Over gezondheid gesproken, het is ook verstandig om te kijken naar een matras van natuurlijke materialen.

Pimp it!

Ook kun je houten bedden heel gemakkelijk aanpassen. Als je kiest voor een simpel houten bed, dan kun je ervoor kiezen om ‘m fancy-er te maken door het bed te pimpen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een thema bed (een piraten bed, een jungle bed, of een eenhoorn bed je kunt het zo gek niet bedenken). Het voordeel van een houten bed is, dat je het gemakkelijk kunt schuren en daardoor in elke kleur die je kunt bedenken kunt verven. Ook als je kind uit het bed gegroeid is, kun je het gemakkelijk doorschuiven naar je volgende kind. Geef het een nieuw likje verf en je hebt een compleet nieuw bed. Probeer dat maar eens met een ander soort bed.

Je kunt een stevig houten bed doorgeven

Als je een gezin hebt dat uit meer dan één kind bestaat, of je hebt nog een kinderwens dan kun je het beste kiezen voor een houten bed. Weet je waarom? Ooit gehoord van de zin ‘doorgeven’?! Als je meerdere kids hebt dan zul je het vast wel herkennen. Want hergebruiken en doorgeven is dé manier om geld te besparen. Ik geef bijna alles door aan het volgende kind, en als een item (of dat nou kleding, speelgoed of meubilair is) ons gezin uitgroeit, dan gaat het naar een volgende gezin toe. Dat is nou bewust minimaliseren.

Houten bedden zijn van dusdanige kwaliteit dat je ze met gemak van kind tot kind kunt doorgeven. En zoals ik al eerder noemde, kun je een houten bed gemakkelijk per kind veranderen van ‘smaak’ en stijl.

Houten bedden zijn super duurzaam

Naast dat je een houten bed dus voor generaties kunt doorgeven zijn er meer redenen waarom een houten bed op je duurzame lijst mag. Het is gemaakt van een herbruikbaar materiaal. Voor de boom die gekapt is om jouw houten bed te maken, wordt tegenwoordig vaak weer een nieuwe boom geplant.

Omdat massief hout stabiel en stevig is zal de levensduur van een houten bed veel langer zijn. Daarbij komt natuurlijk ook dat als een echt houten bed kapot gaat (of er breekt een keer iets af, er komt een kras in) het allemaal veel makkelijker te repareren is. Probeer dat maar eens met een spaanplaat bed.

Ook kun je een houten bed, als je ‘m echt niet meer gebruikt kun je het gaan upcyclen (gewoon een leuk woord voor hergebruiken). Wat dacht je van met het hout een toffe hut maken, of een kastje. Een paar mooie planken aan de muur. Mijn persoonlijke voorkeur blijft toch wel uit gaan naar het doorgeven van een goed bed, maar je kunt er natuurlijk van alles mee gaan maken als je het echt iet meer gebruikt.

Meer lezen?!

Een speelkamer, de droom van elk kind (en elke ouder)

Pastelkamertje met dieren en tweedehands schatten #InstaRoom

Okergele + petrol kamer voor broer en zusje #InstaRoom