Ken je dat gevoel: de woonkamer ligt bezaaid met Lego-blokken en ander speelgoed en ook op de tafel is geen plekje meer vrij. Je kinderen zorgen ervoor dat het huis steeds een rommeltje is en de sofa wordt omgebouwd tot imaginair kasteel. Genoeg van al die rommel en drukte? Wat denk je ervan om een speelkamer in te richten voor je kleine monsters? Daar kunnen ze spelen en rommel maken zoveel ze maar willen, want als je deur achter je dichttrekt heb jij geen last van meer van al dat speelgoed.

Speelhoeken

Een speelkamer is geweldig voor elk kind en een fijne plek om thuis te komen. Je kind heeft er de ruimte en vrijheid om te spelen of te knutselen. Het is dan ook een leuk idee om in de speelkamer met hoeken te werken. Denk bijvoorbeeld aan de knutselhoek waar een tafel met stoeltjes op kindermaat staan en waar je kind ook papier, potloden, stiften, verf en ander knutselgerief terugvindt. Door een knutselhoek te maken, vermijd je dat ook de rest van de speelkamer volhangt met verf. Het ene kind is energiek en wil met auto’s en racebanen spelen terwijl het ander kind misschien wat meer nood heeft aan rust. Voor hen kan je een tipi-tentje in een hoek van de speelkamer plaatsen, met zachte kussens, een plaid en leesboekjes. 

Opbergruimte

Een speelkamer is in de eerste plaats een ruimte waar veel gespeeld wordt, maar om er geen ontplofte boel van te maken, is het een goed idee om ook de nodige kasten te voorzien om al die spullen in op te bergen. Leer je peuter of kleuter het speelgoed weg te bergen als ie met iets anders wil spelen. Je kan opbergboxen of manden voorzien die je sorteert per categorie. Auto’s en poppen horen immers niet bij elkaar. Een Kallax-kast van Ikea met verschillende vakjes is bijvoorbeeld erg handig. In elk vakje stop je een ander soort speelgoed. In deze kast kan je werken met open vakken, deurtjes, lades, manden en noem maar op. Als je besluit om met opbergbakken te werken, is het een goed idee om ook labels op deze bakken te hangen. Zo zie je in één oogopslag wat er in zo’n bak zit, zonder dat je deze steeds moet openen.

Mooie speelkamer

Akkoord, in een speelkamer moeten kinderen vooral spelen, maar het is toch fijn als deze kamer ook een beetje mooi is ingericht? Kies voor zachte kleuren op de muren en ga voor één accentmuur met een leuk behangetje erop, bijvoorbeeld in dierenthema. Ook zonwering aan de ramen is een vereiste zodat je de kamer kan verduisteren indien nodig. Je kan kiezen voor lamellen, met als voordeel dat je shutters kan kantelen. Zo is het niet ofwel licht ofwel donker. Zoek je iets bijzonder en verkies je gordijnen die aansluiten bij het dierenthema? Dan zijn gordijnen op maat een goede keuze. Ben je er nog niet helemaal uit? Doe dan een beroep op een adviseur aan huis die je gratis tips en tricks geeft.

Meer kinderkamer inspiratie lezen?!

Van kinderkamer naar puberkamer

Bohemian kinderkamer met een retro vleugje van @boho.wife #FollowFriday

Spice up de kinderkamer met deze simpele tips

Meer dan 19 toffe rotan kinderkamer voorbeelden & accessoires

Boho jungle vibes bij Sam in de kinderkamer