Als ouder wil je natuurlijk dat je kinderen zich veilig en comfortabel voelen in huis. Maar hoe zorg je ervoor dat elk onderdeel van je huis geschikt is voor je kinderen? In dit artikel vind je tips om elke ruimte in je huis kindvriendelijk te maken, zodat je gerust kunt zijn dat je kinderen overal veilig en gelukkig kunnen spelen.

Woonkamer 

De woonkamer is de plek waar kinderen vaak de meeste tijd doorbrengen, dus het is belangrijk om deze ruimte kindvriendelijk te maken. Zorg ervoor dat er geen scherpe randen of hoeken zijn waar je kinderen zich aan kunnen stoten. Verwijder breekbare decoraties en vervang ze door kindvriendelijke alternatieven. Leg zachte kussens op de grond, zodat ze hierop kunnen spelen zonder zich te bezeren. Heb je een open haard? Plaats hier dan een hekje omheen, zodat je kinderen hier niet bij kunnen komen.

Keuken

De keuken is een potentieel gevaarlijke ruimte voor kinderen. Zorg ervoor dat je alle schoonmaakmiddelen en scherpe voorwerpen buiten het bereik van je kinderen bewaart. Plaats kinderbeveiligingen op de kastdeuren en laden, zodat ze deze niet kunnen openen. Zet ook geen hete pannen op tafel. Op deze manier kunnen ze hier niet tegenaan lopen en zich niet verbranden.

Slaapkamer

De slaapkamer is dé plek waar kinderen tot rust komen, dus het is belangrijk om hier een veilige en rustige omgeving te creëren. Plaats het bed niet onder een raam, zo vallen je kinderen hier niet uit. Kies voor beddengoed dat gemakkelijk te wassen is en geen losse onderdelen heeft, zoals strikken of kwastjes, waar kinderen verstrikt kunnen raken. Zet het babybedje niet te dicht bij de kast. Dit voorkomt dat je kinderen daarop klimmen en iets naar beneden trekken.

Badkamer

De badkamer kan een gevaarlijke plek zijn voor kinderen, vooral rondom de douche en wastafel. Zorg ervoor dat de douche een antislipvloer heeft en dat er een matje op de grond ligt om uitglijden te voorkomen. 

Ook is het belangrijk om een krukje te plaatsen bij de wastafel. Op deze manier kunnen je kinderen hierop kunnen staan om hun tanden te poetsen of hun gezicht te wassen. Berg alle medicijnen en cosmetica op in afgesloten kasten, buiten het bereik van je kinderen. Let er ook op dat het water niet te heet is en gebruik eventueel een thermometer om de temperatuur te meten.

Meer lezen over je interieur (en kids)?

Spice up de kinderkamer met deze simpele tips

Onze zoektocht naar fijne, kindvriendelijke eetkamerstoelen

Zo kies je de juiste raamdecoratie voor iedere ruimte in het huis

Upgrade de peuterkamer met een aantal simpele aanpassingen – met Petite Amélie

De kinderkamer van Jasmijn, dochter van interieurstyliste Inge #InstaRoom