Ik moet er echt bijna aan geloven. Over een paar maanden hebben wij een tiener in huis. Help!!! Dus werdt het ook eigenlijk wel eens tijd om te kijken naar zijn kamer. We moeten van een kinderkamer naar een puberkamer gaan. Hoe deel ik deze in, gaan we deze veranderen als onderdeel van zijn verjaardag en groei? Of voldoet deze nog prima aan de wensen. Nou we gaan een paar kleine dingen doen, want een aantal zaken heb ik laatst al aangepast (zoals het plaatsen van een slaapbank in de kamer). Dus ik dacht, ik neem je lekker mee met hoe je van een kinderkamer in een paar eenvoudige handelingen een puber kamer maakt.

Een chill plek in de puberkamer

Echte pubers houden van hangen. En dat doe je met vrienden, dus waar chill je dan op? Een fijn groot bed of een bank. Dus wil je dan een bankstel kopen, kies dan voor een bank met een dubbele functie. Want een bank neemt natuurlijk wel redelijk wat ruimte in. Zo hebben wij gekozen voor een slaapbank in zoonlief zijn kamer. Op deze manier heeft hij echt een hele fijne chill plek, een plek om te lezen, en wat te hangen. Maar als er dan vriendjes (of familie) wil blijven slapen dan trekken we de bank gewoon uit en functioneert hij als een twee persoons bed. Echt ideaal. Bij onze dochter op de kamer hebben we de bekende Hemnes slaapbank staan. Zij gebruikt het nu gewoon als bed, maar ook deze kan worden uitgetrokken tot twee persoons bed. Plus, als extra’s vind ik het super fijn dat er drie grote lades in zitten. In deze lades kan dochterlief speelgoed, boeken en kleding kwijt. Zo zie je maar weer… Een bank in een puber kamer kan echt een hele fijne uitkomst zijn, zeker als je er eentje kiest met een dubbele (of zelfs driedubbele) functie.

Speelgoed? Waar laat je het?

Onze kids zijn echte spelers! Ze spelen nog elke dag, ook echt heel veel, hebben de grootste fantasie en kunnen zich ook echt wel uren vermaken op hun kamer. Samen of alleen… Dus waar ik om me heen hoor dat kinderen uit groep 6 en hoger eigenlijk bijna geen speelgoed meer hebben waar ze mee spelen, is dat bij ons dan weer niet het geval. De LEGO ligt overal, knikkerbanen, Kapla en nog veel meer is echt wel iets waar dagelijks mee gespeeld wordt.

Zit jouw bijna puber nou eigenlijk meer op een scherm, of buiten? Dan kun je natuurlijk de bezem halen door al het speelgoed en eens lekker gaan uitruimen. Waar spelen ze mee? Wat willen ze echt perse graag houden. Wat is nog geschikt voor hun leeftijd?

Wij laten voor nu al het speelgoed in grote bakken, zodat het wel netjes kán lijken. Met de nadruk op kan he, want in de praktijk spelen ze zoveel dat het zonde is om het hele verhaal elke dag op te ruimen. Dikke prima, maar zorg wel voor opbergruimte.

Een bureau of studeer plek in de puber kamer

Nu ze ouder worden zullen ze ook steeds meer toewerken naar hun leven als student. Dus krijgen ze vaker huis werk mee, met een beetje pech moeten ze zelfs thuis onderwijs krijgen… Dus dan is een bureau wel erg handig. In de kamer van onze zoon past er momenteel niet echt eentje, dus ik moet even kijken hoe we dat gaan doen. Een hoogslaper met bureau eronder is eigenlijk in elke kamer wel een goed idee.. Enige nadeel is dat het opmaken en verschonen van een bed dan net wat minder praktisch wordt. Maar goed, hij slaapt al in een stapelbed, dus dat probleem hadden we al.

Zorg er voor dat het bureau groot genoeg is voor in ieder geval een laptop, een geopend boek en een schrift. Ik zie soms bureau’s voorbijkomen waar je nog net een pen op kan leggen. Daar kan een puber toch niet aan werken?? Let dus goed op de echte werkruimte van het bureau zodat je ook gewoon echt kunt genieten van de werkplek. En je puber uiteraard ook.

Meer (kinder)kamer tips lezen?

Meer dan 19 toffe rotan kinderkamer voorbeelden & accessoires

Boho jungle vibes bij Sam in de kinderkamer

Zó maak je een stijlvolle basis voor de kinderkamer DEEL 1

Een goede kinderkamer stylen DEEL 2