We delen regelmatig prachtige kinderkamers met jullie waar we altijd leuke reacties op krijgen, Maar soms zie je door die prachtige kamers het bos niet meer. Waar moet je nou beginnen. Koop je accessoires waarmee je de kinderkamer probeert aan te kleden, of start je met het vloerkleed? Wij weten inmiddels dat het soms een beetje overweldigend kan voelen om helemaal opnieuw aan een kinderkamer te beginnen delen we graag onze top tips met je, waardoor je op een eenvoudige manier de kinderkamer op de juiste manier kunt inrichten. Omdat het om nogal wat tips en informatie gaat, delen we het wel op in een aantal delen. Dus hierbij beginnen we met de basis van de basis voor een stijlvolle kinderkamer. Succes met het stylen! Onze tips zijn trouwens gebaseerd op onder andere het boek van Myquillyn Smith (Cozy Minimalist Home) en eigen ervaringen.

Begin met inspiratie verzamelen

Yes! Ik vind dit eerlijk gezegd één van de leukste dingen om te doen. Rond snuffelen op het internet op zoek naar fijne inspiratie voor het interieur. Vroeger deed ik dit alleen maar via Pinterest, maar ook steeds vaker via Instagram hashtags (bijvoorbeeld #kidsinterior #barnrum #kidsdeco #interior4kids ) Maak een bord aan speciaal voor de kinderkamer die je aan wilt pakken.

Alle tips die ik vandaag deel kun je trouwens ook gewoon toepassen in de rest van je interieur, niet alleen maar de kinderkamers.

In deze fase mag je alles pinnen wat je leuk vind. Je hoeft nog niet te bedenken hoe je dit in je interieur gaat toepassen hoor. Dit komt later wel een keer. Dus als de ene kamer rolgordijnen heeft, de ander houten lamellen of jaloezieën hout dan kan dat gewoon. Later gaan we pas kijken naar welke raamdecoratie je wilt gebruiken. Dit is dus voor deze eerste fase helemaal niet iets wat je zou moeten filteren. Het enige wat je nu gaat pinnen (of opslaat met je Instagram account) is wat je aanspreekt, wat je mooi vind, of wat je gewoon inspirerend vind. Het mooiste is het als je een afbeelding of 50-100 pint of bewaard. Niks is fout, alles mag!

Wat hebben je plaatjes gemeen?

Nu je alles hebt gepind wat los en vast zit, is het tijd om eens te kijken wat al die plaatjes gemeen hebben. Hier gaan we een stapje verder in het proces. Wat kun je als gemene deler vinden? Is er een bepaalde feel die terug komt in veel afbeeldingen? Of heb je bijvoorbeeld veel plaatjes bewaard die hout in de kamer hebben verwerkt? Of is er meer een kleur toon die in veel afbeeldingen is?

Schrijf al je bevindingen op. Soms is het ook handig om een vriendin te vragen of zij eens jouw bord wil bekijken, en haar te laten vertellen wat haar opvalt aan de dingen die jij hebt bewaard.

Heb je dingen bewaard die misschien te duur zijn of lijken? Denk dan eens na over hoe jij dit binnen jouw budget ook in je eigen interieur zou kunnen krijgen. Let op, je wilt niet een plaatje kopiëren, maar laat je liever inspireren door dat wat je ziet. Hierdoor creëer je een eigen stijl, en ben je niet slechts een lelijke kopie van wat je ergens anders hebt gezien.

kinderkamer indelen simpele stappen

Wat is het doel van de kinderkamer?

Dit is een gedeelte wat echt heel erg vaak wordt overgeslagen. We knikkeren wat meubels een kamer binnen, en pakken en kopen wat accessoires die er wel leuk bij staan en vinden het klaar. Maar het is het allerbelangrijkste te weten waar je de kamer eigenlijk voor wilt gebruiken.

Wat zijn de functies van de kamer, waar moet je rekening mee houden? Waar moet plek voor zijn? Wij willen als de jongste oud genoeg is om in een gewoon bed te slapen, één gedeelde slaapkamer maken. Dit wordt gewoon een fijne kamer waarin alleen maar geslapen wordt. Niet gespeeld, gebouwd, geknutseld of getekend. Hierdoor krijgen we twee slaapkamers extra vrij, welke we gaan indelen tot speelkamers. Zo is de slaapkamer echt alleen maar een rust punt voor de kinderen. Dat zal dan de enige functie zijn voor deze slaapkamer.

Dat bepaald dus heel erg veel voor hoe we de kamer gaan stylen. En welke meubels er komen te staan. In ons geval van de ‘slaapkamer’, gaan we alleen maar twee fijne stapelbedden in de kamer zetten, en alle kledingkasten. We gebruiken hiervoor de PAX kasten van de Ikea, zodat deze mooi naast elkaar passen, en er genoeg ruimte is voor iedereen kleding.

Qua stijl van de aankleding houden we het dan erg rustig. Geen drukke behangetjes (ook al kunnen die echt super mooi zijn) niet teveel gedoe met muurstickers, of felle kleuren op de muur. Dit wordt een beetje een zen-zone. Geen gedoe, geen drukte… Gewoon een vredige sfeer en stijl. Rustige kleuren, niet teveel accessoires, en geen andere meubels dan de bedden en kledingkast.

We kiezen voor goede verduisterende raamdecoratie, want slapen met licht in de kamer is niet echt een goede combinatie zijn wij inmiddels wel achter. Een klein zacht lichtje als nachtlampje komt er waarschijnlijk ook, en een lekker zacht kleed voor als ze uit komen. Misschien maken we nog een kleine chill plek met wat kussens, waar boekjes gelezen kunnen worden voor het slapengaan, of als ze net wakker zijn. Maar verder is dat het eigenlijk wel.

Nu zijn onze kinderkamers heel anders ingericht. Elke kinderkamer heeft een andere aankleding. We hebben een kleurige regenboog kamer voor onze 6 jaar oude dochter, met al haar eigen speelgoed (wat dan ook het grootste gedeelte van de dag overal rond slingert en mee gespeeld wordt). Een rustig en natuurlijk gekleurde kamer voor de jongste dame van 1,5 jaar, en een avontuurlijke kamer voor de dame van bijna 3 en haar grote broer van 8 jaar. Hier staat voornamelijk de LEGO van zoonlief, en wat klein speelgoed van de avontuurlijke dame. De kleuren zijn hier echt een beetje gender neutraal (al gebruik ik die term liever niet). Een mooie donkerblauwe speelse lambrisering, geverfd met kindvriendelijke en veilige Mommy Paint.

Ons doel voor de kinderkamer is nu om er lekker te kunnen slapen en spelen met hun eigen speelgoed. Zo zie je dat er echt een heel groot verschil is in het doel van de toekomstige slaapkamer, en de slaapkamers zoals ze nu zijn.

Jij moet ook gaan bepalen wat je wilt dat er gebeurd in de kinderkamer. Misschien moet je wel een plek hebben voor je kindje om verschoond te worden, of komt er af en toe iemand logeren en moet daar ook plek voor zijn. Dit is super handig om rekening mee te houden voor je überhaupt begint met het stylen van de kinderkamer.

Binnenkort gaan we verder met DEEL 2 van onze guide tot een simpele kinderkamer in elkaar steken. Hierin gaan we de hele kamer eerst eens leeghalen en strippen, en ik vertel je dan precies hoe, wat en vooral waarom!

Benieuwd naar het boek van Cozy Minimalist Home? Hieronder kun je hem gemakkelijk bestellen (let op, wel in het Engels)

 

Meer interieur inspiratie opdoen?

Al onze #InstaRooms vind je hier

50+ inspirerende speelkamers voor kids

Diverse toffe schilder-ideeën voor in de kinderkamer

 

 

 

 

© Shutterstock