Enkele bengels rondlopen in huis? Dan weet je ondertussen wellicht al wel hoe duur het leven kan zijn. Een klein maar fijn gezin, in combinatie met het inrichten van je huis, kan de kosten per maand hoog doen oplopen. Gelukkig hoeft gezelligheid niet al te duur te zijn, op voorwaarde dat je slim shopt. Nood aan meer besparingstips bij het decoreren? Hier vind je er alvast vijf. 

1. Tweedehands schatten

Tweedehands winkelen is een geweldige manier om unieke stukken te vinden tegen betaalbare prijzen. Bezoek lokale markten, kringloopwinkels en online platforms voor gebruikte meubels en decor. Met een beetje geluk vind je vintage items die perfect passen bij je interieurstijl. Het hergebruiken van meubels en accessoires is niet alleen budgetvriendelijk, maar draagt ook bij aan duurzaamheid. Misschien bots je wel op echte schatten, zoals antieke vondsten of items die eenvoudig kunnen worden opgeknapt en gepersonaliseerd.

2. Doelgericht winkelen

Voordat je je in de winkel begeeft, bepaal je best duidelijk je doelen voor elke ruimte. Maak een lijst van de essentiële items die je nodig hebt, zoals een bank, eettafel of gordijnen. Dit helpt je gefocust te blijven en voorkomt impulsieve aankopen die later niet goed bij je interieur passen. Je bespaart dus niet alleen tijd, maar ook geld dat anders aan onnodige stukken zou worden besteed. Overweeg daarnaast om te investeren in tijdloze stukken die jarenlang hip zijn in plaats van je te laten verleiden door tijdelijke trends.

3. DIY en personalisatie

Zelfgemaakte decoratieve stukken voegen een persoonlijk tintje toe aan je interieur en besparen tegelijkertijd geld. Denk aan DIY-projecten zoals het schilderen van oude meubels, het maken van je eigen kunstwerken of het naaien van kussenslopen. Deze creatieve inspanningen maken de ruimte echt uniek zonder al te veel kosten. Overweeg ook om items die je al hebt een nieuwe look te geven. Bijvoorbeeld, hergebruik een oude ladder als boekenplank of transformeer een vintage koffer tot een unieke salontafel.

4. Online inspiratie en deals

Inspiratie nodig? Neem een kijkje op Pinterest, interieurblogs en sociale media. Deze platforms bieden ideeën voor slimme ruimte-indelingen, kleurenschema’s en decoratie. Daarnaast zijn er tal van online interieurwinkels waar je deals en kortingen scoort, en dus de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Snuffel ook altijd eens in de outlet-secties van gerenommeerde winkels. Hier tik je vaak kwaliteitsmeubels en leuke decoratie zoals inbetween gordijnen op de kop. 

5. Ruimte-optimalisatie

Voordat je nieuwe meubels aanschaft, bekijk je hoe je de bestaande ruimte kunt optimaliseren. Heroverweeg de indeling en overweeg multifunctionele stukken, zoals een slaapbank of een uitschuifbare eettafel. Het maximaliseren van de functionaliteit vermindert de behoefte aan overbodige aankopen en bespaart tijd en geld. Denk tot slot aan slimme opbergruimte zoals ingebouwde kasten of zwevende planken. Zo minimaliseer je rommel en houd je de ruimte georganiseerd. 

Meer over interieur en kids lezen?

Maak je huis kindvriendelijk: tips voor elke ruimte

Sniglar, the best budget crib for every interior

Een aankleedmand als accessoire mét functie voor de interiorjunkie

Spice up de kinderkamer met deze simpele tips