Kindjes, ze geven zoveel terug! Het plezier om hen te zien opgroeien is letterlijk onbetaalbaar. En toch heb je zeker ook wel eens het gevoel dat het handenvol geld kost, zo’n kleine ukjes. Gelukkig zijn er heel wat manieren om te besparen op kinderspullen, verder in onze blog lees je er al heel wat. Maar iedereen in België heeft gelukkig ook recht op een vlotte financiële start bij de geboorte van je kindje – en later ook op een maandelijkse bijdrage: het Groeipakket. Maar hoe vraag je dat aan? Heel simpel, we loodsen je door de nodige stappen! 

Wat is een Groeipakket? 

Het Groeipakket werd vroeger kindergeld of de kinderbijslag genoemd. Tot voor een paar jaar ging die in stijgende lijn: het tweede kind kreeg meer dan het eerste, het derde weer een beetje meer… enzovoort. Nu krijgt elk kind evenveel, of het nu het eerste, derde of twintigste is. Hoeveel bedraagt dat maandelijks bedrag dan? Je kan heel eenvoudig je kindergeld berekenen. Het exacte bedrag is dan afhankelijk van de leeftijd van je kind – dat weet je waarschijnlijk zo wel – en je gezinsinkomen. Voor dat laatste krijg je heel wat tools terwijl je de berekening aan het invullen bent.

Hoe vraag je je Groeipakket aan? 

Eigenlijk is je kindergeld aanvragen niet nog eens apart nodig. Heb je al een kindje waar je kindergeld voor krijgt? Dan wordt je Groeipakket automatisch ook voor het volgende kindje op je rekening gestort. Is dit je eerste kindje? Dan vraag je sowieso best eerst je startbedrag aan. Dat is een vast bedrag dat je krijgt om een vlotte start te maken met je pasgeboren baby. Het zou jammer zijn mocht je dat mooie financiële duwtje missen! Heb je die aangevraagd? Dan volgt de maandelijkse uitbetaling van je Groeipakket vanzelf. Easy-peasy!

Er zijn natuurlijk een paar uitzonderingen waarbij je toch een aparte aanvraag moet doen. Als je bijvoorbeeld pas na 2019 naar België kwam en je kinderen meebracht. Maar ook dan is de aanvraag gelukkig erg eenvoudig!

Wat bevat het Groeipakket nog? 

Het Groeipakket bevat wel meer dan enkel het startbedrag en het vroegere kindergeld. Zo krijg je op bepaalde momenten ook een schooltoeslag en zijn er extra toeslagen voor bijvoorbeeld de kinderopvang. De moeite waard om goed uit te pluizen en tijdig aan te vragen, dus!

Meer financiële en budget tips?

Gratis studeren, claim dit jaar jouw STAP-budget t.w.v. €1000!

Sniglar, zo mooi kan een simpel budget ledikantje zijn

Gezinsuitbreiding en verbouwen… Moet je dat tegelijk willen?! Tips & Trics van deze ervaringsdeskundig