Ja we zijn aan het verbouwen! Niks geen vakantie voor ons dit jaar, nou ja, als je een werkvakantie in eigen huis een vakantie noemt, dan wel. Maar we zijn dus (heerlijk) het hele huis op de kop aan het zetten, terwijl babylief inmiddels al 33 weken in haar ‘huisje’ bij mij zit. De badkamer is klaar (yeah!!) en ik ben echt super blij met de keuzes die we gemaakt hebben. Vooral met het oog op straks vier grote kinderen in een niet al te grote badkamer, ben ik super blij met de indeling. Maar meer tips en trics daarover kun je hier lezen.

Vandaag wil ik het meer hebben over het feit of je met kinderen in huis en hoogzwanger eigenlijk nog wel moet willen verbouwen. En wat bleek? Ik was niet de enige die zo gek was. Ik vroeg het eens even in een Facebook Groep voor zwangeren die in September en Oktober moeten bevallen, en ik kreeg ontzettend veel reacties op mijn vraag, of ik de enige was die aan het verbouwen of verhuizen was.

Er waren maar liefst 24 andere hoogzwangere dames die middenin een verbouwing zaten of aan het verhuizen waren, of nog erger… De sleutel van hun nieuwe huis nog moesten krijgen! Het kan dus kennelijk wel… Maar waar moet je aan denken?

Wat doe je met de kids?

Mijn grootste heikel punt was, ‘wat doen we met de kids’? Want drie jonge kinderen in een verbouwing is nou eenmaal niet ideaal. Afgezien van al het lawaai (wat dacht je van een beton boor, of een frees, en er zijn nog veel meer lawaai gereedschappen en herriemakers waarvan ik de naam gewoon niet weet  😉  Er komt ook nog ontzettend veel stof vrij, rotzooi door het hele huis (zelfs als je de deuren dicht houdt), splinters op de grond, stukken beton op de trap… Nee het is niet echt heel erg veilig, of gezond… En dan hebben we het niet over het feit dat als je een badkamer verbouwt je op zijn minst vier dagen zonder stromend water zit, en dus niet kunt douchen of badderen. Laat dat nou net zijn wat je nodig hebt als je heel vies en stoffig wordt.

Maar je kids ergens vier weken onderbrengen is ook een soort van onmogelijk. Wij besloten om tijdens de sloopdagen van de badkamer en het afgesloten zijn van water, met de kids niet thuis te zijn. Althans… wij… Ik ging met de kids logeren bij mijn ouders, zodat ze niet de hele dag in de herrie zouden zitten, want dat slopen gaat er niet al te zacht aan toe.

Toen eenmaal het ergste lawaai over was, ging ik weer terug met ze. Maar toen er op zolder nog best veel gezaagd en gefreesd moest worden, en babylief van 14 maanden niet kon slapen overdag, hebben we haar naar oma gebracht. Overdag niet slapen, betekent een jengelend kind dat overstuur raakt om het minste, dat ‘s nachts niet goed slaapt, omdat het overdag niet genoeg rust heeft gehad, en zo kom je heel snel in een vicieuze cirkel van slaaptekort en huilbuien (van zowel baby als hoogzwangere mama)

Gelukkig hebben we een abonnement op een attractiepark met zwembad, dus ook daar zijn we regelmatig heen gegaan. Even uit de stof, de herrie en het op de beneden verdieping opgesloten zitten met z’n alen, omdat boven alles overhoop lag.

Mijn beste tip is dus eigenlijk om ervoor te zorgen dat je om de dag even weg kunt met de kids. Het hoeft geen duur uitje te zijn, er zijn genoeg leuke gratis dingen. Een ritje naar de bieb, een ijsje erna en een uur of twee spelen bij de kinderboerderij en je bent nog geen € 5,- armer, en wel een halve dag weg geweest.
Even de ruimte opzoeken dus…

En vergeet niet je kids de ruimte te geven te wennen aan de situatie. Wennen is waarschijnlijk het verkeerde woord. Maar als alles overhoop ligt, ligt ook hun schema overhoop en daarmee ook de regels en dingen zoals ze normaal gaan. Dat hun gedrag dan af en toe ook in het gedrang raakt, dat is nou eenmaal zo. Daarom lekker veel naar buiten, even luchten, lekker veel bewegen en rennen en dan weer terug de chaos in.

Houd een budget bij

Echt waar… Tijdens een verbouwing stroomt het geld als water. Je gaat ‘even’ naar de bouwmarkt voor een paar schroefjes, en je bent zo € 40,- armer. Om niet te spreken over alle grote aankopen. Daarom hebben we lang van te voren gekeken welke producten het goedkoopste, mooiste en beste zijn. Zo wilde ik perse een spiegelkast hebben (opbergruimte en een spiegel in één, wat wil je nog meer). Bij de meeste winkels was een spiegelkast van onze wensen minstens € 150,- . Toevallig reed ik ergens langs en viel mijn oog op een soort bouw-outlet. Even snel naar binnen geglipt en wat bleek. Daar stond een kast in ongeveer bijna dezelfde kleur als wij als onderkast hadden, voor slechts € 30,- ! Gelijk meegenomen en gekeken en hij paste perfect bij de rest. Hoppa, besparing van € 120,- En geloof me, dat geld dat we daarmee bespaart hebben is inmiddels ook al wel weer uitgegeven.

Want net als de bekende tv verbouw programma’s, je moet gewoon rekening houden met jouw geschatte uitgaven + minimaal 20% . Zorg dus gewoon dat je die ruimte hebt, want anders moet je gaan kiezen voor minder kwaliteit, of het moeten terugbrengen van spullen die je eigenlijk in je nieuwe ruimte had willen hebben.

Houd dus bij in een simpel spreadsheet, in een schriftje of op je telefoon, wat er waaraan wordt uitgegeven. En een echt budget, bestaat uit de geschatte kosten, en de daadwerkelijke kosten. Maar goed. Als je tijdens de verbouwing alles bij kan houden wat er uit gaat, dan ben je al heel ver.

Overstappen van energieleverancier

Als je aan het verbouwen bent kom je erachter dat je soms veel meer kosten hebt, of dat er meer kosten komen aan energie. Wij hebben bijvoorbeeld straks twee extra radiatoren op zolder. En met gezinsuitbreiding komen sowieso meer kosten. Daarom kun je ook net zo goed even energie vergelijken. Want waar je soms denkt een goedkope energieleverancier te hebben gekozen, soms kun je toch nog wel een tientje of twee besparen elke maand als je toch overstapt.

Luister naar je (zwangere)lichaam

Ja, alles moet af en alles moet zo snel mogelijk klaar. Want je kunt elk moment bevallen en je wilt natuurlijk alles af hebben voor de baby komt. Ik snap het… Ik heb er zelf ook last van. En daarom pak ik soms teveel aan. Ik help en sjouw en til en loop trappen op en af, ga op sjouw met de kids. Zo van, dan is het allemaal eerder klaar, en kan ik beginnen aan het inrichten. Maar ik ben erachter gekomen dat je gewoon het beste ‘s middags, hoeveel er ook te doen is, even kunt gaan liggen. Hou een kort rust moment. Beentjes omhoog en even liggen. Slapen hoeft niet eens.

 

 


© Shutterstock