Wat doe jij met de kids waar ze hun energie bij kunnen kwijt raken? Ik merk dat ze hier om 10 uur ‘s ochtends al helemaal hyperactief zijn. Ik weet dus niet wat de juffen met de kids doen maar die stuiterballen van mij moeten bewegen. Dus heb ik het huiswerk dat ze hebben maar even afgewisseld met af en toe bewegen. Zelfs bewegend leren, dus ik keur mijn eigen curriculum goed, haha. 😏
En ik heb vast niet als enige moeder in Nederland ‘last’ van kleine energie bommen in huis. Dus ik wil graag mijn tips en trucs en hulpmiddelen met je delen, die er bij ons thuis voor zorgen dat de vier kids nog redelijk in het gareel blijven de hele dag thuis.
Naar buiten allemaal om wat energie kwijt te raken
Wellicht een nogal voor de hand liggende tip, maar doe het ook maar eens. Op school hebben onze kids twee keer een kwartier buitenspelen in de pauze. En soms tussendoor ook nog wel eens (vooral bij de kleuters). Maar hoe vaak gaan jouw kids nu naar buiten? Ik snap dat je voorzichtig moet zijn en zeker niet grote groepen moet opzoeken.
Wij hebben hier een speeltuintje in de buurt waar geen kip komt, en zelfs geen andere kinderen op het moment dat wij gaan. Dus even een uur (!) buitenspelen helpt hier mega goed! Schommelen, klimmen, glijden, springen, rennen en voetballen.
Als je liever speeltuinen vermijd, of je bij aankomst ziet dat er teveel mensen zijn, kun je ook altijd nog op avontuur gaan. Bij ons in de wijk hebben ze een soort ‘wilde natuur’ waar boomstronken liggen, bulten zijn gemaakt, takken slingeren en er is zelfs een vlot over het water. Super tof en weer wat anders dan een ‘voorgekauwd’ speeltoestel.
Mom’s lifesaver – de trampoline
Ja het is echt waar… Ik zou niet weten waar wij nu zonder trampoline zouden zijn 😧 Niet om dramatisch te doen, maar het is echt een lifesaver voor ons nu. Wij kozen twee jaar geleden voor een ‘gedeelde’ verjaardag van alle vier de kids, en gaven ze daar deze stevige grote Salta trampoline cadeau. We kozen voor een grote trampoline met een stevig net. Niet zo eentje waar het net tussen de palen elke keer slapjes hangt. In deze trampoline zitten kleine dunne ijzeren staafjes bovenaan het net, waardoor deze altijd strak en gespannen staat. Niet alleen veilig voor de kids, maar het ziet er 10x beter uit dan zo’n zielig slap net.
Ze mogen niet alleen maar op de trampoline als ze er zin in hebben. Maar ik stuur ze ook regelmatig de trampoline op, als ze binnen zitten te mokken en klieren met hun huiswerk. Even het koppie leeg springen, negatieve energie eruit gooien en weer met een frisse nieuwe houding naar binnen.
Ook de kleine meisjes vinden het leuk om te spelen op de trampoline. Niet alleen maar om te springen, maar ook te spelen met hun knuffels of een aantal diertjes. Ze zitten dan lekker in de frisse buitenlucht, zonnetje op hun kop (in plaats van vitamine D uit een potje) en lekker hoog en droog. Echt ideaal. Zou willen dat we dat ding eerder hadden gekocht, want het is zijn geld al honderd keer waard geweest.
Stepping Stones van WePlay
We kregen van de gave webshop Educadora (voor sensorische materialen en kauw sieraden) deze prachtige Stepping Stones van WePlay.
Hier pakken de kids de Stepping Stones van WePlay echt elke dag uit de bijbehorende tas. Meestal is het onze drie-jarige dochter die het initiatief neemt, en al gauw doet iedereen mee. Sokken uit, stapels maken, of een rondje. Of een heel parcours (inclusief de bank). Ze springen van stap steen naar stap steen en lijken maar niet uitgeput te raken. Gelukkig kan ik wel zeggen dat ze na een half uur springen en klimmen en klauteren op de stenen toch echt wel veel energie kwijt geraakt zijn!
Behalve al dat geklauter, doen we ook regelmatig andere spelletjes met de Stepping Stones. Daarover schreven we hier een uitgebreidere blog. Onder andere een ‘Ren je Rot’ spel, een nieuwe sensorische en moeilijkere manier van Twister, Tafels leren en meer! Lekker bewegend leren dus. Het schijnt dat je daar ook beter van leert, omdat je meerdere gedeeltes van je hersenen gebruikt die samen meer kunnen onthouden. Top product dus!
Een glijbaan in huis voor de energie-bommen
Ook geen overbodige luxe in deze tijden is een indoor glijbaan. Wij wisten een tweedehands exemplaar van de Ikea (Virre) op de kop te tikken, want deze zijn uit productie gegaan (why?!?! 🤷🏼♀️ ) Dus dat was een super mazzeltje.
Er zijn uiteraard ook nog wel andere indoor glijbanen te krijgen en het mooiste is natuurlijk eentje die ook in je interieur past. Een prachtige houten glijbaan zou dus mijn voorkeur hebben. Niet alleen qua uitstraling, maar ook qua stevigheid en duurzaamheid. Dat is toch wel iets waar je op let met vier kids.
Heb je nou buiten al een plastic glijbaantje staan? Geef die dan gewoon een goede poetsbeurt en zet ‘m binnen als het naar buiten gaan niet lukt. Dan heb je er ook binnen nog plezier van.
Interessant voor jou
Wist je dat we voor kleuters ook werkbladen en werkboekjes gemaakt hebben? Kunnen ze tussen al het spelen en klauteren door ook even tot rust komen aan tafel en nog wat leuks en educatiefs doen! Je kunt een heel aantal gratis werkbladen uitprinten of een compleet werkboekje aanschaffen voor een fijn prijsje.
Lees ook onze andere thuis onderwijs blogs: