Binnenspelen.. Het is iets waar we nu allemaal aan moeten geloven. Maar gelukkig is daar ontzettend veel leuks voor te vinden hoor. Eén van onze favoriete bezigheden is sensorisch spelen. Oftewel, spelend gebruik maken van zoveel mogelijk zintuigen. Bijvoorbeeld door te spelen met water, te kneden in geurend klei deeg, of al kleiend te leren tellen.
En dat doen we meestal in/op onze Flisat tafeltje van de Ikea. Ons exemplaar kochten we lekker duurzaam 🌱 een tweedehands pareltje. Inclusief bakken zelfs! Want die zitten er bij de winkel niet bij. Dus nu pakken we regelmatig onze Flisat tafel erbij voor wat FlisatFun. Sensorisch spelen of spelend leren is het doel. En soms is het gewoon één grote rotzooi omdat er zo leuk is gespeeld met slijm, of verf of… Nou ja je ziet het vanzelf wel…. Dus je moet wel tegen een beetje rommel kunnen, of het voor lief nemen (ik hoor bij ‘team – neem – het – maar – voor – lief’)
Sensorisch spelen met alle kleuren van de regenboog
Laten we allemaal ons richten op dat wat hoop geeft. De regenboog is het teken van hoop! En daarom is spelen met alle kleuren van de regenboog, of zelfs de regenboog zelf altijd een top hit hier zo!
Eén van de bekendste manieren van sensorisch spelen met de regenboog is door rijst te kleuren in de primaire kleuren. Dit doe je door olie te mixen met een paar druppeltjes voedings-kleurstof, in een zakje te doen met wat rijst en goed te schudden en mixen. Even alles goed laten drogen en dan is het klaar voor gebruik.
Je kunt ook kikkererwten kleuren op dezelfde manier als de rijst. Pasta werkt ook erg goed, dit gaan we zelf komende week doen en geeft net iets minder rommel vind ik altijd. Wij kleuren dan de ‘pasta vlinders’. Zo kunnen ze ook nog alles op kleur sorteren omdat de pasta lekker groot en grof is.
Met allerlei verschillende gekleurde maatschepjes en gekleurde bakjes of plastic bekertjes kun je urenlang de kinderen zoet houden!
Sensorisch spelen met vormen
Heel simpel, maar heel doeltreffend. Deze magnetische vormen van Magformers zijn niet alleen erg tof om mee te bouwen, maar hebben ook nog heel veel andere educatieve mogelijkheden. Hierboven hebben ze de vormen overgetrokken en moeten de kinderen de vormen op de juiste plek leggen. Je kunt er ook nog voor kiezen om de vormen verschillende kleuren te geven, om het nog ietsjes moeilijker te maken.
Maak met washi tape allerlei vormen (geometrische vormen, of vrije vormen) en laat de kids met klein materiaal deze vormen overnemen. Of ze nou pijpenragers in de juiste vorm moeten buigen, of kleine muntjes/klei uitrollen in ‘slangetjes’ en daar de vormen mee maken.
Met deze prachtige gekleurde magnetische tegels kun je ontzettend veel tofs doen. Een van de meest logische dingen is het maken van (3D) vormen. Voor de oudere kinderen kun je cryptisch omschrijven wat de vorm moet zijn, voor de jongere kids kun je tekenen hoe de 3D vorm eruit moet komen te zien, en het ze na laten bouwen.
Dinosaurus sensorisch spelen
Het maken van je eigen Jurrasic World is natuurlijk een fantastisch idee als je binnen moet blijven. Je haalt gewoon (je fantasie wereld van) buiten naar binnen.
Met split erwten en kikkererwten kun je erg fijn sensorisch spel maken. Deze dinosaurus setting heeft niet alleen maar erwten, maar ook kleine stenen, en mos waar de dinosaurussen heerlijk mee kunnen spelen. Door wat kleine takjes en boomstronken (dikke takken in kleine stukjes gezaagd dus) toe te voegen heb je al gauw een heuse eigen Jurrasic World in huis.
Met allerlei kleine dinosaurussen kun je leuk sensorisch spelen. Wij kiezen liever voor de ‘echte’ dinosaurussen van Schleich. Wel wat duurder, maar dan heb je levensechte dinosaurussen die hun gewicht in goud waard zijn (bijna dan 😊 )
Sorteren op kleur en of vorm
Wat voor veel jongere kinderen ook erg in trek is (in ieder geval bij onze kids) is het op vorm of op kleur sorteren. Nu hebben wij zelf zes handige plastic bakjes speciale sorteerbakjes (in rood, geel, groen, oranje, blauw en paars), maar je kunt ook goedkopere plastic bekers (bijvoorbeeld die van de Ikea die je toch vast al in huis hebt) gebruiken.
Hierboven zijn de kleine sorteer beren gebruikt uit deze uitgebreidere set gebruikt en een aantal sorteer bekers. De lepels en de knijptang horen bij deze Ikea set, maar je kunt ze ook van een ander merk kopen (mocht de Ikea zoals nu dicht zijn). Een beetje water in de bakjes en scheppen en grijpen maar.
Ook kun je gekleurde pompoms gebruiken om te sorteren in fel gekleurde siliconen cupcake vormpjes. Met de speciale hulpgereedschappen kun je het grijpen en pakken van de pompoms net wat moeilijker maken, en de fijne motoriek beter stimuleren. Wij kochten de Helping Hands set bij Credu.nl (die overigens nog een heleboel andere fijne early learning hebbedingetjes hebben (niet doen als je zoals ik echt een hebbedingetjes hoarder bent 🤯, want ik vind er letterlijk alles leuk! 😚
Hier zijn trouwens groene erwten erbij gedaan om een extra dimensie toe te voegen aan het spelen (en knoeien).
Bij ons ook een favoriet, het bakblik voor cupcakes. Wij hebben een iets grotere versie van 24 cupcakes, maar het idee is het hetzelfde. Van alle sorteerberen per kleur een vakje. Dit kun je natuurlijk ook doen met Duplo blokjes, gekleurde pompoms, propjes gekleurd papier etc.
Ook voor jongens zijn sensorische speeltafels leuk hoor. En echt niet alleen maar jonge jongens. Ik denk dat veel jongens sowieso wat prikkel gevoelig zijn, en daardoor is juist spelen met alle sensoren heel goed voor ze.
Dus gooi wat auto’s of dino’s in een sensorische speeltafel en er zullen weinig jongens zijn die zoiets kunnen weerstaan 😄
Gekleurde knopen, gekleurd vilt, een dobbelsteen en een aantal cijferkaarten. En het sorteer tel en herken spel voor je kleuter is klaar! Gooi de dobbelsteen, trek een cijfer en leg het aantal knopen neer in de juiste kleur. Super simpel, super snel en super leerzaam.
Heb je kids die lekker van stressballen houden of graag Squishies? Dan is deze grappige donut squishie perfect, want je kunt er niet alleen heerlijk in knijpen, maar ook nog 6 verstopte plaatjes in zoeken. Educatief én ontspannend dus!