In deze Corona crisis zitten veel ouders met hun handen in het haar. Hoe kunnen ze hun peuters en kleuters op een zinvolle manier bezig houden? Een geruststelling om mee te starten: Er wordt niet van ouders verwacht dat ze de taak van een peuterleid(st)er of kleuterjuf overnemen. Deze mensen hebben immers een speciale opleiding gevolgd!

iPad spelletjes zijn om te leren geen goed idee voor kinderen van deze leeftijd. Tot het 7e levensjaar kunnen hun jonge hersens namelijk nog geen 2D (tweedimensionale) informatie opslaan. Als korte bezigheid tussendoor is het gebruik echter geen probleem. Wat kun je nog beter doen?

Eerst een korte voor – informatie over wat peuters en kleuters aankunnen qua leerzame spelletjes. Voordat je een huis bouwt, leg je eerst een fundament. Voordat peuters en kleuters aan het schoolse leren toe zijn, moet je ook eerst werken aan een goede basis.

Peuters, en jonge kleuters, zijn bezig de wereld om zich heen te ontdekken. Om te beginnen zo dicht mogelijk bij huis. Ze leren hiervan het meest, wanneer ze zoveel mogelijk zintuigen kunnen inschakelen, en vooral ook van het, al spelend, zélf ontdekken. Knutselen of een boekje voorlezen zijn ook leuke activiteiten. Maar hoe jonger een kind is, hoe korter kan het de aandacht bij zo’n activiteit kan houden. Het bezig zijn met iets is ook belangrijker dan het resultaat. Tot het zelf ontdekkend spelen kun je het jonge kind uitdagen.

Spel ideeën voor peuters en kleuters

Geef je kind een vergrootglas en laat het voorwerpen binnen en kriebelbeestjes buiten bekijken.
Praat erover wat je kind ziet.

Maak van de badkamer een tropisch zwemparadijs, en laat je kind(eren) extra lang in bad met speeltjes spelen. Uiteraard onder continue toezicht!!!

Blijft het drijven of zinkt het? Geef je kind(eren) een liefst doorzichtige bak met water en spulletjes waarmee het uit kan vinden of het blijft drijven, zweven of zinken. Benoem ook samen met je kind wat je ziet.

Een grote kartonnen doos kan van alles worden. Het stimuleert de fantasie van je kind.

Je kunt kind(eren) laten spelen met zoutdeeg (3 kopjes meel, 2 kopjes zout, 1 kopje water en zo nodig een paar druppels glycerine. Je kunt de speelklei kleuren met voedingskleurstof.

Maak met oude lakens een hut, waarin gespeeld kan worden. Succes verzekerd.

Geef je kind wat verkleed-kleren en een passpiegel ter beschikking. Er ontstaat weer ander spel.

Geef je kind een kinderfototoestel, en laat het ermee experimenteren. Je zult nog verbaasd staan van hun foto’s. Om samen met je kind te doen:

Je kunt met je kind(eren) bekende liedjes zingen en je daarbij begeleiden met een zelf gemaakt instrument. (YouTube ‘t is feest in de keuken begeleiden met keuken “instrumenten”.

Je kunt samen met je kind een soep voorbereiden. Jouw kind kan bijv. helpen met het draaien van soepballetjes.

Je kunt samen een kort filmpje kijken en er dan over praten. Leerzame kleuterfilmpjes voor wat oudere kleuters: SchoolTV De Beestenboerderij. De filmpjes van Moffel en Piertje en het Zandkasteel zijn meer voor peuters en jongere kleuters geschikt.

Doe een kind, wanneer het durft, een blinddoek voor en laat het ruiken en proeven van iets eetbaars. Natuurlijk geen mosterd, sambal of iets wat het echt niet lust. Kan jouw kind raden wat het heeft geroken, geproefd?

Maak een geluidsspelletje op je iPhone met geluiden in huis. Kan je kind raden wat het hoort?

Geef je kind een zaklantaarn cadeau en maak samen aan het begin van de avond een wandeling buiten.

Speel verstoppertje met de knuffel van je kind (niet te moeilijk als je kind nog erg jong is). Beperk je hierbij tot 1 ruimte binnen of verstop bij mooi weer in de tuin

Maak een fijne puzzel. Je vind een heel aantal handige puzzels op leeftijd in deze blog

Tot slot: Op Pinterest vind je allemaal leuke speltips en knutsel ideeën. Vul bijv. in “Thema peuters” of “Thema kleuters”.


Mijn naam is Gert Geurtsen, ik ben 65 jaar en ik woon in Oisterwijk (bij Tilburg). Ik ben een voormalig kleuterjuf, hoofdleidster en lerares basisschool. Ik heb daarnaast ook ervaring in het werken met peuters. Momenteel run ik een onderwijsgroep op facebook, waar ik leerkrachten van 4-8 jarigen inspireer. Deze groep heet OMA BOEKENTAS’ ONDERWIJS THEMA’S. Hierop heb ik ook een artikel geplaatst, met in de reacties heel veel tips voor thuis spelletjes met baby’s en peuters. Daarnaast heb ook een theater act. En verder doe ik al 53 jaar allerhande vrijwilligerswerk. In het verleden heb ik o.a. een prijswinnend ontwerp geschreven voor een speeltuin, was ik mede oprichtster van een
speel-o-theek, productieleidster bij een musical stichting, schreef ik een gezinsmusical waar de muziek binnenkort voor wordt gecomponeerd. Onlangs gaf ik mijn eerste boek met leerzame, grappige, ernstige of filosofische versjes. Ik hoop dat ik ouders met kleine kinderen wat tips kan geven!

Gert Geurtsen

Spelend leren hulpmiddelen voor peuters en kleuters

Interessant voor jou