Wij worden groen. Of in ieder geval, we zijn steeds meer bezig met het groener en duurzamer maken van ons leven. Inmiddels geen groentjes meer, want met wasbare luiers en zelfs zoogcompressen dragen we ons steentje al behoorlijk bij. Maar er is nog een heleboel dat we nog duurzamer kunnen maken. En daarom verzamelde ik vandaag de beste tips om een duurzame kinderkamer en babykamer in te richten. Let’s do this.

Hergebruik meubels

Koop je voor het eerst alle meubels voor in de babykamer? Een duurzame oplossing is om gebruikte meubels te kopen. Hierdoor wordt de levensduur van het meubel namelijk ook een stuk langer. Zo kozen wij bij onze oudste al voor neutrale meubels, zodat we ze konden blijven hergebruiken met de daarop volgende kinderen. Niet wetende dat dat er vier zouden zijn trouwens  😉  

Het gebruiken van echt hout is trouwens beter dan het gebruiken van spaanplaat. Hierin zitten namelijk giftige stoffen in de lijm die ervoor gebruikt wordt. Dus massief houten meubels zijn een stuk beter.

Nu we het hebben over het hergebruiken van meubels, als je toch ervoor kiest om tweedehands te kopen, dan kun je je vaak ook wel een normaal gesproken duurder product veroorloven. Helemaal als je je bedenkt dat het misschien nog wel voor meer dan één kind gaat gebruiken.

Meubels met meer dan één functie

Eén van mijn favoriete tips? Meubelstukken in de kinderkamer die meerdere functies hebben. Dit klinkt misschien moeilijker dan je denkt, maar neem bijvoorbeeld het ledikantje. Wij hebben er gelijk voor gekozen een ledikantje te nemen dat je ook kunt ombouwen tot een peuterbed. Je vind deze gewoon bij bijvoorbeeld de Ikea, waar je voor minder dan € 100,- in principe tot een jaar of vier gebruiken.

Maar wat dacht je van deze speelset van DertigZes?

Het is niet alleen maar een prachtig bureau waar je aan kunt werken, spelen en kleuren, maar ook een opbergplek (achter de grachtenpandjes) en spel mogelijkheid door diezelfde grachtenpanden.

Ook een bedhuisje kan dienen voor meerdere functies. Je hebt niet alleen een bed, maar ook gelijk een speelplek, of een hut.

Een commode kun je niet alleen gebruiken om je kind op te verschonen, maar kan ook als kledingkast dienen, of om alle wasbare luiers handig in op te bergen.

Praktische handige snufjes voor in de kinderkamer

Ja echt, er zijn ook best wat handige snufjes die je in de kinderkamer heel goed kunt toepassen. Zo hebben wij een WiFi camera, die de kleintjes in hun kamer in de gaten houdt. Zo kunnen zelfs opa en oma mee kijken als ze dat willen, ik geef ze gewoon de link van de camera, en ze kunnen meekijken. En zo zie ik dus dat mijn #funniestkidontheblog zit te spelen met de Duplo, in plaats van aan het slapen is (oeps).

Maar wat dacht jij dan van rolluiken of zelfs automatische gordijnrails in de kinderkamer? Niet alleen fijn om de boel donker te houden, maar ook koel of juist warm. Rolluiken isoleren een kinderkamer hartstikke goed! Lekker eens kijken naar gordijnen 2.0 van PoweredBlinds dus! Niet alleen voor de kinderkamer handig, maar ook heel erg fijn voor in je eigen kamer. Zo vanuit je bed het gordijn open maken om de zonnestralen je laten begroeten in de morgen. Ideaal!

Meer duurzame kinderkamers en duurzame babykamers zien?

Lichte jungle peuterkamer van Eli #InstaRooms

Duurzame babykamer van Filou #InstaRooms

Noah’s industriële tienerkamer, sportief, clean en voor echte pubers #InstaRooms

Wil je nog meer duurzame tips en wat groener worden? Ik lees zelf heel graag de duurzame blogs van Laura en zou die blog dus ook echt aanraden. Maar ook de blog van Mirjam (die overigens haar duurzame kinderkamers hier al deelde) Een goed verhaal.

 

 

 


© Shutterstock

Dit bericht bevat gesponsorde content en/of affiliate links. Het kost jullie niks, en levert ons iets leuks op, om weer meer toffe dingen mee te kunnen doen.