Elk jaar pakken vele gezinnen minstens één keer per jaar de koffers en reizen ze naar het verre Oosten, Centraal-Amerika of gewoon binnen Europa, om met hun gezin op vakantie te gaan terwijl een of beide ouders daar vandaan op afstand werken. Er zijn natuurlijk veel leuke dingen aan het leven op een vakantiebestemming waar het bijna elke dag 30 graden is en alles gewoon iets chiller verloopt. Maar het is niet altijd zo gemakkelijk en even leuk als het klinkt. Hier zijn vijf tips die we je meegeven om het er als gezin goed vanaf te brengen!

1. Je hebt meer dan ooit een dagelijkse werkroutine nodig

Velen die voor het eerst aan zo’n avontuur beginnen, stappen erin met de gedachte “leuk, werken waar en wanneer ik wil!”. Ze komen er echter al snel achter dat het niet hebben van een dagelijkse planning een slecht idee is. Door zo ongeorganiseerd te werk te gaan, bouwt de stress zich al snel op. Die stress is iets wat je als gezin allesbehalve nodig hebt natuurlijk. Het gaat niet alleen wegen op jullie huishouden, maar ook op de kwaliteit van het geleverde werk. Zorg dus voor een dagelijkse werkroutine en probeer je daar ook aan te houden. Zo raakt het werk af en stapelen er zich geen deadlines op.

2. Zorg ook voor een gezinsroutine

Dit is vaak een probleem met werken op afstand met een gezin. Je werkt en bent op vakantie op hetzelfde moment. Je gezin en dus meestal de kinderen, hebben echter het gevoel dat ze alleen maar op vakantie zijn. Terwijl ze zeker respecteren dat je werkt, verwachten ze ook om op vakantie leuke dingen te doen. Zonder grote verwachtingen te scheppen over wanneer je dingen met je gezin kan doen, kan je toch maar beter van tijd tot tijd activiteiten inplannen. Laat ze weten wanneer je vrij bent om uitstapjes met hen te doen en wanneer je goed moet doorwerken. Wees hier ijverig mee wanneer je je schema opstelt. 

3. Kies voor een geschikte locatie

Werken op afstand terwijl je op vakantie bent, kan voor jou ofwel hemels klinken ofwel een ellendige tijd worden. Dat kan te maken met de uitstapjes die jullie ter plaatse als gezin al dan niet kunnen doen. Kies daarom voor een leuke en boeiende locatie voor jullie tijd in het buitenland. Zorg er ook voor dat de kinderen het naar hun zin kunnen hebben en zich eventueel ook kunnen vinden in de lokale cultuur of eetgewoonten om onaangename verrassingen te vermijden. Kijk ook goed uit of jullie nieuwe locatie niet zorgt voor een administratieve rompslomp. Zaken zoals boekhouden en bankieren zijn daarbij erg belangrijk. Ben je gewoon om bijvoorbeeld KBC als betaalmethode te gebruiken voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik? Controleer dan of dat nog steeds kan vanop afstand, of dat je voor een korte periode een andere optie moet overwegen. Lees je dus vooral goed over jullie nieuwe bestemming en of je in orde bent met de lokale regels.

4. Café’s met snel internet zijn je vriend

Ook al ben je duizenden kilometers van je originele woonplaats en in een nieuwe thuisomgeving, toch lukt het niet altijd om vanuit huis te werken. De kinderen zorgen soms voor afleiding of de rondslingerende spullen in je ooghoek maken je onrustig. Tijdens jullie avontuur kan het dus zijn dat je liever in een café gaat zitten of in een coworking space.  Niets is zo vervelend als jij die probeert deel te nemen aan een meeting en je klanten die je niet kunnen horen omdat de verbinding slecht is. Misschien ben je wel je eigen webshop begonnen en is dat je voornaamste bron van inkomsten terwijl je in het buitenland zit. Zo heb je ook de keuze gehad om verschillende betaalproviders, maar ook leveringsopties aan te bieden aan je klanten. Ook die zaken wil je nauwlettend in de gaten kunnen houden met snel internet. 

5. Communiceer twee keer zoveel als je gewend bent

Het beste aan er even tussenuit gaan is misschien wel dat je weg bent van alle anderen. Je hebt het gevoel dat je productiever kan zijn omdat je niet te maken hebt met de stress van je vrienden of collega’s in je omgeving. Het moeilijke aan er even tussenuit gaan is dat je collega’s, en misschien ook wel je klanten, denken dat je plezier aan het maken bent en denken dat je niet aan het werk bent. Dit maakt hen gespannen, wat jou dan weer gespannen maakt. Hetzelfde geldt voor je familie. Communiceer liever te veel over wat je plannen zijn en wanneer je leuke dingen gaat doen en wanneer je aan het werk bent.

Heb jij al eens tijdens een vakantie met je gezin ook gewerkt? En hoe beviel dat?

Lees meer vakantie tips met kinderen hier


Zo ben jij goed voorbereid op de vakantie met het hele gezin!
Een top vakantie voor iedereen met onze kidsproof reistips DEEL 1
Kamperen met kids?! Onze kidsproof reistips DEEL 2
Travel-musthaves: Supplementen voor groot en klein