Op vakantie met het hele gezin, superfijn, maar wat een organisatie. Heb je eenmaal je halve huis ingeladen, kom je er op bestemming achter dat je toch nog net dat ene cruciale item bent vergeten. Gelukkig is de eerste beste winkel tegenwoordig dichtbij en kom je met een paspoort en een portemonnee vaak een heel eind. Om het je gemakkelijk te maken hebben we in ieder geval een lijstje met travel-musthaves op het gebied van supplementen (voor groot en klein) voor je verzameld. Want ook (of juist) op vakantie is het fijn om voorzien te zijn van de volgende supplementen om jullie gezondheid optimaal te ondersteunen.
Voor de kids
Multi voor de kids
Zodra jouw kinderen dat zwembad of strand zien zijn ze al lang gevlogen. Toch is het fijn om juist op reis, waar je kids zich wellicht te goed doen aan stapels pannenkoeken en ijsjes, de voeding aan te vullen met multivitaminen. Zo zorg je er in ieder voor dat ze de basis aan vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Een multivitaminen in de vorm van een kauwtablet is ideaal voor kids want ze zijn zo verorberd en komen in fruitige smaken.Â
Vergeet de vitamine D niet
Tot vier jaar is voor kinderen het advies om vitamine D3 te suppleren, dus ook op reis is het fijn als je een voorraadje bij je hebt. Voor kinderen met een getinte of donkere huidskleur is het advies om zelfs levenslang vitamine D3 te suppleren. Speciaal voor kinderen is er vloeibare D3 met een handige druppelaar. Vitamine D3 speelt een belangrijke rol in de calciumhuishouding en ondersteunt de weerstand. Omdat het alleen aangemaakt wordt onder invloed van zonlicht, maak je dus niet doorlopend vitamine D3 aan. Voor de gezinnen die naar een wat minder zonnige bestemming gaan (hallo vakantie in Nederland), mag vitamine D3 niet in de reistas ontbreken dus.
Weg mug!
De mug reist met ons mee. Niets zo irritant als het doordringende gezoem van een mug naast je oor terwijl je bijna in dromenland bent. Of kinderen die klagen over jeukende muggenbulten. Maar je kinderen van top tot teen insmeren met Deet, is zo ongeveer net zo’n strijd als je kind herhaaldelijk in moeten smeren met zonnebrand. Vandaar dat er tegenwoordig ook hele praktische stickers zijn (bijvoorbeeld van het merk Squitos), die met behulp van etherische oliën deze irritante beesten op afstand houden. Scheelt weer een slok op een borrel.
Voor papa en mama
Kom maar op met het vreemde eten
Op naar een vreemd land! Alleen nog even wennen aan het eten. Niet alleen je smaakpapillen, maar ook je maag krijgen het op reis soms zwaar te voorduren. Een probiotica in de tas kan dus geen kwaad. Een probiotica (soms ook met extra toegevoegde vezels in de vorm van een prebiotica) is een supplement dat micro organismen bevat die van nature al in je darmen voorkomen. Leuk weetje: het totaal aan micro organismen (bacteriën, schimmels, virussen, gisten en eencelligen wordt het microbioom genoemd en heeft voor ieder mens een unieke samenstelling.
Ook een multi als basis
De behoefte van de vrouw en man zijn niet wezenlijk anders want we kunnen allemaal wel een goede basis gebruiken op reis, dus vandaar dat we ook hier de multi op de travel lijst zetten. Een goed uitgebalanceerde multi bevat de perfecte combi van vitaminen en mineralen in een goed opneembare vorm. Vitamine D, C, en zink en selenium ter ondersteuning van het immuunsysteem en om het lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade door vrije radicalen. Magnesium en ijzer helpen bij vermoeidheid.
Extra bescherming in de zon
Wie op vakantie gaat hoopt natuurlijk wat van de zon te zien. De warmte en het licht hebben vaak een positieve invloed op onze gemoedstoestand. Wel goed smeren want van een verbrande huid wordt niemand blij. Zo werk je het proces van ‘vertraagde huidschade’ in de hand. Hierbij is er sneller kans op huidveroudering en pigmentvlekken. Astaxanthine is een fijn supplement om mee op reis te hebben want de toegevoegde vitamine C en E helpen cellen beschermen tegen oxidatieve schade door luchtvervuiling en UV straling. Met een goede natuurlijke zonnebrand erbij stap je dus onbezorgd de vakantiezon in.
Maandelijkse ondersteuning
We hebben nog een fijne reistip voor de vrouw. Gebruik jij nog tampons en maandverband? Een duurzamer alternatief (zowel qua materiaal als waste) is het gebruik van een menstruatiecup. Deze cups gemaakt van siliconen (vrij van chemicaliën) komen in een handig zakje en je hebt er maar eentje nodig. Ze gaan zo’n 10 jaar mee en zijn gemakkelijk in te brengen, uit te halen en om te spoelen. Verbreek het vacuüm door in het uiteinde van de cup te knijpen, duw een klein beetje mee en de cup is zo verwijderd, omgespoeld en weer opnieuw ingezet.