Zelf een gaaf knoopkussen maken, ook voor de niet creatievelingen! – DIY

Knoopkussens… De een heeft geen flauw idee waar je het over hebt, de ander die snapt gelijk waar je het over hebt. Want in bijna elk stijlvol (Scandinavisch) kinder-interieur ligt er wel eentje. De knoopkussens zijn een soort bolletje van in elkaar geknoopt kussen materiaal. Nu leek het mij leuk om voor de meidenkamers zo’n knoopkussen te kopen, maar ja… Toen ik de kosten van zo’n knoopkussen die liepen behoorlijk hoog op. Voor minder dan € 40,- zijn ze eigenlijk niet te verkrijgen. Keer drie (want alle meiden willen er dan natuurlijk eentje, en als zoonlief het ziet, wil hij er vast ook een, dus maak het maar vier). Dus nee, dat werdt ‘m niet. Daarom heb ik mijn knoopkussen liefde maar even op de kast gelegd.

Tot ik ergens op het internet een DIY vond! Hooray… Want eigenijk was ik nog niet over mijn knoopkussen liefde heen. Dus ging ik even kijken hoe moeilijk deze DIY was, en dat viel best mee. Ik ben namelijk geen ster met naald en draad, dus naaien zag ik niet zo zitten. Maar gelukkig heb je voor deze DIY helemaal geen naald en draad nodig.

knoopkussen zelf maken

DIY Knoopkussen: aan de slag

Alles wat je nodig hebt is dit:

 • (thermo) maillot (ik gebruikte zelf een kindermaillot maat 176 van de Action)
 • kussenvulling
 • lijmpistool

En dat is het. Zie, ik zei toch dat je niet veel nodig had. O wacht, waarschijnlijk vergeet ik het belangrijkste ingrediënt.. Geduld. Want ik heb ongeveer zeventien pogingen gedaan tot het juist knopen van het kussen.

Maar goed, dat is een klein dingetje, helemaal omdat je als je het eenmaal in de vingers hebt, je gemakkelijk je tweede, derde of vierde kussen maakt.

Stap 1:

Knip de benen van de maillot los van elkaar. Dit is het gemakkelijkste met een stofschaar, maar een gewone huis tuin en keuken schaar werkt ook goed genoeg.

Stap 2 van zelf je knoopkussen maken

zelf knoopkussen maken

Lijm de los geknipte been stukken vast. Je lijmt dus één ‘been’ per keer aan elkaar.

Stap 3:

Vul de benen met kussenvulling. Zelf rolde ik de maillot zo ver mogelijk op, zodat je niet alle vulling helemaal door het hele been heen hoeft te proppen. Zo rol je ‘m steeds verder de maillot weer terug, totdat het hele been gevuld is.

Stap 4:

zelf knoopkussen maken

Wanneer je beide benen helemaal hebt gevuld, lijm je de twee uiteindes aan elkaar.

Stap 5:

En dan nu, wat mij betreft, de moeilijkste stap. Het kussen in elkaar knopen. Ik heb verschillende video’s bekeken, en gezocht op plaatjes (zoek op Monkey Fist Knot) en uiteindelijk kwam ik er wel uit, maar het was even zwoegen en zweten.

zelf knoopkussen maken

Ben je net als ik meer van het ‘ik-kijk-wel-en-doe-het-dan-na’ denken!? Kijk dan hieronder deze video, waarin het nog eens wordt uitgelegd. Omdat niet iedereen lappen stof in huis heeft, hebben wij het knoopkussen gemaakt van maillots, zoals je boven in de beschrijving kunt lezen. Hier kun je dus wel makkelijk zien hoe de knoop precies wordt gemaakt…. En geloof mij, de eerste keer is haast een bevalling (man, man wat een ellende was dat hier zeg!) maar als je het eenmaal onder de knie hebt, dan knoop je zo nog tien kussens in elkaar 😉

Dus ik ben erg benieuwd! Heb jij nu ook zin gekregen om € 35,- te besparen door zelf een knoopkussen te maken? Show me je creaties, of frustraties en ik zie graag jullie zelfgemaakte knoopkussens tegemoet.

Meer leuke DIY’s lezen?

Gaaf DIY bureau huisje om zelf te maken in één dag

DIY; monochrome speelplek met Sticky Roads van StudioJong

WIN: 3 DIY items met héél veel patch-ons om te pimpen

DIY Krijtbord kroontje voor al je mijlpalen

Met deze IkeaHack maak je de Ikea kinderstoel weer hip! #DIY

PIN dit zelfgemaakte knoopkussen

12 Comments

 • Reply Jamey maart 26, 2018 at 7:51 pm

  Oh wat super leuk zeg! Maar is lijm niet schadelijk? Noé doet namelijk graag alles in haar mondje

 • Reply Laura / fitfunfab.nl maart 26, 2018 at 2:24 pm

  Ik vind dit zo tof om te zien! Misschien ook omdat ik juist helemaal niet zo creabea ben… maar jij bent het wel en doet hier ook hele gave dingen mee! Super leuk ook voor de kids zo’n creatieve mama!

 • Reply nicole maart 26, 2018 at 9:30 am

  Geweldig! En al helemaal omdat je hier niet handig voor hoeft te zijn. Daar houd ik van!

 • Reply Krystle maart 26, 2018 at 9:24 am

  Wat ben jij super creatief zeg! Heel gaaf zo’n knoopkussen! Ik ga het ook eens proberen.

 • Reply Nathalie - Volgmama.nl maart 11, 2018 at 10:10 am

  Wauw! Dat had ik eerder moeten weten. Wat een flutleggings waren dat van de Action zeg. Ze zaten mijn dochter helemaal niet mooi om haar spillebeentjes. Wist niet dat je er zo wat moois van kon maken.

 • Reply Judith maart 10, 2018 at 9:14 am

  Leuk zeg, ik ben bang dat de hond hem alleen meteen zal slopen

 • Reply Fleur maart 10, 2018 at 8:32 am

  Wat een leuk idee! Ik ga eens kijken of ik dat met de meiden kan doen in. de vakantie

 • Reply Inge maart 9, 2018 at 8:19 pm

  Hey, maar dit is echt wel helemaal gaaf! Die wil ik in de paasvakantie echt een keertje maken !!
  Ziet er ook zo leuk uit!

 • Reply Stephanie maart 9, 2018 at 3:47 pm

  Wat leuk! Ik had er nog nooit van gehoord, maar het ziet er supertof uit. En helemaal leuk als je het voor een paar euro zelf kan doen.

 • Reply Malou maart 9, 2018 at 3:44 pm

  Wat is het leuk geworden zeg! Ik vind ze zelf ook heel gaaf, maar inderdaad duur. Misschien ga ik dit binnenkort maar eens proberen!

 • Reply Gerdine maart 9, 2018 at 3:08 pm

  Leuk gedaan! ga ik ook proberen!

 • Reply Jennifer maart 8, 2018 at 11:20 am

  Wat een super leuk idee om het zelf te maken. Ik ben zelf wel aardig handig met naald en draad, dus in plaats van het te lijmen zou ik waarschijnlijk toch de naaimachine inzetten om mezelf de lijmfrustratie te besparen.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.