Heb jij ook voor je kind thuiswerk gekregen wat je kind moet maken, maar is dit gewoon niet genoeg? I totally understand! Soms lijkt het makkelijk om een kind (of kinderen) te hebben dat makkelijk leert, maar vaak verkijken scholen, leraren en andere ouders zich hier behoorlijk op. Want wat als je kind na nog geen uurtje werken alles al af heeft? Of nog erger, wat als je kind gewoon uren de strijd aangaat om aan het huiswerk te maken, omdat het saai is. En uiteindelijk opgeeft en alles binnen een half uurtje afraffelt (en het nog goed heeft ook). Je ziet het vast al, ik heb enige ervaring met kids die meer uitdaging nodig hebben. Maar hoe doe je dat dan? Want niet elke school heeft een heel reservoir aan extra uitdaging, en al helemaal niet iets wat mee kan naar huis. Sommige scholen hebben een paar SmartGames en RekenTijgers, waarmee je je moet redden. Leuk en lief, maar vaak niet voldoende. Daarom ik heb voor je een heel aantal ideeën verzameld en bedacht, waarmee je wat extra uitdaging kunt bieden aan je hoogbegaafde kind tijdens de zoveelste lockdown en thuisonderwijs.

Extra uitdaging voor peuters/kleuters voor thuisonderwijs

Vooral voor peuters en kleuters is het nu een lastige tijd. Want van school krijg je vaak niets, tot heel weinig mee, waarmee je je kind kunt verrijken. Want als ze in de kleuterklassen zitten zijn ze vooral spelenderwijs bezig met leren. Daarom wilde ik beginnen met wat tips voor peuters en kleuters. En veel van deze tips kun je ook toepassen bij oudere kids, pas dan gewoon het niveau naar boven aan.

Doolhoven

Je kunt je kind makkelijk uitdagen door wat doolhoven aan te bieden. Er zijn diverse websites waar je doolhoven kunt vinden, maar welke ik zelf het allerleukste en fijnste vind, is de doolhoven maker van worksheets.com . Ik heb hier voor het gemak even drie verschillende doolhoven gemaakt voor peuters en kleuters, met wat leuke plaatjes, maar je kunt via de bovenstaande website dus zelf ook doolhoven vinden en laten genereren.

Download hier de verschillende doolhoven (3 doolhoven per download)

Wat ook erg leuk is (om even van de werkbladen af te stappen) is een doolhof maken van Duplo of Lego. Je kunt ervoor kiezen om het doolhof open te laten aan de bovenkant, of het nog moeilijker te maken, door de bovenkant af te sluiten!

Gynzy Kids

Mocht je wat op de tablet of computer willen aanbieden, dan kun je bij Gynzy Kids terecht. Sommige scholen hebben ook een school account voor Gynzy Kids, dus vraag hier vooral even naar bij de juf of meester van je kleuter. Je kunt hier oefeningen doen en ook spelen. Dus ook leuk om even als afwisseling wat te spelen waar ze ook iets van opsteken.

Squla

Niet alle kleuter leerkrachten zijn er dol op, maar onze ervaring leert dat Squla erg handig kan zijn. Als je kind uitdaging nodig heeft, kun je gemakkelijk bij de instellingen het niveau hoger zetten. Zo speelde onze 3-jarige (die vervroegd naar school mocht) tijdens de eerste lockdown op het niveau van groep 2, wat helemaal prima ging. Squla is wel een betaalde app, dus daar moet je wel even op letten of je dat het geld waard vind. Ik probeer mij vaak te bedenken, dat geld uitgeven aan apps niet zo erg is als ik denk. Anders had ik misschien datzelfde (of meer) geld uitgegeven aan speelgoed om te proberen ze uit te dagen.

Uitdagend bouw speelgoed

Met divers bouwspeelgoed kan je kind gewoon lekker fysiek bezig gaan met constructies maken. Of je dat nou doet met simpele blokken of ingewikkelde constructie materialen, laat je peuter/kleuter lekker aanmodderen en zelf bouwen. Lees onderstaande blog voor nog veel meer constructie ideeën.

Zelf een kettingreactie maken

Zoek eens samen op YouTube naar kettingreacties en maak je kleuter enthousiast. Het hoeft natuurlijk niet een kettingreactie te zijn die maar door en door gaat (je moest eens zien wat sommige mensen maken!). Begin klein en bereid de kettingreactie samen steeds meer en meer uit. Gebruik je Kapla blokjes, Duplo, autootjes en nog veel meer. Laat je fantasie de vrije loop!

Lekker naar buiten met dit Huisnummer Bingo

Even naar buiten voor een frisse neus. Altijd een goed idee. Maar alleen maar wat rondlopen is natuurlijk niet perse erg uitdagend. Neem dus ons Huisnummer Bingo mee naar buiten en ga op zoek naar alle huisnummers. Kun jij ze allemaal vinden?!?!

Online tekenlessen

Als je kind creatief begaafd is, kun je natuurlijk daar perfect op inspelen. Online zijn hartstikke veel knutsel ideeën te vinden. Maar kijk ook eens naar online tekenlessen. Of ‘how to draw’ opdrachten, waarbij je stap voor stap leert hoe je iets leuks kan tekenen. Onze kids gebruiken trouwens de Desenio projector waar ze ook in 4 simpele stappen leren tekenen. Echt ideaal.

Ik leer koffertjes van Jumbo

Eén van mijn favoriete manieren om mijn peuter en kleuter te vermaken en uitdaging te bieden, is met de ‘Ik Leer…’ koffers van Jumbo. De symmetrie koffer vind ik zelf het leukste, maar de meisjes vinden de lezen koffer ook super leuk (hoe kan het ook anders met al die gekleurde blokjes met letters). Je leest meer over deze koffers in het artikel dat hierboven gelinkt is.

Online en offline smart games spelen

Natuurlijk kun je ook met je peuter/kleuter Smart Games spelen. Zelf gaat mijn voorkeur uit naar fysieke Smart Games, juist omdat ik onze kleintjes nog niet teveel achter een scherm wil hebben. Maar je kunt heel veel Smart Games ook online spelen via Smart Games Live!

Werkboekjes en printables voor kleuters

Zelf begon ik vorig jaar met het maken van toffe printables voor kleuters, omdat ik hier veel te weinig van vond. Je kunt deze allemaal vinden in onze shop. En van elk werkboekje kun je minimaal drie werkbladen gratis uitproberen.

Bekijk filmpjes voor nieuwsgierige kids

Natuurlijk kun je ook best je peuter/kleuter video’s laten zien die gemaakt zijn voor slimme kids. Zelfs Engelse video’s hoef je niet te skippen, want ze zijn slimmer dan je denkt!

Wat dacht je van de filmpjes van Curious George, The Kids Should See This, School TV en nog veel meer op YouTube (let op, bij het kijken op YouTube raadt ik altijd aan dat je hier als ouder bij aanwezig blijft, voor je het weet ‘zappt’ je kleintje naar een filmpje waarin Peppa Pig zelfmoord pleegt, grrrrrrrmmmm).

Er zijn ook op Netflix en Disney+ (neem hier een abonnement) interessante docu’s en series/films over en voor intelligente kids. Wat dacht je van Brammetje Baas, Hilda, Brain Child, De Magische Schoolbus, The Who Was Show, Nody, Word Party en Story Bots. Op Disney+ heb je ook allerlei toffe documentaires van National Geographic, maar ook Magic Disney Animal Kingdom (hier hebben ze echt ademloos allemaal naar gekeken (3-10 jaar))

Fijne motoriek oefenen

Thuis zitten heeft ook voordelen voor ons als ouders. We kunnen namelijk heerlijk ‘ouderwets’ met onze peuters en kleuters aan de slag. Wat dacht je van knopen leren dicht doen, veters strikken, haken, leren vlechten, iets moois met strijk kralen maken, vinger breien, punniken, borduur kaarten en meer.

Op zoek in huis naar voorwerpen (Bingo)

Is het buiten wat druilerig weer? Ga dan op zoek naar alle voorwerpen die op deze bingo staan. En je kunt er zelf ook nog vijf bedenken. Kun jij alles vinden? Wel weer alles daarna netjes terug leggen oké?

Hét middag programma van Heutink

Velen kennen Heutink als uitgever van veel schoolboeken, maar dit bedrijf is zoveel meer dan dat. En nu er weer een lockdown is hebben ze een super initiatief opgezet: Het Middag progamma thuis. Met allemaal korte en langere opdrachten en filmpjes, knutsel tips en interviews met gave gasten!

Je kunt trouwens ook in de webshop van Heutink uitdagend les materiaal krijgen.

Spelenderwijs leren schaken (met of zonder Lego)

Je kunt nu natuurlijk ook je peuter/kleuter uitdaging bieden door het spelenderwijs te leren schaken! Met de Lego Chess software (download hier), of bijvoorbeeld in Chessity.

Shop al onze kleuter printables hier