Wat doe je met een dreumes die eigenlijk meer wil dan alleen maar met blokjes spelen en boekjes bladeren? Dan moet je dus op zoek naar uitdagend speelgoed. Gelukkig zijn we inmiddels wel een beetje bekend met het merk Smart Games, waar ze voor kinderen (en grote mensen) ontzettend veel toffe uitdagende spelletjes hebben. Vanaf een jaar of zes kun je ze dan met gemak even rustig aan tafel zetten en zelf een spelletje laten doen. Want dat vind ik nou ideaal, dat deze spelletjes alleen gespeeld ‘moeten’ worden. Maar even terug naar die dreumes van ons die wat meer wilde in het leven. Ik kwam erachter (via een persbericht) dat Smart Games niet alleen voor kids vanaf 4 jaar spelletjes heeft, maar nu zelfs voor jongere kinderen. Al vanaf 1,5 jaar kunnen ze bezig met hun eerste brein brekers! Dus natuurlijk vroeg ik een recensie exemplaar aan om eens te kijken of onze kleine eigenwijze dame ook al een brein breker kon kraken. Het werdt de My First Totem, een magnetisch spel van Smart Games dat gespeeld kan worden door kids van 1,5-5 jaar (volgens de producent). Maar hier werdt er ook mee gespeeld door de oudere kids van 7 en 8 jaar. De opdrachten zijn wel echt voor de wat jongere kinderen, maar daardoor niet minder leuk.

Wat is de My First Totem precies?

De My First Totem bestaat uit een aantal magnetische stukken van een ‘totempaal’. Met grappige figuurtjes (een halve bol, een kuikentje, konijnenoren, een kikker en meer) is het de bedoeling dat je op een onderplaatje de totempaal op het opdrachten kaartje na maakt. Er zijn maar liefst 40 opdrachten dus dat houdt ze wel effe zoet.

De bevindingen van onze jongste #smartestkids

Allereerst viel het onze jonge peuters niet eens op dat het onderplaatje twee verschillende kanten en vormen heeft. Dus toen ze na de vierde opdrachten kaart in eens de andere kant van de schijf moesten gebruiken was er even paniek. Deze opdracht was onmogelijk! Nou gelukkig snapte mama de bedoeling wel, dus kon ik even helpen met het beginnetje.

smart games my first totem

Onze net drie jaar oude dame die snapte al heel goed wat ze moest doen, en ging eigenlijk moeiteloos door tot opdrachten kaartje nummer 28. Daarna moest het roze magnetische stokje door een ander totem stukje heen. En dat was wel even een dingetje. Dat had ze niet helemaal door, maar toen het na een keer voordoen goed gezien was, werden de andere opdrachten daarna ook gauw gedaan.

De oudste twee kids (van 7 en 8 jaar) vonden het erg lastig om zich niet te bemoeien met het maken van de totempaal, want het ging natuurlijk niet snel genoeg. Maar gelukkig konden ze zich redelijk inhouden.

Lekker freestylen met My First Totem

Daarna heb ik de jongste maar laten free-stylen, want die kwam niet veel verder dan de vijfde opdracht. Met mama’s hulp gelukkig wel een beetje verder, maar nog niet bijster ver. Dus ja, het kan vanaf een jaar of 1,5 maar om nou te zeggen dat het spel dan ook al echt gespeeld wordt zoals dat de bedoeling is… Nee, dat niet. Het is verder wel erg leuk voor ze om mee te free stylen, zoals ik dus al zei. Sommige totem stukken maken een geluidje (gelukkig niet elektrisch, anders zou het hier niet in huis blijven ben ik bang), en ze kunnen ook niet zomaar allemaal aan elkaar ‘plakken’. Want dat is natuurlijk hoe magneten werken. Sommige stukken kun je dus niet tegen elkaar aan plakken. Een leuke introductie tot het magnetisme dus.

smart games my first totem

Hier dus vooral een spel dat echt heel regelmatig uit de kast wordt getrokken door onze peuter. Ze vind het fantastisch leuk om helemaal alleen ermee te spelen, en de opdracht kaarten zelf uit te zoeken. Denk maar niet dat dat netjes van 1-40 gedaan wordt. Nee hoor, die pakt gewoon midden uit de stapel eentje en gaat dan lekker aan de slag. Af en toe moet mama om komen om te zien wat voor prachtige totempaal ze nu weer heeft gemaakt. De trots die dan van dat koppie afstraalt is echt priceless!

Vanaf wanneer echt spelen met de My First Totem?

smart games my first totem

Zelf zou ik het spel pas vanaf een jaar of 2,5 op z’n vroegst aanschaffen. Het is voor onze nog geen twee jaar oude dametje wel leuk om mee te spelen, maar nog niet echt om het spel mee te doen. Maar met mama’s hulp (of die van een oudere broer of zus) komt ze dan toch ook wel weer een eind. Dus misschien moeten we het maar gewoon eerst weer eens een paar keer samen doen. En een beetje afkijken bij haar peuter zus helpt natuurlijk ook.

In ieder geval is dit dus echt een hartstikke leuke Smart Game voor een peuter en kleuter. Net zoals de Brain Train die we laatst reviewden. En ik vind het ook zo fijn dat ze hiermee een activiteit hebben die ze lekker even alleen kunnen doen. Kan mama even met een tijdschriftje en een kop warme chocomelk met slagroom op de bank… Of tenminste… Dat is de theorie. Maar goed, het idee is leuk toch?

smart games my first totem

Maak deze week kans!

En het leukste nieuws?! Dat wij één van jullie blij mogen maken met hetzelfde spel. Deze woensdag gooien we de win-actie online, waarin je kans maakt op My First Totem van Smart Games! Dus heb, of ken jij, kids in de leeftijd 2-5 jaar die ook wel een nieuwe brein breker kunnen gebruiken? Of misschien wel voor bij jullie op het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal?! Houd dan vooral de site in de gaten en doe mee!