Peuters en kleuters lijken steeds meer behoefte te hebben aan meer dan normaal speelgoed. Met poppen en auto’s spelen is echt super leuk, maar de vraag naar meer leerzame spelletjes en speelgoed lijkt te groeien. En met die ontwikkeling zijn wij maar wat blij! Want leerzame spelletjes voor kleuters zijn echt wel iets waar wij voorstander voor zijn. Je hoeft natuurlijk niet gelijk allerlei schoolse dingen te doen met je jonge kind, maar soms merk je gewoon dat ze iets willen leren. Speciaal als je oudere kinderen hebt, dan willen die kleintjes toch gewoon ook mee doen en wat ‘tastbaars’ leren. Dus ik was dan ook super blij toen Jumbo (niet de supermarkt, maar de spelletjes gigant) mij vroeg of we een aantal educatieve sets wilden uitproberen met onze peuter en kleuter. En heel stiekem wilde de oudste twee (van 8 en 10 jaar) er ook nog wel aan meehelpen. Dus daarom laten we je vandaag een aantal leerzame spelletjes voor kleuters en peuters zien en geven we je een kijkje in de leukste producten.

Ik leer… Rekenen

ik leer rekenen

Wij hebben zelf een keer tijdens een Koningsdag de oude versie van Ik leer op de kop getikt. Dus ik vond het eigenlijk wel super leuk dat deze golden oldie een nieuw jasje heeft gekregen, fijne frisse kleurtjes en nieuwe herkenbare plaatjes.

In het Ik leer rekenen koffertje zitten een heel aantal bladen (met daarin allerlei gaatjes, daarover later meer), en een heleboel blokjes met cijfers en tekens. Hiermee kan je kleuter helemaal zelf leren tellen en zelfs rekenen! Hoe gaaf is dat.

Hoe werkt ‘Ik leer rekenen’ eigenlijk?

ik leer rekenen

Je legt een blad in het koffertje neer. Daar zie je een sommetje of moet je tellen. Vervolgens pak je het juiste blokje en leg je deze op het lege plekje (met gaatjes) neer. Omdat alle cijfers een ander gaatjes patroon hebben, past er alleen maar het juiste blokje op de plek. Deze zelf corrigerende manier van werken zorgt ervoor dat je kleuter dus helemaal zelf aan de slag kan.

ik leer rekenen

Zowel met peuter van 3 als mijn kleuter van 4 jaar oud vinden het heel leuk om met het Ik leer rekenen koffertje erbij te pakken en lekker aan de slag te gaan. Het is ook fijn en handzaam waardoor je het zo even meeneemt, bijvoorbeeld als ik naar een vriendin zonder kids ga. Ze vermaken zich er dan toch wel mee. En als ze alle 83 (!) blaadjes allemaal hebben gemaakt of wat anders willen, dan spelen ze ook heel leuk met de gekleurde blokjes met getallen.

Ik leer… Symmetrie

ik leer symmetrie

Allereerst zou ik zeggen, dit spel is absoluut niet alleen maar voor kleuters. Ik vind het zelf ook erg leuk om te doen, en ook de oudere kids pakken het er regelmatig bij. Bij het ‘Ik leer Symmetrie’ koffertje zitten allerlei kleine gekleurde vormen en figuren. Ook zitten er drie spiegels bij (uiteraard geen echte, omdat dit te breekbaar zou zijn, maar spiegelend karton) welke je in twee verschillende posities kunt zetten. 

Hoe werkt ‘Ik leer symmetrie’ eigenlijk?

ik leer symmetrie

Er zitten voorbeeld kaartjes bij het koffertje waarmee je de mooiste figuren maakt. Deze kaartjes zijn opgedeeld in verschillende moeilijkheidsgraden, zodat je ook echt de uitdagen voor je kleuter hierin kunt opbouwen. Bij sommige kaartjes heb je maar 1 spiegel nodig, bij de moeilijkere versies gebruik je de twee spiegels. Er zitten 40 opdrachten kaartjes bij het koffertje Ik leer symmetrie, dus je bent wel even zoet.

Natuurlijk kun je ook zelf gaan experimenteren met het zelf maken van toffe figuren en kleurrijke creaties. Mijn oudste dochter van 8 jaar vind het ook erg leuk als ze iets maakt, en ik het vervolgens fotografeer. Ze voelt zich dan echt een ware kunstenaar. En als je zelf aan het leggen gaat, zijn de mogelijkheden eigenlijk oneindig.

ik leer symmetrie

Zo maken ze samen ook wel eens opdrachtjes voor de kleintjes. Dus dan laten ze een aantal figuurtjes pakken en moeten de kleine meisjes raden welk ding ze gaan maken. Of ze doen hun hand over het resultaat van het kaartje, zodat de meisjes alleen maar de figuurtjes neer leggen. En dan moeten ze zelf aan geven wat ze denken dat het wordt.

Zoals je ziet is het dus echt een Ik leer koffertje wat je met het hele gezin kunt gebruiken. Ook leuk voor peuters trouwens, met al die gekleurde vormpjes en die gekke spiegelingen. De verbazing en verwondering alom is ook echt leuk om naar te kijken als ze er de eerste keer mee aan de slag gaan.

Wedden dat jouw kind het ook snel helemaal fantastisch zou vinden?!

Ik leer… Schrijven

ik leer schrijven

Het Ik leer schrijven koffertje is echt wel bedoeld voor de wat oudere kleuters. Mijn peuter wilde ermee aan de slag gaan, maar vond het vooral frustrerend dat het blaadje wat schoof en het niet snel genoeg ging. Onze dochter van vier jaar kon er al een stuk beter mee uit de voeten. Het Ik leer schrijven koffertje van Jumbo is een fijne opstap naar het leren schrijven in groep 3. Ik zou zelf zeggen dat dit koffertje geschikt is voor kinderen van 5-6 jaar oud.

Wat kun je eigenlijk met het Ik leer schrijven koffertje van Jumbo?

ik leer schrijven

Het koffertje is wat groter en dikker dan de ‘normale’ Ik leer… koffertjes. Dat komt omdat er eigenlijk een soort mini projector in het koffertje gebouwd is. Je kunt dus een lampje aan doen, waardoor je ‘door de opdrachten’ heen kunt kijken. Eigenlijk heb je dus een soort stencils (met 94 activiteiten en oefeningen) die je moet overtrekken en afmaken.

Op deze manier leren de kleuters dus om bepaalde schrijf bewegingen te maken, en krijgen ze stap voor stap een kennismaking met het schrijven van letters. Ook zijn er veel activiteiten waarbij ze tekeningen moeten afmaken. Het lijkt voor de kleuter natuurlijk gewoon op normaal tekenen, maar stiekem zijn ze bezig met de eerste introductie naar het ‘echte schrijven’.

ik leer schrijven

Super fijn dus dat ze op zo’n speelse wijze kunnen leren. De kids pakken deze koffer er het minst vaak bij. Dit komt denk ik vooral omdat het licht bij ons gewoon eigenlijk niet fel genoeg is. Wij hebben diverse batterijen gebruikt en gekeken waar het aan kan liggen. Maar je moet het echt in het donker maken om het door te zien schijnen zeg maar. Hierdoor is het eigenlijk een beetje zijn doel voorbij gegaan. 

Toch vinden ze het wel leuk om met deze Ik leer schrijven koffer aan de slag te gaan. Wat ze nu ook vaak doen is, een stencil pakken, deze tegen het raam houden en dan lekker aan de slag gaan.

Dit vinden wij van de ‘Ik leer …. ‘ koffers van Jumbo

Al met al vind ik het dus ontzettend leuk om deze Ik leer koffertjes in huis te hebben. Ze geven allemaal op hun eigen manier uitdaging voor onze peuter en kleuter. En met de symmetrie set hebben we eigenlijk allemaal wel plezier! We geven de Ik leer… koffertjes dus een dikke 8,5!

Er zijn trouwens nog veel meer leuke sets te krijgen in de ‘Ik leer…’ serie van Jumbo. Je kunt ze allemaal hier bekijken.

Wij zouden bijvoorbeeld de Ik Leer Coderen koffer nog wel willen. Wellicht onder de kerstboom dit jaar!

Leerzame en speelse printables voor kleuters

Vind je het kleuter het leuk om meer leerzame spelletjes te doen? Kijk dan ook zeker eens in onze printable shop waar we ontzettend veel leuke en betaalbare printables hebben speciaal gemaakt voor kleuters! Je kunt van elke printable ook een aantal gratis kleuter werkbladen krijgen, zo kun je alvast een beetje proeven of het bij je kind past.