In de ruimte is de sky letterlijk the limit! Want hoe gaaf is dit om als thema te gebruiken bij je spelend leren plek. Natuurlijk kun je het hebben over planeten, maar ook over raketten, astronauten, zwaartekracht, de fasen van het wassen van de maan en nog veel meer. Laat je vooral tijdens deze blog inspireren, en lees ook onze fijnste ‘ruimte-boeken’ tips. Leen ze bij de bieb, of schaf ze gemakkelijk aan via de link die overal bij staat, maar zorg ervoor dat de kinderen niet alleen maar spelen met de thema tafel, maar letterlijk worden ondergedompeld in prachtige illustraties en verhalen.

Laten we de ruimte naar de aarde halen en de kids hun fantasie prikkelen. Naast spelend leren inspiratie, heb ik natuurlijk ook een aantal hele toffe printables voor je gemaakt. Zo kun je simpel het spelend leren nog aantrekkelijker maken, je hebt alleen een printer nodig (of een plek waar je het goedkoop kunt uitprinten). Ben je er klaar voor? 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 en GOOOOOOO. Je kunt er ook voor kiezen om ruimte knutselsets aan te schaffen, of zelf samen te stellen en lekker crea-bea aan de slag te gaan.

De Ruimte Bundel, met meer dan 35 pagina’s vol met activiteiten en spelletjes

Natuurlijk kun je van alles online zoeken, en uren spenderen aan het vinden van de leukste plaatjes. Maar al dat werk heb ik al voor je gedaan, en samen met de kids heb ik een hele mooie bundel speciaal over de Ruimte gemaakt. Hierin vind je naast een aantal werkbladen, ook activiteiten, een ruimte-speurtocht, bingo, 3 speciale activity mats in het ruimte thema én meer!

(tijdelijk) Gratis zonnestelsel + sterrenbeelden flashcards

Wil je gelijk aan de slag, download gewoon de (tijdelijk) gratis planeten + sterrenbeelden flashcards die je hartstikke mooi kunt inzetten tijdens het spelend leren.

Ruimte Play Trays

Een PlayTray is eigenlijk een fijne plek waar je je thema in uit kunt werken. Het fijnste is het om een playtray te hebben met een rand, zodat de inhoud er niet zomaar uit valt. Zelf gebruik ik al een aantal jaar met heel veel plezier de multifunctionele en uitgebreide

Prentenboeken over de ruimte

Prachtig speelgoed ter aanvulling van de ruimte thema tafel

Natuurlijk is spel noodzakelijk voor een spelend leren plek. Hieronder geef ik een aantal prachtige items en producten die je thema tafel in een handomdraai verrijken en nog meer het spel zullen stimuleren. Of plak een aantal mooie Glow In The Dark planeten en sterren in de slaapkamer van de kinderen, zodat het leren ‘s avonds zelfs nog verder gaat.

Wat dacht je bijvoorbeeld van deze prachtige houten ruimtestation speelset van TenderLeafToys? De set is gemaakt van super degelijk materiaal en nodigt kinderen uit om hun eigen verhalen te bedenken en uit te bouwen.

Deze mooie opvouwbare mat van hetzelfde merk geeft je thema tafel niet alleen een prachtig effect op de tafel, maar geeft met de houten accessoires een perfecte combinatie tot spelen en de ruimte in gaan,

Of wat dacht je van dit ontzettend gave (en uitdagende) spel waarbij je een compleet ruimtestation onder je beheer hebt?

Informatie boeken die heel veel weten over de ruimte

Natuurlijk zijn boeken om voor te lezen fantastisch voor de jongste kinderen. Maar wist je dat zelfs oudere kinderen heel erg vaak baat hebben bij spelend leren? En dat je ze juist kunt prikkelen door informatieve boeken naast een spelend leren plek neer te leggen? Want ook grote kinderen leren door meer dan alleen maar één zintuig te gebruiken. De onderstaande boeken zijn echt een prachtige aanvulling op een ruimte thema tafel.

Natuurlijk kun je de thema tafel en het spelend leren met oudere kinderen heel goed uit bereiden met bijvoorbeeld een echte sterrenkijker, of door het downloaden van deze app, die je precies laat zien welke planeten en sterren je ziet (in real time).

Wil je meer lezen over spelend (thuis) leren en Freedom Learning?

Oceaan, spelend leren met Schleich dieren, boekentips en knutsel projecten

Rainbow River Stones, voor oneindig veel leer en speelmogelijkheden

Sensorisch & educatief spelen voor kinderen

Extra uitdaging voor hoogbegaafde peuters en kleuters, tijdens thuisonderwijs/afstand onderwijs