Wij verwonderen ons de afgelopen tijd over de oceaan. Al spelend leren we nu over allerlei lagen in de oceaan, dieren die er leven, allerlei weetjes over wat al die dieren kunnen en knutselen we er wat op los. Ik zou bijna zeggen dat we aan het homescholen zijn, ook al is dat (helaas nog) niet zo. Maar wij kregen heel veel enthousiaste reacties via Instagram (check ook eens al deze stories) waardoor we gewoon eens een uitgebreide blog schrijven over ons Oceaan thema.

Waarom leren in één thema?

Allereerst kregen we de vraag, waarom kies je maar één thema? Want je hebt toch kinderen die heel klein zijn (de jongste is 3) en een kind dat volgend jaar alweer van de basisschool af is? Yes! Dat klopt helemaal. En juist daarom vind ik het leren in thema’s zo handig. Ik kan gewoon het niveau aanpassen aan wat ze nodig hebben. En bovendien is het handiger omdat we allemaal met hetzelfde bezig zijn, alleen op diepere levels. Plus de kleintjes kunnen gewoon stiekem mee luisteren met de oudere kids, waardoor ze ook echt op hun eigen niveau zullen leren en dingen oppikken. Want ze zijn vaak al een stuk meer toe aan moeilijkere dingen zonder dat je dat echt door hebt. Wist je bijvoorbeeld dat een peuter van 3, de lagen van de oceaan ook super interessant kan vinden én ook nog eens juist benoemen? Ik zou zelf nooit gedacht hebben dat ze dat zouden begrijpen op die leeftijd, maar doordat ze gewoon mee luisterde en keek naar de oudere kids, zoog ze dat gewoon zo op als een (zee)spons.

Gather Round Home School curriculum

Het hielp ook heel erg om gewoon een super goed curriculum aan te schaffen. Daarvoor koos ik voor het GatherRoundHomeSchool curriculum. Ik ben gewoon super fan van de prachtige illustraties die ze gebruiken, de bijbelse insteek (het curriculum is trouwens ook heel geschikt voor niet gelovige gezinnen, dan laat je die gelovige stukken er gewoon uit). Maar het aller fijnste aan dit vind ik dat ik het digitaal kan kopen en ik niet met verzendkosten vanuit Amerika zit. Plus alle leerjaren (van early reader tot aan high school) zitten er gewoon in! Zo kan ik heel gemakkelijk kijken welk niveau het juiste past op dat moment bij onze kids.

Het enige wat hier niet bij zit is een reken methode, maar die hebben wij als nog-niet-homeschoolers niet nodig. Die van school kunnen we gewoon gebruiken, en anders zijn er genoeg methodes gewoon beschikbaar. Je hoeft helemaal geen extra’s aan te schaffen dus. Er is echt voor 4 weken of 5 (afhankelijk van het aantal ‘schooldagen’ dat je aanhoudt) compleet les materiaal. Handenarbeid, Aardrijkskunde, Biologie, Geschiedenis en nog veel meer, het is er allemaal in verwerkt in het Oceaan thema. Of je kiest één van alle andere thema’s die ze hebben. Dat zijn er inmiddels bijna 30! Ook fijn, tijdens het voorlezen (alles in wel in het Engels, dus je kunt het of vertalen, of gewoon in het Engels voorlezen) kan iedereen wat inkleuren in het thema. Die van mij kunnen altijd geconcentreerder luisteren als ze ondertussen iets anders doen met hun handen, zoals kleuren. Super handig dus dat dat al zo in het curriculum is ‘ingebouwd’.

De Schleich oceaan dieren en meer om mee te spelen

Wij kregen van de webshop vol met Schleich dieren (en andere gave model dieren merken) een heel aantal prachtige oceaan dieren. Dus die hebben we meteen op onze ‘thema tafel’ gelegd. Wij hebben gewoon in de woonkamer een enorm lange ‘bank’ van de bekende Ikea Stuva bureau’s en lades gemaakt (van zo’n 6 meter lang) waar wij dus genoeg plek hebben om diverse thema dingen neer te leggen.

We zijn begonnen met het uitzoeken van allerlei mooie oceaan boeken in de bieb (die komen een stukje verder allemaal voorbij, zodat je zelf ook kunt kijken of je die kunt lenen of aanschaffen). Daarbij gebruikten wij ook de water elementen uit de Grimms 4 elementen puzzel (groot) , de blauwe kleine munten van Grapat en dus alle Schleich oceaan dieren, als aankleding.

De kids begonnen gelijk met het spelen met de dieren, we pakten de boeken erbij om te kijken of de blauwe vinvis bijvoorbeeld ook echt een klein oog had, en baleinen in plaats van tanden. Het mooie is dat de Schleich oceaan dieren heel gedetailleerd zijn, waardoor de kids ook echt heel fijn hiermee konden spelen en vergelijken. En vooral spelend leren.

Daarnaast deed ik in een grote doorzichtige bak wat water, met wat food coloring. Om het wat blauwe te maken natuurlijk. Dat speelt toch heel anders dan gewoon doorzichtig water kwamen we al gauw achter. Toen we hiermee speelden was het buiten echt al een week pet weer, dus heb ik de bak in de badkamer gezet. Zo wist ik tenminste zeker dat het laminaat in de woonkamer niet een week later krom zou staan van al het vrolijke gespetter en gespeel. Kleine tip van Flip dus, doe dit lekker buiten of in de badkamer met slecht weer. In ieder geval op een plek waar spetters geen probleem zijn.

Sensorisch spelen met orbeez en de Schleich dieren

Daarna hebben we het potje met daarin blauwe orbee korrels gebruikt. Deze kleine plastic korreltjes gooi je in een bak water, waarna ze water opnemen en kleine zachte blauwe ‘balletjes’ worden. Super leuk om daar sensorisch mee te spelen.

We hebben een groot aantal orbeez in een hoge vaas (bij de Action gekocht voor minder dan € 5,-) Daarnaast gebruikten we nog een paar ovenschalen, om zo ook lekker door de orbeez heen te kunnen kijken zeg maar.

De jongste meisjes hebben de eerste keer ruim 1,5 uur lekker zitten spelen, kliederen en verhalen gemaakt met de Schleich zeedieren. Ze vragen heel vaak of ze met de orbeez mogen spelen, omdat het allemaal zo lekker voelt, dus dat is erg leuk voor zowel jonge als oudere kinderen.

Makkelijke Oceaan knutsels

Natuurlijk gingen we ook lekker aan de knutsel. Als je alleen al op Pinterest kijkt zijn er ongelooflijk veel oceaan knutsel ideeën. Wij zijn nog midden in het thema momenteel, dus we hebben er nog maar twee gedaan. Maar ze waren wel een groot succes.

Met de jongste twee kids heb ik ‘propjes’ vissen gemaakt. Via Google zocht ik naar een ‘coloring fish template’ en daar heb ik een leuke vis uitgezocht. Deze uitgeprint, en alle schubben hebben we beplakt met propjes crêpe papier. De stukjes crêpe papier in propjes maken was al een groot feest, plus natuurlijk weer een fijne sensorische en fijne motoriek opdracht. Daarna lekker plakken. De vis hebben we trouwens uitgeknipt en daarna nog op een blauw papier geplakt. Wat bubbels erop getekend en klaar is kees. Onze jongste dochter heeft trouwens de gekleurde lijm van Pritt gebruikt, wat ook weer een leuk effect geeft.

Onze oudste dochter maakte van een A3 papier eerst een water achtergrond met blauwe ecoline verf. Hierna heeft ze met wasco krijtjes, al haar favoriete zee dieren op het opgedroogde papier getekend. Uiteraard hebben we het ook gehad over verschillende soorten koraal, en deze heeft ze dan ook geprobeerd zo veelzijdig mogelijk erin te tekenen.

(prenten) Boeken in oceaan thema

Ik zal nog even de boeken delen die we geleend hebben, en een aantal boeken hadden we al in onze collectie. Sommige boeken zijn prima om gewoon te lenen bij de bieb, maar sommige zijn echt pareltjes die je gewoon in huis wilt hebben.

Wij vinden bijvoorbeeld ‘Het dikke boek van alle bijzondere dieren’ van Uitgeverij Lannoo echt perfect! Elk dier heeft een prachtige illustratie (zo mooi dat je er bijna een kinderkamer mee zou behangen) en een foto van het dier, met daarbij allemaal extra toffe weetjes.

Shop de oceaan thema boeken makkelijker hier: