Het is ontzettend onrustig in deze wereld momenteel. Kinderen weten niet echt waar ze aan toe zijn. De ene dag kunnen ze fluitend in het lente zonnetje naar school gaan, en de volgende dag, krijgen ze ‘s ochtends vroeg te horen dat ze zeker een week niet naar school mogen. Papa’s en mama’s werken thuis, zitten in Zoom vergaderingen, proberen ook nog gezellig te zijn en kunnen zelf niet sporten. Ook hun eigen zwemles is nu gek (papa en mama mogen niet meer kijken of zelfs helpen met omkleden), voetballen is nu niet meer echt competitief en ga zo maar door. Dat je kind zich nu onrustig voelt is dus niet gek. Rust én focus zijn vaak ver te zoeken.

Onze kids zijn erg gevoelig voor dingen die om hun heen gebeuren. Ze lijken de sfeer in een kamer precies aan te voelen. Dat kan heel fijn zijn (hallo voordelen van HSP zijn), maar soms ook heel onhandig en verwarrend (nadeel dus). Ze kunnen zich ook minder goed focussen op hun schoolwerk, zeker als dat in eens thuis gebeuren moet. Dus hoe blij was ik toen Marijke (van Focus & Kids) vroeg of ik haar online training mét de kids wilde volgen.

De cursus is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8, dus ik heb meegedaan met mijn oudste twee kids. Maar sommige dingen kun je ook prima gebruiken voor jongeren kinderen, dus ook de kleintjes hebben baat gehad bij onze cursus.

Is het nou een cursus voor kinderen of voor ouders?

Goeie vraag. Ik dacht zelf dat de cursus voor mij was, maar al gauw was het heel duidelijk dat deze cursus vooral voor kinderen is. Marijke richt zich in het cursus materiaal ook écht op kinderen en het werkboek dat we erbij kregen is helemaal gericht naar de kids. Super leuk dus, want eigenlijk ben je er als ouder gewoon alleen om te helpen en ondersteunen. De kids doen het ‘echte’ werk!

rust focus kids

Inhoud van de training Rust & Focus

De Rust en Focus training is volledig online, en kun je volgen via de website van Focus & Kids. Hier krijg je een inlog en daarmee kun je alle lessen volgen. Het enige wat je dus nodig hebt, is internet. Daarnaast stuurt Marijke je een werkboek (per kind dat deelneemt) toe, waarmee het niet meer alleen online en op het scherm is, maar ook offline en op papier. Een hele fijne combinatie moet ik eerlijk zeggen. Met al dat afstand onderwijs van de laatste maanden hebben ze heel wat meer uurtjes achter een scherm gezeten dan normaal. Dus de combinatie papier en scherm is top!

De cursus heeft voor elke les een video, soms een audio fragment en tekst en uitleg. Daarnaast is voor de kids voor (bijna) elke les huiswerk dat ze kunnen maken in het werkboek. Daarnaast bestaat de cursus vooral uit DOEN! Love it!! De oefeningen die Marijke mee geeft zijn oefeningen die ze eigenlijk overal kunnen doen. Terwijl ze op school zitten, tijdens het sporten of als je even moet wachten. Echt heel fijn dat ze zo goed doorheeft dat kinderen niet zo vaak de tijd hebben en nemen om stil te staan. De cursus is wat dat betreft echt gemaakt met kinderen op de voorgrond.

Onze kids hebben echt beter leren luisteren naar hun lijf. Daar waren we al een tijdje mee bezig, omdat één van de kids regelmatig een ‘vulkaan uitbarsting’ had… Dan probeerden we haar te vertellen dat haar lichaam al zegt dat ze aan het borrelen is, waar ze dat kan voelen, en wat ze kan doen om ervoor te zorgen dat die vulkaan niet uitbarst. Dus dit was echt complementair aan dat waar we al mee bezig waren.

Luisteren naar je gevoel, waar zit je emotie, hoe voel je dat… Kun je geluiden om je heen tekenen, zoek een reeks cijfers op… Hoe moeilijk vond je om je daarop te concentreren.

Wat vinden onze kids van de training Rust en Focus?

Vooral dochterlief (van 8 jaar) vond de cursus interessant. Want zij heeft zelf veel last van drukte en niet goed kunnen concentreren. Of wakker liggen tot laat in de avond omdat ze niet in slaap kan vallen. Zoonlief (10 jaar) heeft wel meegedaan, maar je merkte wel dat het voor hem een beetje te ‘kinderachtig’ voelde. Al moet ik zelf zeggen dat ik dat helemaal niet zo er vaarde. Maar wellicht komt dat ook gewoon omdat het nieuw is, en niet zo stoer voelt om naar je emoties te luisteren en je lichaam te voelen.

rust en focus training

Wat vond ik als ouder van de training Rust & Focus?

Toch ben ik wel heel blij dat ze beiden hebben meegedaan, want zo hebben ze toch dingen kunnen oppikken, ook al vonden ze sommige oefeningen maar ‘saai’. Tja niks doen is ook heel lastig. Ook voor grote mensen hihi.

Ik vind het zelf heel gaaf om te zien en horen dat ze ook af en toe dingen zeggen die ze tijdens de cursus gehoord hebben. Dingen waarvan ik dacht dat dat het ene oor in ging en het andere oor uit, hebben ze kennelijk toch op gepikt. Én ze gebruiken het op het moment dat ze het nodig hebben. Win win dus!

De samenwerking tussen ouder en kind was ook echt heel fijn. Ik voelde me niet een ‘leraar’ want dat was Marijke. Maar meer een teamgenoot. Samen gingen we aan de slag met het zorgen voor meer rust en meer focus.

Wat mij betreft zouden dit soort trainingen en cursussen gewoon op basisscholen in het standaard pakket moeten zitten. Of in ieder geval via een huisarts aan te vragen zijn, en door de zorgverzekering vergoed. Want als de basis eenmaal goed ligt, is dat alleen maar goed voor de mentale én fysieke gezondheid van een kind.

Dus ik zou ‘juf’ Marijke graag voor de klas zien, maar tot die tijd raadt ik het iedere ouder aan om deze fijne Rust & Focus cursus te volgen met je kids!

rust focus kids

Zelf gebruiken we daarnaast sinds een tijdje ook essentiële oliën, en een fijne uiltjes diffuser. Mocht je daar nou meer over willen weten, stay tuned, binnenkort komt daar een blogje over online. Tot die tijd kun je ons volgen via www.instagram.com/essentialfamily