We hebben de afgelopen weken wel vier bedrijven en hun mannetjes langs gehad. Want manlief was eruit, er moest iets anders komen dan alleen onze (vloer)verwarming. Hij had uren besteedt aan het zoeken naar goede oplossingen, van pallet-kachels tot airconditioning. En dat laatste was wat het beste uit de bus kwam voor ons.

Met een airco kun je meer dan verkoelen

Na alle gesprekken die we gevoerd hebben kwam ik erachter dat een airco dus veel meer doet dan alleen verkoelen. Ik ken zelf alleen airconditioning uit de warme landen waar we af en toe komen, die heerlijke verkoeling brengen. En waar je eigenlijk nooit meer zonder wil, zeker niet als het ‘s nachts zelfs nog 30 graden is.

Want met airconditioning kun je ook nog verwarmen, wist je dat?! Ik had hier zelf nog nooit van gehoord, maar we waren afgelopen jaar ergens op een vakantie park, en daar hadden we alleen maar airco. Vet balen want het was best wel koud. Totdat we er dus achterkwamen dat je hiermee ook kon verwarmen. Hoe cool (mooie woordspeling he) is dat!?

Hoeveel bespaar je met een airco?

Allereerst ligt het er natuurlijk aan hoeveel airco’s of hoe groot de ruimte is. Maar we hebben voor onszelf gekeken, en de kosten van de airconditioning installeren, de airco zelf en de stroom die het gebruikt, is er in onze situatie binnen 4 jaar uit. Ik heb me laten vertellen dat een gemiddelde airco ongeveer 10-20 jaar meegaat. En dat je een airco juist beter af en toe een uurtje aan kunt hebben (ook als het niet nodig lijkt) om de levensduur van je airconditioning te verlengen.

Bij ons moet de vloerverwarming eigenlijk altijd aan staan, omdat het heel lang duurt voor het huis anders warm is (als je hem uit zou zetten). Dat kost natuurlijk best wel wat gas en we weten allemaal, zeker in Groningen, dat we van het gas af moeten. De meeste airconditioning bedrijven geven aan dat je gemiddeld zo’n 40-70% gas per jaar bespaard! Dat is nogal behoorlijk, zeker met de prijsstijgingen van afgelopen jaren.

Met een airco besparen we dus bijna 1000m3 gas per jaar! Dat is een heleboel geld dat je dus weer kunt gebruiken voor andere dingen. Daarnaast hebben wij ook zonnepanelen op ons huis liggen, dus de kosten van de electriciteit die de airconditioning vraagt kunnen we eigenlijk zelf leveren. Ook dat scheelt natuurlijk heel erg veel.

Een airconditioner en je interieur

Het enige bezwaar dat ik eigenlijk nog heb is dat ik de meeste (oké, alle ) airco’s nou niet echt mooi vind passen in het interieur. Ja oké, de meeste airco’s zijn mooi gestroomlijnd en wit, wat dus op zich prima past in elk interieur. Maar ik kan me voorstellen dat ik de enige ben die een iets mooiere airco kan waarderen. Nu hadden eigenlijk al die leveranciers alleen maar standaard airco’s, maar ik heb gelukkig een alternatief gevonden voor de standaard airco’s. Een prachtigen houten airco ombouw die om elke airco heen past.

Meer duurzame tips voor in je huis lezen?

Of je nu van het gas af wil, of je energie uit de zon halen. Er zijn zoveel manieren om duurzamer met je thuis om te gaan. Ik schreef er al heel wat artikelen over, dus kijk gerust ook eens verder.

Houten kinderbedden; duurzaam, gezond en ruimte voor creativiteit!

Moois aan de muur hoeft niet altijd duur

Stylisch gedeelde kamer van broer & zus – InstaRoom