Sinds we een hele tijd voor onze kinderen een thuis school hebben gehad, zijn er ouders die nog net niet de champagne open maakten toen de scholen weer begonnen. Er zijn ook ouders die hun kind weer zagen opbloeien. Waar de kinderen het zoveel beter deden dan op school. En wat dacht je van de kinderen die al lang thuis waren om verschillende redenen? Eindelijk was er meer materiaal dan ooit beschikbaar. En dit is waarom er toch wel wat ouders nu denken aan de thuisschool. 

Wat heb je precies nodig voor de thuisschool?

Laten we beginnen met toestemming van school, de gemeente, de schoolinspecteur. Niet eens van jezelf, je moet iedereen om toestemming vragen om je kindje thuis les te kunnen geven. En dat gaat niet zonder slag of stoot want de algemene mening is dat thuisscholing kindermishandeling is.

Je moet de kinderen naar school brengen voor sociale ontwikkeling, betere les, en omdat het zo hoort. Dit is ook waarom iedereen dezelfde lessen krijgt op school, en als je anders denkt/bent dan val je er tussenuit en moeten ze naar bijles, logopedie, een psycholoog en/of speciaal onderwijs. 

Thuisscholing is vrijwel nooit een optie. Dit moet je aanvragen en je krijgt zelden maar toestemming, helemaal als je kind al op school zit. Voor religie of voordat de kleuterschool begint kun je eerder toestemming krijgen. Voor een kind die niet op school hoort om wat voor reden dan ook, is de toestemming zeer, zeer moeilijk. Zelfs nadat we hebben laten zien dat de meesten van ons prima les kunnen geven. Wanneer dat is gelukt, of als je gewoon zelf bijles wilt geven dan heb je de volgende dingen nodig:

Posters in de “klas”

Leerzame posters door de klas ruimte trekken de aandacht en zijn essentieel bij het leren. De meeste scholen hangen er vol mee, en dat kun je prima ook thuis hebben. Je kunt posters drukken met de naam van je kind, of van de thuisschool om het echt te maken. Posters geven de ruimte wel echt het idee dat de kinderen naar school gaan. Zo is het ook makkelijker af te sluiten einde van de dag en uit die ruimte weg te gaan. Zodat niet het hele huis voelt als school. 

Goede materialen

Denk aan papier om op te tekenen, schriften, potloden, pennen. Maar ook lekker veel knutselmateriaal voor de vrije tijd. Gym is een mooi moment om naar buiten te gaan. Net als les over de wereld. Waar zie die beter dan buiten? Ga de bossen in, maak een hindernisbaan, laat de kinderen blaadjes tellen. Er zijn zoveel mogelijkheden buiten om heel leerzaam les te geven. 

Tip! Lees hier over rust en focus voor de kinderen als ze thuisscholing hebben.

Uiteraard zijn voor de oudere kinderen een laptop, flashcards, en een rekenmachine onmisbaar. Niet in de laatste plaats omdat ze online vaak toch het schoolmateriaal kunnen krijgen. Mochten de kinderen bijvoorbeeld de middelbare school wel weer naar school gaan dan lopen ze mee met wat er is geleerd en lopen ze niet “achter”. Bij de wereldschool kun je heel veel advies en tips vinden. Ook als je bijvoorbeeld een lange reis gaat maken met de kinderen.