Wij zijn bezig met minimaliseren. En niet alleen in spullen, maar ook probeer ik steeds meer te letten op het produceren van minder afval. Waarom?! Omdat het eigenlijk beter is voor iedereen. Behalve dan misschien voor de vuilnismannen omdat de zero-waste beweging natuurlijk uiteindelijk leidt tot werkeloosheid onder de vuilnisophalers en verwerkers. Maar tot die tijd is het natuurlijk eigenlijk wel een goed idee om eens stil te staan bij alle afval die je produceert. En daar eens wat bewuster mee om te gaan. Dat kan door minder (voor)verpakte producten te kopen, maar ook door bijvoorbeeld minder plastic verpakkingen te kopen. En daar wilde Shampoobars.nl ons gelukkig wel bij helpen. Zij zijn namelijk dé mensen achter de zero waste beweging voor in je badkamer. Want hoewel veel mensen er niet over nadenken, zijn er best veel plastic producten in de badkamer. Wat dacht je namelijk van al die shampoo flessen, alle Zwitsal tubes etc. Maar zijn shampoo bars wel geschikt voor kinderen? Daar kijken we vandaag eens naar, want wij mochten shampoo bars eens uitproberen met onze vier kiddo’s.

Het voordeel van shampoo bars

Minder plastic afval

Aller eerst is een shampoo bar dus altijd PLASTIC VRIJ! Dus geen afval meer in de badkamer. Nou denk je misschien dat jouw aandeel niet heel veel uitmaakt. Maar per minuut worden er wereldwijd maar liefst 1 miljoen plastic flessen verkocht! Dus we hebben het dan niet eens over andere plastic verpakkingen. Gewoon alleen maar plastic flessen… En het grootste gedeelte daarvan belandt in de oceaan. Het zou toch doodzonde zijn als onze kinderen meer plastic flessen, dan vissen zien als ze op vakantie gaan?

Lekker veel schuim

Onze kids zijn echte schuimliefhebbers. Oké, het mag wel absoluut niet prikken als het in hun ogen komt, dus daar moeten we nu even gaan kijken of dat lukt met de shampoo bars. Maar dat ze schuimen is wel een feit. Gewoon even je handen wat nat maken, en lekker wrijven maar!

zero waste shampoo bars

Makkelijk op reis mee te nemen

Je kent het vast wel. Je moet vlak voor je vertrekt met het vliegtuig nog gaan kijken of ze van je favoriete shampoo wel een mini hebben. Want anders mag je je shampoo fles niet meenemen. Daar heb je met shampoo bars dus nooit last van. Het gaat gewoon om een vast stuk zeep, en dat kun je gemakkelijk overal mee naar toe nemen.

Ook voor anderen dingen te gebruiken

Je kunt behalve je haar ook je lichaam wassen met een shampoo bar. Of je kunt als je dat wilt een shampoo bar gebruiken om je huisdier mee te wassen. Zelf zou ik nooit met eenzelfde shampoo bar mijn eigen haar, en de haren van mijn huisdier wassen, maar dat is iets anders, hihi.

Je hebt geen conditioner meer nodig

Omdat in shampoo bars weinig harde en schadelijke materialen zitten die het haar uitdrogen, hoef je ook geen conditioners meer te gebruiken. Je haar wordt namelijk niet meer droog dus heeft het geen extra ‘voeding’ nodig. Scheelt je dus weer mooi een plastic fles in de badkamer. Shampoo bars zijn gemaakt met natuurlijke oliën die al een voedende functie hebben. Mocht je trouwens echt super pluizig of droog haar hebben dan kun je ook altijd nog je haar een maskertje geven met kokosolie.

Shampoo bars zijn gemaakt van natuurlijke materialen

Geen gerotzooi met chemicaliën dus altijd veilig voor je kids. Dat vind ik wel een heel fijn idee. Ik ontdek steeds meer en meer hoe schadelijk bepaalde stoffen zijn die we gebruiken. Je huid is het grootste orgaan en toch gaan we er eigenlijk best onzorgvuldig mee om. Tijd voor verandering dus. In shampoo bars zitten weinig tot geen chemicaliën. De ingrediënten kun je gelukkig altijd makkelijk terug vinden. En die lijst is altijd een heeeeeeel stuk korter dan bij de standaard shampoo’s. Je kunt wel raden waarom…

Wat onze kids vinden van de shampoo bars

zero waste shampoo bars

Maar het allerbelangrijkste voor mij is eigenlijk wel, wat vinden de kids ervan. Ik bedoel dat het goed is voor het milieu, voor hun eigen toekomst, en zelfs voor hun gezondheid is mega belangrijk. Maar het is toch ook wel heel erg fijn als de kids het ook fijn vinden om te gebruiken. Gelukkig zit dat wel snor.

De shampoo bars zien er sowieso al fantastisch leuk uit. Net mega grote snoepjes, was het commentaar. En dat je er zoveel schuim uit kreeg was natuurlijk ook wel heel erg interessant.

Onze drie meiden hebben allemaal dik en lang haar. Dus ik was wel ff bang dat hun haar alsnog heel erg ging klitten. Ik gebruik normaal gesproken de Zwitsal shampoo speciaal met anti-prik formule. Die is bij de kids vooral favoriet omdat die niet prikt in hun ogen. Ik hoef eigenlijk ook bijna nooit conditioner te gebruiken volgens mij, dus dat was even experimenteren met hoe de shampoo bar zou uitvallen.

En, wat denk jij ?! Zou een zero waste lifestyle wat zijn voor jullie gezin? En zou jij dan beginnen met shampoo bars of iets anders?

PIN IT

Shampoo bars, dé duurzame zero waste oplossing voor in de badkamer. Ook heel handig met kinderen. Alle redenen waarom jij shampoo bars in de badkamer moet hebben liggen.

Ook interessant voor jou