Zucht… het is zover. Onze zoon gaat na deze zomervakantie naar de middelbare school. Waar is de tijd gebleven? Ik weet nog wel dat ik gewon uren met hem op de armen moest rondsjouwen, hij was niet rustig en stil te krijgen. Ik wenste dat ie tien jaar ouder was, zodat hij kon uitleggen wat hij wilde, en we leuke dingen konden doen. Nou die wens is inmiddels ruim uitgekomen, want hij is alweer 11 jaar. En na de zomer dus naar de eerste klas. Super spannend, niet speciaal voor hem, maar vooral voor mij. Een kind dat z’n vleugels uitslaat, zijn eigen weg gaat… Een aantal tussenuren heeft, nieuwe vrienden maakt, wellicht zelfs een bijbaantje krijgt. Maar goed, niet meer 24/7 onder moeders vleugels zullen we maar zeggen. Tijd om eens te kijken naar onze communicatie middelen.

Wanneer is een mobiele telefoon nou een goed idee?

Zelf vind ik het onnodig om kinderen met een basisschool leeftijd een eigen mobiele telefoon hebben. Natuurlijk zijn er uitzonderingen daar. Ik ken bijvoorbeeld genoeg ouders die een BSO niet meer nodig vinden voor hun tien of elf-jarige maar het wel belangrijk vinden dat hun kinderen dan bereikbaar zijn. Of kinderen die zelf naar een sport of hobby-club gaan die best een eind fietsen is. Dan is het ook wel fijn om je kind onderweg te kunnen bereiken. Zelf hebben we ervoor gekozen om onze zoon een super oude telefoon van onszelf te geven voor dit soort gevallen. Verder is deze telefoon dus niet van hem alleen, maar hij mag hem prima gebruiken als hij ver weg gaat. Maar straks dus naar de middelbare school. Wij gaan dus de komende maanden nemen om hem toch een eigen telefoon te geven. Zodat hij nu vast verantwoordelijkheid kan leren met zijn telefoon. En niet teveel tegelijk nieuw heeft (nieuwe fiets, nieuwe school, nieuw schema, nieuwe vrienden, nieuwe telefoon etc).

Welke telefoon kies je dan?

Ik hoorde van andere ouders goede dingen over Samsung Galaxy telefoons, maar wij zijn zelf toch echt een iPhone familie. Wat ik zelf wel fijn vind, is dat je bij Samsung ook kunt kiezen uit een goedkopere lijn (de voordelige A-serie). Qua functies zit je nog steeds super goed, en ook het uiterlijk doet er niet vanaf. Maar zo kun je toch je kind een nieuwe telefoon (al dan niet met abonnement) geven zonder dat je gelijk een bank hoeft te beroven. Een abonnement is voor jonge tieners natuurlijk ideaal. Want je hebt maandelijks vooraf duidelijk alle kosten op een rijtje, en je kunt gewoon instellen dat er niet over het limiet heen gegaan wordt.

Tieners en telefoons

Ook kun je afspraken maken over hoe er met de telefoon om moet worden gegaan. Mag jouw (bijna) tiener de hele dag met zijn telefoon zitten? Wil je dat er ‘screen-free’ tijden zijn? Zelf vind ik het geen fijn idee wanneer onze zoon constant op zijn telefoon zou zitten. Ja, het hoort erbij, ja het zijn pubers en ja ze worden groot. Maar nee, het is niet gezond voor een kind. De brein van je puber is nog in ontwikkeling. Niet de beste tijd om te kiezen voor zoveel input, blauw licht en dopamine verslavingen. Ik zeg niet dat telefoons super slecht zijn hoor, absoluut niet. Ze zijn super handig. Maar afspraken maken over het gebruik van een telefoon is toch wel erg handig. Uit ervaring kan ik wel zeggen dat de meeste pubers het wat vervelend zullen vinden, maar het toch wel fijn vinden om van te voren te weten waar ze aan toe zijn.

Wil je je kind een mobiel geven? Check eerst deze tips in een vorige blog die ik schreef. Wij kiezen ervoor om de telefoon te ‘blokkeren’ tussen 21:00-07:00 uur. Hij kan dan wel bellen met bepaalde nummers (noodgevallen dus) maar verder is de telefoon eigenlijk nutteloos. Ook hebben we geen telefoons aan tafel (tijdens het eten dus) en willen we wel in zijn telefoon kunnen (andere pincode kiezen kan dus niet). Dit is niet omdat we hem niet vertrouwen, maar omdat we graag op tijd erbij zijn als er wel iets niet gaat zoals wij hadden afgesproken.

Maak jij ook afspraken met je tiener over zijn telefoon gebruik?