Het is weer zover, de zon schijnt, dus iedereen voelt in één keer de drang om een bikini body te creëren. De hele winter hebben we ons massaal volgepropt met kerstdiners, nieuwjaarsborrels, lekker goed vullende maaltijden en meer lekkers. We zijn stiekem net eekhoorns. Als de zon lekker schijnt en het warmer is, eten we allemaal an mas salades en drinken we water. De herfst en de winter lijken gemaakt te zijn voor makkelijke maaltijden, uitgebreide feestelijk gedekte tafels en eten tot het je oren uitkomt.

Dus mama, maak je niet dik! Je kunt ook gewoon op een verantwoorde manier afvallen, en ik laat je graag zien hoe je dat doet. Het is eigenlijk heel simpel, maar het is perse gemakkelijk. Ik geef je vast wat tips (die ik zelf ook toepas) en daarnaast zou ik je willen verwijzen naar VerantwoordAfvallen voor een super fijn en handig ‘dieet’ overzicht, voor zowel vegetariërs als echte karnivoren.

Sla niet zomaar hele maaltijden over

Vaak denken we links of rechtsom… Of we gaan in eens als kleine kleuters kleine porties voedsel eten voor 6-7 keer per dag, of we slaan ineens zomaar maaltijden over en eten nog maar 1x per dag een maaltijd. Het lijkt misschien wat voor de hand te liggen, maar afvallen doe je niet door je hele systeem zomaar ondoordacht over de kop te gooien.

Ik koos zelf voor de gulden middenweg. Eentje waarbij ik nog wel 2-3 maaltijden per dag at, maar wel verdeeld over een minder groot tijdsbestek. Eigenlijk heel erg terug naar de basis. Intermittend fasting ken je misschien wel. Nu heb ik hier een eigen twist aangegeven, want ik eet sowieso na 18 uur ‘s avonds niet meer. Dus in plaats van niet te eten tussen 20:00 – 12:00 uur eet ik niks tussen 18:00 – 10:00 uur. Mijn ontbijtje stel ik dus even uit, en eet na mijn avond eten geen snacks etc. meer. Alleen al hierdoor viel ik ongeveer 5 kilo af in twee maanden tijd. Nou denk je misschien, dat is niks, ik kan vijf kilo in twee weken afvallen. I hear you. Maar is dat dan ook echt verantwoord afvallen? Of maak je meer kapot dan je lief is, en kun je dit alleen maar af en toe doen?!

Gezond eten, gezond denken, en gezond leven zou een levensstijl moeten zijn. Niet een crash dieet, of een tijdelijke opleving van meer bewegen. Daarom pleit ik ook voor rustig opbouwen of afbouwen van je voedsel inname, en bijvoorbeeld beweging. Zo kun je het veel langer volhouden. Een gezond lijf is een marathon, zeker geen sprint.

Kies wat vaker voor ei-witrijke maaltijden voor een voller gevoel

Wat ik zelf wel wist, maar nog niet trouw deed, was het eten van meer ei-witrijk voedsel. Eiwitten worden namelijk een stuk langzamer opgebrand dan (snelle) koolhydraten. Dit betekent dat je veel minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel krijgt. Juist die schommelingen zorgen namelijk voor de zogenaamd cravings.

Eiwitrijke voeding is bijvoorbeeld Griekse Yoghurt (my favorite!), een eitje (duh), maar ook vette vis, noten, avocado en meer!

Geen snelle, maar complexe koolhydraten

Het lijkt misschien wat complex, maar koolhydraten zijn er eigenlijk in maar twee soorten. De snelle, of ook wel de simpele, koolhydraten veroorzaken de schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Ze vullen aan het begin vrij goed, maar snel daarna zul je alweer merken dat je wat honger krijgt. Je grijpt daardoor sneller naar (weer die) simpele koolhydraten, waardoor je in zo’n neerwaartse spiraal komt.

De simpele koolhydraten zitten vooral in brood, pasta, rijst en koekjes. Maar ook in veel kant en klare maaltijden zitten deze simpele koolhydraten.

Kies liever voor de complexe koolhydraten. Deze zorgen ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt, omdat ze de energie minder snel afgeven aan het bloed. Daar bij komende voordeel is dat deze koolhydraten vaak ook meer vezels bevatten, die weer goed zijn voor je darm flora. Dat is dus een gratis bijkomstigheid. Complexe koolhydraten zorgen ervoor dat je een stuk beter verantwoord kunt afvallen. Denk aan zilvervliesrijst (waar ik graag Kurkuma aan toevoeg, voor een wat vrolijker kleurtje en de andere medische voordelen die dit kruid heeft), havermout, groente, peulvruchten en volkoren granen.

En natuurlijk bewegen

Echt verantwoord afvallen kan door anders te eten. Maar vergeet daarbij niet om te bewegen. En dat hoeft echt niet vijf keer per week in de gym te zijn. Je kunt zelfs beter beginnen met elke avond maar een kwartiertje te wandelen. En dit rustig aan op te bouwen naar een uurtje. Zelf ben ik meer een ochtend wandelaar (dan kom je de minste mensen tegen, en kun je zien hoe de wereld langzaam aan wakker wordt). Dus kies vooral een moment wat jou uitkomt. Daarbij is wandelen ook haast niet belastend voor je lichaam. Mocht je dus al in een negatieve vibe zitten, en heb je overal pijntjes en kwaaltjes, ga dan lekker aan de wandel. Dit belast haast niets, en je kunt toch de voordelen van het rondpompen van je bloed ervaren.

Wat is nou jouw ultieme tip voor verantwoord afvallen!?