Soms kom je zulke leuke dingen tegen dat je niet weet of het nu speelgoed of een interieur accessoire is. Dat had ik nou toen ik DRAAJ tegenkwam op ShowUp in Amsterdam een aantal weken geleden. Ik zag twee leuke houten vogeltjes staan, een super simpel ontwerp, maar zo doeltreffend. Iedereen weet gelijk wat het precies is. Dus ik bedwong mijn nieuwsgierigheid niet langer en maakte een praatje met Karim.

Wie is DRAAJ?

img_4649

Karim Eharrruyen begon als muzikant. Een echte ras artiest dus, tot hij besloot dat het leven in de muziekwereld niet meer voor hem was weggelegd. Zo begon hij als kunstenaar aan de slag te gaan om zo zijn ei kwijt te kunnen. Tijdens zijn periode als kunstenaar leerde hij een vrouw kennen die houtdraaier was. Zij leerde hem de allereerste beginselen van het hout bewerken en Karim besloot al gauw hier zijn nieuwe passie in te stoppen. Wat begon met een mooi bolletje, dat leek op een ei, groeide uit tot een klein vogeltje. Dat ei vroeg om een aanpassing. Wat als je er nu een klein bolletje op zou kunnen zetten. En dat deed hij. Met het kleine bolletje erop leek het klein vogeltje te worden. Tijd voor nog een aanpassing… Want aan een bolletje kun je natuurlijk best een snaveltje maken. En zo werd DRAAJ geboren. Naast het vogeltje, heeft Karim ook nog een trompet vogel in het assortiment.

‘Met liefdevolle toewijding werkt hij in zijn atelier bij Houtzaagmolen De Ster aan deze objecten. Karim ziet zichzelf niet als bedenker, maar als ontdekker van al bestaande vormen en structuren. Hij wil geen betekenis opleggen, maar slechts doorgeven. Jou nodigt hij uit om vrij te spelen met de objecten, de vormen te voelen, ze letterlijk naar je hand te zetten. Je mag er je eigen DRAAJ aan geven.

Hout leeft. Elk stuk heeft een geschiedenis, een eigen verhaal dat tot uiting komt in de jaarringen, de nerven en de noesten. Net als een mens is elk houten object daarom uniek. Karim ontfermt zich met compassie over deze verhalen en laat ze tot bloei komen in zijn objecten. Hij werkt uitsluitend met duurzaam hout. Met soorten die liefst niet al te ver weg hebben gegroeid. En als het even kan, gunt hij gevonden hout een tweede leven. Want hergebruikte materialen hebben vaak veel te vertellen. Recycling vermindert bovendien de impact van de productie op de natuur. 

DRAAJ objecten zijn ondermeer te verkrijgen in eik, esdoorn, peer en walnoot.’

DRAAJ’s vogeltje

Het doosje waar het vogeltje in zit is trouwens ook mooi vormgegeven. Binnenin zit een leuke verassing want Karim stopt in elk doosje naast het vogeltje ook nog wat mooi gekruld hout (eigenlijk afval restjes van jouw vogeltje) waardoor het extra bijzonder oogt. Je weet tenminste zeker dat dit niet in een fabriek wordt gemaakt door kleine kinderhanden, maar door de vakman himself.

draaj

Wij kregen het esdoorn vogeltje en de walnoot versie. Ik dacht zelf dat ik de walnoot niet zo goed zou vinden passen in ons interieur, maar juist het contrast van het donkere eendje en het lichte eendje is zo mooi.

draaj

Hierboven zie je duidelijk dat je de kopjes van de vogeltjes alle kanten op kunt draaien. En dat maakt het nou het allerleukste. Je kunt het eendje nieuwsgierig omhoog laten kijken, of wat schuw naar beneden. De kinderen vonden het prachtig om met twee ‘bolletjes’ toch best veel verschillende uitdrukkingen en emoties te kunnen laten zien en uitspelen.

draaj

Het donkere eendje is hier gewoon even op zijn gemak aan het rond zwemmen tussen de houtkrullen door.

draaj

DRAAJ’s trompet vogeltje

Nadat het eendje was geboren, werd het natuurlijk tijd voor wat uitbereiding in het assortiment. Dus kwam Karim op het idee om een trompet vogeltje te maken. Veel van zijn klanten (en ook onze kids) associeren het met Pingu, dus heb je een kleine Pingu lover, dan hebben wij híer een interieur waardig Pingu vriendje voor je gevonden 😉

draaj

Ook het trompet vogeltje kwam in een mooie verpakking. Echt een leuk cadeau om te geven dus.

draaj

 

En als je dan echt kids hebt met veel fantasie dan krijg je een donker trompet vogeltje, of een lange eend.

draaj

Dus ja, combineren, spelen, ontdekken en draaien. Dat is waar het allemaal om gaat.

draaj

Dus vertel. Wat vind jij van dit interieur waardige speelgoed? Als er niet mee gespeeld wordt, staan deze knapperds gewoon bij ons op de piano. Een kunstwerk waar mee gespeeld mag worden!