Het wordt wat kouder, dus het werdt hier thuis de hoogste tijd om mijn eigen garderobe eens om te gooien. Want o jee, ik had alleen maar t-shirts, en wel 2 lange broeken in de kast hangen. Ook nog een vest, maar ik wist wel dat ik daarmee de winter niet meer door kon.

Afgelopen jaar volgde ik de capsule wardrobe cursus bij Laura, welke mij zo ontzettend veel inzichten gaf! Ik had al geminimaliseerd, ben niet een echte fashionista die een lievelingstrui dan gelijk in acht kleuren koopt. Maar toch had ik last van mijn kledingkast. Heel veel kleding had ik al jaren (lekker duurzaam dat wel), na vier kinderen had ik toch een ander figuur dan vijf jaar geleden. En ik had gewoon geen stijl. Jup, I said it. Ik had daar verder ook geen last van hoor, misschien alleen de omgeving. Ik trok gewoon wat uit de kast, zoals de wind waait, zo waait mijn jasje. Ik deel graag wat ik vooral heb geleerd, en hoe ik nu heerlijke herfst outfits kan samenstellen die fijn zitten en mooi staan!

Welke items vind je fijn zitten?

Als eerste heb ik geleerd dat je eigenlijk aan de dingen die je nu al aandoet, kunt zien wat je wel en niet gaat dragen. Dat is echt super belangrijk als je dus nieuwe kleding zoekt. Ik was op zoek naar fijne warme truien omdat ik dus alleen t-shirts had. Maar wat zoek je in een warme trui? Ik houd absoluut niet van coltruien, maar vind het wel belangrijk dat ze niet allemaal een V-hals hebben. Ik hou van gebreide truien, maar ze mogen niet kriebelen. Zo heb ik tijdens de cursus ook leren opschrijven wat ik dus wél en wat ik niet zoek.

Eerst vond ik dat een beetje overbodig, want je weet toch wel wat je lekker vind. Maar nee.. Het is zo anders om het op papier voor je te zien.

Daarnaast kwam ik erachter dat ik eigenlijk de laatste tijd (sinds ik dertig ben gok ik zo) veel foto’s op Instagram like, van vrouwen in prachtige lange boho-achtige jurken, zoals bijvoorbeeld de jurken van LASCANA. Ik heb gekeken in mijn kast, en ik heb wel jurken. Ik bedoel, ik sta regelmatig op het podium met het worship team. Maar deze waren toch niet heel comfortabel. Een beetje iets wat je op een bruiloft draagt, en blij bent dat je dat aan het einde van de dag uit kunt trekken.

Hoog tijd voor nieuwe jurken dus, wijde, lange jurken om precies te zijn. Want mijn ‘oude’ jurken droeg ik alleen als het moest, mijn nieuwe jurken draag ik met alle liefde, zelfs doordeweeks! Zo comfy zijn ze.

Welke kleuren passen bij jou persoonlijk?!

Kleding maakt de man, en kleur maakt de vrouw. Zo I said it. Haha, het is echt zo. Kleding is belangrijk, maar hoe je die inkleurt (vrij letterlijk). Hoe belangrijk kleur is laat Laura in de cursus zien. Ik schrok na deze les echt wel een beetje van de kleding die in mijn kast hing. Ik wist intuïtief wel heel goed welke kleur ik mooi vind (vaak kies je dit onbewust al juist uit), maar dat hing dan niet in mijn kast.

De kleuren die in mijn kast hingen, die deden helemaal niets voor mijn gezicht. Erger nog, de rozige kleuren die ik dan wel in de kast had hangen, die zorgden er juist voor dat mijn gezicht er bleker uit zag, en bovendien alle rode vlekjes nóg beter zag. Help! Dat wil je uiteraard niet.

Ook leerde ik dat je met zwarte en/of witte kleding dicht bij je gezicht vaak niet zo mooi uitkomt. Ja het is een fijne basic, maar als je daardoor de donkere kringen onder je ogen juist accentueert, of er bleker uit ziet dan in werkelijkheid, dan is het hoogste tijd om te zoeken naar basics die vóór je werken. En niet tegen je.

Ik had door deze capsule wardrobe cursus al wel een goed idee welke kleuren bij mij zouden passen. Maar ik dacht, laat ik het even professioneel aanpakken, ik ga een kleur analyse laten doen. En wat heb ik daar baat bij gehad. Bij de kleuranalyse die ik deed, kreeg ik ook de app My Color Passport. Hierin krijg je jouw eigen pallet te zien, maar je kunt ook zien welke kleur je accessoires zouden kunnen zijn. Of je kunt een kledingstuk fotograferen en dan zie je direct welke andere kleuren kleding hier goed bij zouden passen.

de vier basis kleur paletten

Op zoek naar niet té basic, basics

Daar ging mijn zoektocht. Met mijn lijstje ‘niet te kopen items, en items I love’, en mijn kleuren app gewapend, ging ik de stad in. Normaal shop ik voornamelijk online (gemak en nog eens gemak) maar nu wilde ik echt voelen, zien en zelfs ruiken. Jup, ik ging als een echte personal shopper te werk. En dit keer was de client ikzelf.

Alleen al het weten van mijn kleurenpalet is zó handig! Ik kon gewoon meer dan driekwart van de items overslaan (HALLO less is more), omdat die niet in mijn palette paste. Hoe heerlijk is dat!

Mijn basics waren ook heel duidelijk. Geen zwarte of witte t-shirts die strak zitten. Nope, gewoon een mooie sweater in één kleur (uit mijn kleurenpalet uiteraard). De stof mag juist wel iets hebben. Zo koos ik voor een mooie donkerblauwe blouse, met een soort wafel stof. Dus ondanks dat het eigenlijk heel basic is, gewoon blauw, geen tierelantijntjes, heb ik een hartstikke fijne niet basic basic gekocht.

Je snapt het al, door te leren wat je zelf fijn vind aan kleding, welke stoffen je mooi vind, welke kleuren je goed staan, en uiteraard wát je nodig hebt, dan kun je met gemak je eigen capsule samen stellen.

Uiteindelijk bestaat mijn nieuwe herfst (en winter) capsule nu uit een stuk of 20 items. Alle kledingstukken passen bij elkaar qua kleur, en ik kan ze onderling ook nog mixen. Door bijvoorbeeld een lange jurk aan te doen, en daarover heen een sweater te gooien. Of door een blousejurk open te knopen en de jurk meer als ‘duster’ te gebruiken. Krijgt je look gelijk een hele andere look.

Meer capsule wardrobe tips bekijken?

Ik schreef al meerdere blogs over fijne capsule wardrobes, dus ik zou zeggen neem daar ook gerust een kijkje!

Capsule wardrobe Autumn/Winter samenstellen

Lente Capsule Wardrobe voor meisjes van 2-9 jaar #MinimalistKid

Boy’s Summer Capsule Wardrobe voor hippe jongens

Je bent wat je draagt, zo kleedt je je voor een fijn leven