De kinderbijslag is alweer bijna binnen. En dat betekent voor veel gezinnen SHOPPEN! Ik moet eerlijk zeggen dat ik elke keer na de zomervakantie me weer verbaas over hoeveel ze gegroeid zijn. Ik vraag me serieus af of het komt door de zon, door het ontspannen en niet meer naar school hoeven, of dat het gewoon alleen maar zo lijkt. Maar onze kids lijken altijd minstens een maat te groeien in die zes zomerse weken. En dus sta ik elke keer met kinderen op het schoolplein de eerste schooldag met ‘hoog water broeken’ en shirt die eigenlijk meer crop tops zijn.
Oeps, loeder moeder confession. Dit jaar stond in de planning om daarom op tijd te shoppen voor beter zittende, en vooral warmere kleding. Want de zomer stopt hier in Nederland altijd vrij abrupt en het is dan in september gelijk herfstig weer. Helaas kwam daar een ziekenhuisopname van de jongste dochter tussendoor, dus dat shoppen moest nog gebeuren toen school begon. Zucht. Dacht ik een keer alles goed voor elkaar te hebben en goed uitgeplant, komt het leven er tussendoor. Ach ja. De eerste twee weken op school was het gelukkig nog redelijk warm weer, dus konden ze mooi hun korte broeken en t-shirts (met daaronder rompertjes) aanhouden.
Maar het stormachtige, miezerige, koude en druilerige weer heeft inmiddels toch echt wel intocht gemaakt. Dus werdt het tijd om de garderobe van de kids eens grondig onder handen te nemen. Met vier kinderen heb ik niet oneindig de tijd en ruimte voor teveel (niet passende, kapotte en overbodige) kinderkleding, dus de bezem ging erdoor.
En met dank aan de fantastische webshop Schattige Babykleertjes (die trouwens veel meer verkoopt dan alleen babykleertjes) hebben we de capsule wardrobe van alle kids kunnen aanvullen met fijne en vooral kwalitatief goede kinderkleding.
Capsule wardrobe voor kids
Misschien herken je je wel in het fenomeen; uitpuilende kledingkast. Overal om me heen hoor en zie ik het dit verschijnsel. We hebben voor de kids zo ontzettend veel kleding in de kasten hangen en liggen. Ik denk dat we serieus elk kind wel kunnen begraven in de berg kleding die van hun is.
Dit is alleen niet zoals wij het bij ons thuis doen. Nu mijn schoonmoeder op bezoek is merk ik pas hoe ‘zeldzaam’ onze kids garderobe is. Ze was de was aan het wegleggen voor zoonlief, en al zijn kleding zit in 2 lades. ‘Is dit alles wat hij heeft?!’ was het ‘commentaar’. Uhm, ja. Eigenlijk wel. En ik vind het heerlijk! Al zijn zomer en winterkleding past gewoon met gemak in twee lades van de kast. Nu is het voor jongens vind ik sowieso een stuk makkelijker om de kleding te minimaliseren. Aangezien ze niet te maken hebben met rokjes, jurkjes, maillots, panty’s etc. Maar toch.
Onze kids hebben dus allemaal een capsule wardrobe. Een met zorg samengestelde garderobe waar ze zelf lekker kunnen combineren, zonder dat er heel erg veel items in de kast liggen.
Dit geeft mij een hoop minder was (serieus, welke moeder wil dit nou niet?!) en de kids minder keuze stress. Minder kleding betekent niet minder mogelijkheden. Want juist door items te kopen die goed bij elkaar passen en onderling te combineren zijn, heb je eigenlijk veel meer keus.
En door te kiezen voor minder items van hogere kwaliteit, lopen je kids er ook beter bij. Want we weten allemaal wel de ‘merken’ die na drie keer wassen eruit zien alsof ze al zes jaar oud zijn. Dit heb je bij betere merken gewoon niet. Die blijven mooi, en kan ik in ons geval, dus prima nog doorschuiven naar de jongere kids.
Wat hebben wij in onze capsule wardrobe?
Zoonlief is acht (bijna negen jaar oud), houdt van comfortabele kleding, zit op voetbal en zwemmen.
Dit heeft hij in zijn kast:
– 1 jeans
– 4 jogging broeken
– 3 long sleeves
– 6 t-shirts
– 4 truien
– 3 voetbal tenue’s (voor tijdens de trainingen en wedstrijden)
– 9 paar sokken (5 paar lange sokken, 4 paar sneaker sokken)
– 8 boxers
– 4 hemdjes
– 3 onder t-shirts
– 2 pyjama’s (eentje in de was, eentje aan)
– 2 zwembroeken
Dochterlief van net zeven jaar houdt van rokjes en jurkjes en doet het liefst elke dag drie verschillende outfits aan. Een mini fashionista dus, en daar houden we dan ook wel wat rekening mee. Ook heeft ze zwemles en zit ze op turnen.
Dit heeft zij in haar kast:
– 6 leggings
– 1 jeans
– 1 jogging broek
– 1 lange ‘zachte broek’
– 4 long sleeves
– 3 truien
– 2 vesten
– fake fur body warmer
– 6 rokjes (voor elke dag één zoals ze zelf zegt, ahum)
– 6 zomer jurkjes (welke we dus nu uit de kast halen omdat ze gewoon te fris zijn)
– turnpakje
– 8 onderbroekjes
– 2 topjes (want alle meisjes hebben dat in haar klas… kennelijk zijn in groep 4 hemdjes uit de mode)
– 3 hemdjes (voor als het wat kouder is)
– 9 paar sokken (4 paar lange sokken, 5 paar sneaker sokken)
– 2 maillots
Onze drie jaar oude dametje houdt vooral van sportieve kleding en doet naar de kerk graag rokjes en jurkjes aan.
Dit heeft zij in haar kast
– 4 truien
– 5 long sleeves
– 5 t-shirts
– 2 vestjes
– 1 fake fur bodywarmer
– 4 zachte broeken
– 2 leggings
– 4 rokjes
– 5 jurken met lange mouwen
– 12 onderbroekjes (iets met potty training)
– 3 hemdjes
– 9 paar sokken (4 paar lange sokken, 5 paar sneaker sokken)
– 2 maillotjes
En de bijna twee jarige dreumes vind alles nog wel best. Of ze kan zich nog niet goed genoeg uitdrukken om te zeggen dat ze andere kleren aan wilt. Ik kies voor haar vaak lekkere speelkleren die ook leuk eruit zien
Dit heeft zij in haar kast:
– 3 truien
– 2 vesten
– 4 t-shirts
– 5 long sleeves
– 5 jurkjes met lange mouwen
– 7 leggings (die van haar worden gewoon altijd na een halve dag al vies, dus regelmatig wisselen we die)
– 3 zachte broeken/dikkere leggings
– 2 rokjes
– 9 rompertjes (zowel lange als korte mouwen)
– 6 paar sokken
– 2 maillotjes
Zoals je al ziet heb je niet heel erg veel kleding nodig en kunnen de kids toch prima functioneren. Wij kiezen dus vaak voor merkkleding omdat dit niet alleen vaak betere kwaliteit is, maar het ook goed weer verkoopt. Dan geef je je kinderkleding dus ook nog een fijn tweede leven.
Bij Schattige Babykleertjes hebben we dus voor alle kids een aantal hele fijne items kunnen uitzoeken. Ze verkopen daar namelijk de beste merkjes, en niet alleen maar voor baby’s zoals de naam wellicht deed vermoeden. Maar er is genoeg kleding keuze voor kids tot en met maat 164. We konden dus voor zowel onze jongste (maat 86) als onze oudste (maat 146) daar genoeg vinden. Lekker trendy kleertjes en kleuren, en genoeg keuze. Ik kocht voor de oudste kids vooral fijne, warme en lekker zittende sweaters, en voor de kleintjes mooie en goede leggings. Die ik normaal gesproken koop die worden na drie weken al vaal op de knieën.
En het leukste?! Nu je weet hoe je gemakkelijk met minder kleren kunt, en misschien wel zelf geprikkeld bent om je eigen capsule wardrobe voor je kids samen te stellen, is het tijd voor nieuwe items. En volgende week mogen we één lucky bastard blij maken met maar liefst € 75,- shop tegoed bij Schattige Babykleertjes. Wat zou jij daarvoor uitzoeken?! Let us know! En houd dus CKOTB in de gaten om de win-actie niet te missen!