Waarschijnlijk ben je nu druk bezig met het afronden van het schooljaar, dat is logisch. Maar ik probeer altijd wat naar voren te kijken. En daarom dacht ik, laat ik je eens meenemen in hoe ik mij altijd voorbereid op het nieuwe schooljaar. Want een goed voorbereide meid, heeft extra tijd.

Elk kind zijn eigen spulletjes

Waar ik met twee kids nog wel eens wisselde met bekers, of we de stiften en potloden deelden, doe ik dat inmiddels met vier kids niet meer. Als minimalist klinkt dit wellicht wat tegenstrijdig, maar eigenlijk is het super handig. Want alle kids hebben hun eigen etui, hun eigen rugzak + lunch spullen, etc. Zo kun je de schoolbekers of de bidons bedrukken met hun naam of zelfs een leuk icoontje/plaatje om het helemaal eigen te maken. Zo kan ik makkelijk ‘s ochtends de boel klaarmaken en kunnen ze zelf hun spulletjes in hun tassen doen.

Op school vinden leerkrachten het trouwens ook altijd wel erg handig als er een naam op de bekers/bidons/lunchtrommeltjes staan. Want ik kan je één ding vertellen, jouw kind is niet het enige kind met het broodtrommeltje met daarop Paw Patrol (oké misschien alleen in de bovenbouw dan haha). Dus personaliseren die hap. Het kost je vaak niet heel veel extra, maar het gemak en de organisatie rondom de hele schoolrun maakt het zoveel gemakkelijker.

Kleding uitzoeken

Yes I know, veel kinderen groeien gewoon drie maten in de zomer, maar toch kun je vaak al heel veel kleding uitzoeken. Passen ze de winter/herfst kleding van afgelopen jaar eigenlijk nog wel? Of neemt dat gewoon maar ruimte in in de kast (en dus ook mental clutter, want het is er wel, ook al heeft het een plekje)? Hoogste tijd om tijdens of voor de vakantie eens door de kasten heen te gaan en in ieder de kleding die uit het seizoen is eens uit te zoeken.

Daarnaast hebben je kids waarschijnlijk ook weer (nieuwe) gymkleding nodig, en dat soort dingen. Zelf koop ik die sportkleding en schoenen pas aan het einde van de vakantie, omdat ze toch inderdaad vaak erg gegroeid zijn in eens. Het zal wel door de zon en het buiten zijn komen denk ik dan maar. Vergeet ook niet om naar het weer in de herfst te kijken. Een paar fijne warme kinderlaarzen zijn de basis van elke herfstoutfit.

Verwachtingen en verantwoordelijkheden

Ik hou van plannen, ik hou van ritme en ik hou nog meer van regelmaat. Nou dat kun je in de vakantie wel gedag zeggen en ik denk dat dat een goede manier is om door het leven te gaan. Dat er seizoenen zijn van plannen en verantwoordelijkheden, en momenten zijn waarop je die even helemaal loslaat.

Toch is het, zeker als je hooggevoelige kinderen hebt (of dit zelf bent) fijn om een soort alle verwachtingen toch door te spreken. Ik vind het zelf helemaal niet erg om de kids om mij heen te hebben, maar ik moet ook wel af en toe even kunnen opladen in stilte.

Dus heb ik de siësta ingevoerd in overleg met de kids. Dit is een uurtje ‘s middags waarop iedereen in zijn/haar eigen kamer is en stilletjes wat voor zichzelf doet. Slapen, lezen, spelen, tekenen… Het maakt me niets uit, maar het is een uur waarin niemand een ander stoort. Even allemaal in hun eigen ‘mand’ om het zo te zeggen.

Daarnaast spreken we ook door wie er wat doet. Want als er de hele dag zes man in huis rond banjert, dan is er ook meer werk. Voor de vakantie begint spreken we dus de algemene taken af, waarbij iedereen zijn zegje mag doen, en wij als ouders beslissen hoe het daadwerkelijk eruit komt te zien.

Dit werkt voor ons echt heel erg goed, omdat we allemaal onze verwachting en verantwoordelijkheden hebben kunnen bespreken met elkaar. Dit heeft al menig huwelijks/gezins-crisis voorkomen zullen we maar zeggen.

Wat is jouw ultieme tip om je voor te bereiden op het nieuwe schooljaar?