De temperatuur is al flink aan het zakken. Dat betekent dat veel mensen overstappen op een warmer dekbed. Een dekbed wordt vaak onderschat, maar heeft heel veel invloed op de kwaliteit van het slapen. Als je een te warm dekbed hebt, ben je vaak op zoek naar een koel plekje of je gaat wapperen met je dekbed. Dat gaat ten kostte van een goede nachtrust. Terwijl dat juist zo belangrijk is om goed te slapen en weer hersteld op te staan. Als het dekbed te koud is, lig je vaak verkrampt en op één plekje in je bed. Zodra je van positie verandert, weet je dat het nog kouder kan worden. Het nadeel van te lang in één positie slapen is dat je te veel druk krijgt op je heup, schouders en op je organen. Je hoort namelijk regelmatig te draaien in bed. De vraag is dan ook: welk dekbed moet je kiezen? In te dit artikel geven we daar antwoord op.

Verschillende soorten dekbedden

Donzen dekbed

Lekker onder de wol of toch liever onder de dons? Een keuze van een dekbed is heel persoonlijk. De winning van dons is omstreden, omdat de dieren levend geplukt worden. Wil je dons zonder dierenleed? Kies dan voor een diervriendelijk dekbed met het keurmerk RDS, Responsible Down Standard. Yumeko verkoopt dekbedden van gerecycled dons, en is gecertificeerd met bovengenoemd keurmerk. Daarnaast kun je bij Yumeko ook terecht voor een duurzaam dekbedovertrek.

De prijs en de kwaliteit van dons worden bepaald door de verhouding tussen dons en veertjes, en door het soort dons. Dons houdt warmte beter vast en neemt beter lichaamsvocht op dan veren. Hoe meer dons, hoe lichter. Veren zijn zwaarder en maken meer geluid dan dons. De scherpe puntjes van veertjes kunnen soms naar buiten prikken. Daarnaast is ganzendons beter en duurder dan eendendons. Staat er op een etiket alleen maar dons en veren? Ga er dan maar vanuit dat het eendendons is. Als er 60% dons in zit, mag het een donzen dekbed heten. Je hebt ze zelden van 100% dons, maar ze zijn er wel. Wil je precies weten hoeveel dons er in zit? Let dan op de klasse.

Synthetische dekbedden

Naast dons heb je ook volop keuze uit synthetische dekbedden. Hoe goed of slecht zo’n dekbed is, ligt aan de vulling. Je hebt ze met holle vezels die licht en luchtig zijn of van microvezels. Die lijken een beetje op luchtige watten. De goedkoopste dekbedden zijn gevuld met polyester of een variant daarvan. Nadelen van een synthetisch dekbed zijn dat het zweterig kan aanvoelen en minder goed isoleert.

Ecologische dekbedden: verantwoord en diervrij

Er zijn ook nog andere, duurzamere vullingen. Denk aan dekbedden van katoen, wol, kamelenhaar of tencel. Katoen en wol zie je het meest in de winkels. Wol is lekker warm en laat vocht goed door, maar het is ook zwaar en relatief duur. Daarnaast kun je wol ook niet zelf wassen. Dat maakt het misschien minder geschikt voor mensen met een allergie. Een alternatief is een dekbed met tencel vulling. Tencel, een ander ecologisch en milieuverantwoord dekbed dat gemaakt is van het hout van de eucalyptusboom, reguleert vocht en warmte zeer goed. Daarnaast zijn dekbedden van tencel geschikt voor mensen met allergieën