De koude wintermaanden zijn er weer en doen ons verlangen naar de zomer met zijn lange warme dagen. Nochtans vind je ook warmte in de winter. Warmte zoals houtvuren in open haarden, een warme muts of een sjaal en een kopje hete koffie tussen je handen na een lange wandeling. 

Winterwarmte is misschien wel de heerlijkste warmte die er bestaat. Er gaat niets boven dat tintelende gevoel dat je voelt wanneer je na een lange wandeling door de koude natuur een warm huis binnenstapt. Al zeker wanneer dat huis een restaurant is en de warme geuren van heerlijk eten je tegemoet komen. Dat is winterwarmte. 

Winterwandelingen 

De herfst rukt de bladeren van de bladeren en doet bloemen verwelken, de winter doet daar nog een schepje bovenop en legt een laagje ijs op de planten en bomen. De natuur kan in de winter erg kaal en ongezellig lijken, maar toch zit er ook een soort van schoonheid in de winterse natuur. Denk aan ijspegels, aan bevroren vijvers en aan ochtendmist en roze zonsopgangen. 

De winter is dus een prima seizoen om gezellig te gaan wandelen. Kleed jezelf en de kids goed aan met een warme jas en een muts en sjaal, en neem een rugzak vol lekkers mee. Denk aan een thermos koffie gemaakt met lekkere illy koffiebonen en een pak koekjes om erbij te eten. Voor de kinderen kan je een thermos met warme chocolademelk vullen, dat zullen ze heerlijk vinden.

Een drankje bij het vuur

Donkere winteravonden zijn het uitgelezen moment om jezelf te verwarmen bij een houtvuur. Steek de open haard aan of, nog beter, bouw een vuurtje in een vuurkorf in de tuin en nodig wat vrienden uit. Het knetterende vuur houdt je warm en het is zo sfeervol. 

Bij een wintervuur horen traditioneel drankjes zoals jenever of glühwein. Drankjes die je van binnenuit verwarmen. Serveer je gasten gerust een glaasje alcohol, maar vergeet de mensen die liever geen alcohol drinken niet. Zet een Senseo machine klaar en laat je gasten hun koffie zelf aankleden met siroop in allerlei smaken en een toefje slagroom. Heerlijk winters!  

Te koud of te nat om buiten te gaan

De ene winterdag is de andere niet. Soms is het te koud of te nat om naar buiten te gaan. Dan blijf je toch gewoon lekker binnen met een kopje warme chocolademelk en een boek? Terwijl buiten de regen tegen de vensters slaat, geniet jij binnen van je warme huis. Ook dat is winterse gezelligheid, ook dat is winterwarmte.