Wereld Meisjes Dag. Wist jij dat dat vandaag was? Het is misschien niet helemaal wat je denkt. Op Dierendag zetten we dieren in het zonnetje, op juffendag neem je wat leuks mee voor de juf en op Moederdag krijg je 27 zelf geknutselde werkjes en kruimels in je bed van het ontbijtje.

Maar op Wereld Meisjes Dag is het niet de bedoeling dat je een meisje in je leven een cadeautje geeft. Nee, de Verenigde Naties heeft deze dag uitgeroepen om het verschil tussen jongens en meisjes, en vooral hun rechten, onder de aandacht te brengen. Want nee, jongens en meisjes zijn niet hetzelfde (dat weet elke kleuter, je hoeft alleen maar in t onderbroekje te kijken en je ziet dat ze niet hetzelfde zijn 😉 ) Maar toch zijn er ontzettend veel plekken en landen (en ja, zelfs in Nederland) waar jongens en meisjes toch heel anders benaderd worden. En waar jongens worden voorgetrokken op meisjes.

Hieronder legt Hillichien het nog eens wat beter uit:

Laten we Wereld Meisjes Dag dan ook uitgebreid vieren, als mama van drie meisjes wil ik zeker weten dat alle andere meisjes van hun leeftijden overal op deze wereld, gelijke rechten en plichten hebben. En dat ze net zoals onze meisjes gewoon naar school kunnen gaan, dat ze aan tafel mogen mee eten. Dromen over het worden van dokter, in plaats van verpleegster, het willen uitvinden van iets super tofs wat de wereld nodig heeft, in plaats van zich zorgen maken over hoeveel kledingstukken ze in elkaar moet naaien in een stoffige gevaarlijke fabriek.

En waarom zouden meisjes geen avonturier kunnen zijn, of wetenschapper, of engineer?! Dat dachten ze bij Mo’s Daughters ook. Ik schreef eerder deze week al uitgebreid over Mo’s Daughters, en ik mag nu een meisje blij maken met een pakket boeken van Mo’s Daughters!

Yay!

Meedoen kan van vrijdag 11 oktober tot en met vrijdag 18 oktober 23:00 uur. De winnaar krijgt persoonlijk bericht.