Als leesmonsters hebben wij al ontzettend veel boeken verslonden in ons gezin. Dus daarom zijn we altijd blij met nieuw uitgebrachte boeken! Want die kennen we nog niet. Toen ik aangeboden kreeg om een boekenpakket voor stoere, avontuurlijke en nieuwsgierige meiden te lezen als één van de eersten, zei ik natuurlijk geen nee!

Mo’s Daughters nieuwste boeken

mo's daughters

Mo’s Daughters is helemaal nieuw op de markt, en ik denk dat ze het nog een best eind gaan schoppen. Stiekem leek het mij altijd leuk om een eigen kinderboek uit te geven. Dus dit vind ik zo leuk! Dat er gewoon nieuwe boeken series bij blijven komen. Van mannen en vrouwen die van hun passie hun werk maken, werk waar wij met de kids weer van kunnen genieten.

Mo’s Daughters staat voor boeken met een pittig tintje. Het zijn boeken voor en over meisjes, maar niet de standaard prinsessen boekjes die we gewend zijn. Nee hoor, de diverse karakters hebben allemaal hun eigen speciale karaktertrekken en eigenaardigheden. De meiden in de boekjes zijn zelfredzaam, en niet geheel onbelangrijk… Ze zien er uit als gewone kinderen. Geen Barbie dunne middeltjes, of strakke broeken (waar toch geen kind normaal in kan spelen), maar heerlijk herkenbare tekeningen.

mo's daughters

Hier staan Mo’s Daughters voor

In de eerste jaren van hun leven vormen meisjes een beeld bij wat meisjes en vrouwen kunnen, mogen en hoe ze zich (moeten) gedragen. Een beeld bij hun eigen talenten, wensen en mogelijkheden. Dan nestelt zich bij velen de stem in het achterhoofd die tegenhoudt en afremt. Als kinderen geboren worden hebben ze geen idee welk ‘geslacht’ ze zijn. Tegen de tijd dat kinderen naar groep 3 gaan hebben ze echter al een duidelijk beeld bij wat het betekent om een meisje of een jongetje te zijn. Als ze 10 jaar zijn, zijn de stereotyperingen al diep ingesleten. En al vanaf 6 jaar geloven kinderen dat intelligentie een eigenschap is die bij jongens hoort en niet zo zeer bij meisjes. Terwijl er echt geen verschil is!

Ouders, school en media spelen hierin de belangrijkste rol. Dat wat wij voorlezen aan onze dochters (en zonen) geeft hen ook mee hoe wij denken dat de wereld werkt. Maar wisten jullie dat van de bestverkochte kinderboeken in Nederland (0-6 jaar, 2018) in maar 20% een meisje de hoofdrol heeft? En daar zitten Nijntje, Janneke (van Jip) en Pip (van Woezel) dan ook bij. En dat in maar 13% van de kinderboeken de moeder een baan heeft? Onbedoeld zitten kinderboeken vol met ouderwetse beelden en voorbeelden. Meisjes zijn veel vaker angstig, lief, stil en mooi. Mo’s Daughters maken heerlijke voorleesboeken die dat allemaal bewust vermijden, zij hebben liever dat ze helemaal zichzelf zijn.

Onze favoriete boekjes

mo's daughters

Onze kleinste meid van bijna twee jaar vind het boekje over Wies die in haar pyjama naar school wil, helemaal fantastisch. En ook de drie jarige peuter vind dit een leuk verhaal. Stiekem is het namelijk wel heel erg herkenbaar. Vooral de vraag ‘waarom mag ik dan niet in pyjama naar school’. Uhmmm… Gelukkig heeft de moeder van Wies daar ook niet zo 1,2,3 een antwoord op. Het boekje heeft een leuke en vooral realistische wending.

Ook het boekje van Maan in Australië valt goed in de smaak bij de kleintjes. Bladzijde voor bladzijde gaat Maan op ontdekkingsreis door het enorme land. Zelf vind ik het wel een beetje een lang verhaal om voor het slapengaan te lezen, dus we hebben het verhaal maar in twee stukken gehakt.

Cato en het lampje is een leuk boekje over een nieuwsgierig schoolkind. Op een grappige en eigen wijze komt Cato er helemaal ‘zelluf’ achter hoe het lampje in de koelkast nou precies werkt. Want wie zegt dat meisjes persé juf moeten worden? Wat dacht je van onderzoeker of wetenschapper! Echt iets voor onze meiden.

Ook de boekjes van Super Suus sturen de lezende meisjes richting de STEM (science, technology, engineering mathematics) beroepen. En wie zegt dat meisjes geen Super Held kunnen zijn?!

Wij vinden Mo’s boekjes fantastisch!

mo's daughters

Al met al vinden wij deze boekjes echt super tof voor onze drie meiden. En hun grote broer die luistert ook graag mee. Het zijn echt leuke voorlees verhalen waarin de beste kanten en passies van je meisjes naar boven kunnen worden gebracht.

Ook leuk, deze week kun je op wereld meisjes dag (tijdens de Kinderboeken Week) een heel pakket boekjes van Mo’s Daughters winnen, dus houd de blog in de gaten!

Je kunt de boekjes verkrijgen via Mo’s Daughters eigen website, in de dichtstbijzijnde boekhandel of snel besteld via bol.com.