Het is weer langer licht, hoera! Maar daarmee komen ook altijd weer de slaap ‘problemen’ bij ons om de hoek kijken. Als het dan bedtijd is, dan is het ook echt tijd om naar bed te gaan. ‘Het is nog steeds licht’. ‘Ik kan alleen maar slapen als het donker is’. Dit is slechts een greep uit de collectie ‘smoezen-voor-het-slapen-gaan’ van onze kids. Gelukkig hebben we een aantal trucjes (hallo overgordijnen) , en vertel ik je of je straks in de zomer nou beter wel of geen verduistering in de kinderkamer kunt plaatsen of niet.

Biologische klok volgen ja of nee

Veel mensen zijn helemaal fan van een ‘wake-up’ light, een soort lichtgevende wekker, die langzaam maar zeker de zon laat opkomen. Want dat zou veel natuurlijker zijn en dus zorgen voor een makkelijker proces met opstaan. Dit licht wordt vooral gebruikt in de winter, maar in de zomer proberen wij zelf juist dat proces tegen te gaan. We proberen zoveel mogelijk de zonsopgang te negeren, en te verduisteren. Want ik ben regelmatig om half vijf ‘s ochtends al wakker, omdat het dan echt al licht begint te worden. En geloof mij, ik wil echt niet dat de kids dagelijks om half vijf ‘s ochtends wakker worden! Moet je je voorstellen hoelang een dag dan zou duren  ðŸ˜‰

Laten we dus onze kids hun biologische klok volgen, en pas slapen als het donker genoeg is voor ze om te slapen, of helpen we de natuur een handje en maken we het gewoon donker?

Baby’s laat je het verschil juist wel merken

Wat altijd wordt geadviseerd is om baby’s wel het verschil tussen dag en nacht te laten merken. Dus ga niet met ducktape aan de gang, om alle ramen donker af te plakken, maar laat overdag gewoon het gordijn half open. Zo zal je baby beter het verschil tussen de nacht en de dag leren kennen, en hopelijk ‘s nachts wat beter slapen. Aangezien de meeste baby’s toch zowel overdag als ‘s nachts slapen, is het belangrijk om te laten merken wanneer de rest van de wereld mee slaapt (‘s nachts dus)…

Melatonine aanmaak

In het licht wordt er geen melatonine (het slaapstofje) aangemaakt, en dus gaan je kids niet snel uit zichzelf slapen. Daarom is het niet alleen verstandig om lichtgevende schermen (tablets, telefoons, tv’s etc) te mijden gedurende de twee uur voor je wilt dat je kids gaan slapen. Dus na het eten kun je het beste alles uit zetten.

Ook voor jezelf is dat handig, of gebruik op z’n minst de Night Shift stand. Heb je een iPhone, dan kun je die vinden in het controle paneel door van onder naar boven te vegen. Het haalt al het blauwe licht uit je telefoon, en geeft alles een beetje een rode gloed. Daardoor kun je toch nog even op je telefoon blijven, terwijl je melatonine toch wordt aangemaakt.

Daarom gebruiken wij dus typisch wel verduisterende rolgordijnen. Want de kids hebben wel degelijk gelijk. Als het licht is kun je moeilijker slapen. Dus gaan de rolgordijnen dicht voor ze naar boven gaan om zich klaar te maken. In de badkamer is het dan nog wel licht (helaas kunnen we daar niet verduisteren) maar zo komen ze toch iets meer in een slaap-mood dan wanneer het overal nog ongelooflijk licht is.

Hebben je kids een nachtlampje? Zorg dan dat ie blauw licht geeft, in plaats van geel of wit licht. Dit is namelijk nog een kleine hack om ervoor te zorgen dat je kids iets beter slapen.

Hello verduisterend overgordijn en rolgordijn

Ik ben dus helemaal pro-rolgordijn. Een goed verduisterend overgordijn mag natuurlijk ook. Maar zonder verduisterend gordijn zou wij echt niet kunnen leven. Of nou ja, wel leven, maar dan zouden we erg laat slapen en erg vroeg wakker zijn. Een soort langzame dood dus.

Je zou ook kunnen kiezen om gelijktijdig te verduisteren, en isoleren. Zelfs wat geluid tegen houden. Dat kan door een rolluik te installeren. Maar de kosten hiervan zijn vele malen hoger, dus een rolgordijn is denk ik de meest relevante oplossing voor het gemiddelde gezin. Gelukkig kun je rolgordijnen tegenwoordig bijna overal kopen, zelfs online op bijvoorbeeld via Kwantum.

Hebben jullie een rolgordijn of verduisterend overgordijn in de slaapkamer van de kids?