Is het een noodzakelijke kwaad, of is het eigenlijk super fijn dat we in deze digitale wereld zo ver zijn?! Soms is het best lastig om daar een balans in vinden, kan ik je wel zeggen. Onze oudste zoon is inmiddels net acht jaar oud, en in zijn klas zitten genoeg kinderen die al een eigen telefoon hebben! Toen ik dat hoorde sloeg ik bijna stijl achterover. Kinderen van acht met een telefoon. En dan hebben we het niet over een domme telefoon, maar zo’n slimme. Een smartphone. Een super deluxe dure Samsung, of een iPhone, of ga zo maar door. En dan mag dat mee naar school, de sportclub en meer.

Zelf vind ik dit bijzonder want de meeste kids van 8 jaar oud kunnen nog niet eens onthouden dat ze hun handschoenen van school moeten meenemen. Of zijn onze kids de enige die hier moeite mee hebben?! In ieder geval, merk ik wel dat het ding ‘ de telefoon’ nu wel een beetje meer relevant wordt, nu hij in de ‘bovenbouw’ zit. En eerlijk is eerlijk… Af en toe zou ik willen dat meneer een telefoon had, zodat ik hem kon appen of bellen dat ‘ie naar beneden moet komen, in plaats van twee trappen op EN af te moeten rennen. Misschien is een walkie talkie een goede tussenoplossing, en gaan we dat eens proberen, hahaha. Maar goed. Vandaag even een paar dingen die je eens moet overdenken voor je een eigen telefoon aan je kids geeft.

Heeft je kind het nodig?

Tja, dit is per kind en gezin denk ik echt enorm verschillend. Want wanneer is iets echt nodig, en wanneer is het gewoon bij de rest van de klas willen horen? In ons geval is een eigen telefoon echt nog niet nodig. Want overal waar meneertje heen gaat, zijn wij ook. En als hij bij een vriendje is dan kunnen we prima even met de ouders bellen of appen, als er iets aan de hand is. Daar heeft hij geen eigen telefoon voor nodig.

Maar misschien gaat jouw kind wel helemaal zelf naar de voetbal vereniging, of moet het verder fietsen naar school. Of vind je het fijn dat wanneer je kind niet naar de BSO gaat, maar zelf naar huis komt, het even te kunnen contacteren. Dat snap ik ook echt helemaal. Want dan heb je ook niet echt zicht op waar je kind is, en wat het aan het doen is. Ja…. ik ben zo’n moeder die precies wil weten wat mijn kind uitspookt… Zijn we dat niet eigenlijk stiekem allemaal?!

Is het niet nodig, dan komt het er ook niet, is mijn motto. Onze zoon zal dus voorlopig echt nog geen eigen telefoon krijgen. Misschien dat we binnenkort mijn oude iPhone wel achterlaten thuis met een eigen SIMkaart, en daarop alleen de apps die voor kids interessant zijn. Zodat ze bijvoorbeeld een keer een boodschapje samen kunnen doen, en als ze het niet weten mama even kunnen bellen. Maar een eigen telefoon is hier voorlopig dus nog echt niet aan bod.

Welke telefoon is goed?!

Als je dan ervoor kiest een eigen telefoon aan je kind te geven, bedenk je dan wat goed is voor jullie. Moet een telefoon alleen kunnen bellen en gebeld worden, of moet het gelijk een smartphone zijn waarop ze onbeperkt op apps kunnen ronddwalen en spelletjes spelen? Dit zal natuurlijk ook leeftijdsafhankelijk zijn.

Ik wil zelf onze kids zolang mogelijk van social media afhouden (lees Instagram, SnapChat, Facebook en andere platforms). Dus een telefoon waar al deze apps op te installeren zijn lijkt mij nog geen goed idee. Eentje waarmee je kunt bellen en sms-en is wat mij betreft een prima oplossing.

Welke telefoon je ook kiest, kies alsjeblieft eentje die ook echt kindproof is. Of maak deze kindproof met een goed hoesje en een beeldschermbeveiliger. Want het is en blijft een kind. Altijd jammer dat sommige ouders helemaal los gaan als hun kind de telefoon heeft laten vallen, er een barst in het scherm zit, en vervolgens ook een barst in de relatie komt. Helemaal niet nodig, want als je gewoon goede bescherming voor de telefoon had gekocht, was er geen probleem geweest.

Wil je geen dure apparaten voor je kind die kapot kunnen gaan, kies dan voor een simpele prepaid telefoon, of koop dus de juiste bescherming voor het duurdere apparaat. Dan is niet alleen je kind blij, maar jij ook blij.

Je kind veilig een telefoon laten gebruiken

Naast de buitenkant die beschermt moet worden, is dat wat je kind op een smartphone kan doen ook niet helemaal onbelangrijk. Zo hebben wij bijvoorbeeld de YouTube app van alle iPads in ons huis gegooid. De reden hiervoor zal ik binnenkort eens uitgebreid uitleggen op onze andere blog Coole Ouders (welke gaat over bewust ouderschap en duurzaamheid). Maar zo zijn er vast meer apps die jij liever niet geïnstalleerd ziet op de telefoon van je kind.

Gelukkig kun je op de meeste smartphones tegenwoordig wel beperkingen doen. Zo kun je bijvoorbeeld alleen apps met een wachtwoord downloaden (en dat wachtwoord weten natuurlijk alleen papa en mama), of kun je zelfs schermtijd instellen. Zo kun je met de nieuwste iPhone update zelfs bepalen dat er binnen bepaalde tijden geen apps gebruikt kunnen worden. Zo kun je dus gewoon de telefoon zonder problemen op de kamer van je kind laten liggen. Je schakelt gewoon toegang tot de telefoon (of alleen bepaalde apps) uit tussen 20:00 – 07:00 uur. Geen gedoe meer met stiekem onder de deken met de telefoon spelen tot diep in de nacht enzo…

 

© Shutterstock