Als ‘echte’ Groninger vond ik het maar gek dat we nog geen ‘boeren spel’ in onze overvolle spelletjes kast hadden zitten. Maar goed, ik heb natuurlijk ook niet echt gezocht naar spelletjes die om de boerderij draaien. Gelukkig kregen we tijdens het Speelgoed van het Jaar Verkiezingen een hartstikke toffe Smart Game, die de boer in onze kids helemaal losmaakt.

Het spel ‘Smart Farmer’ van Smart Games is hartstikke tof voor kinderen vanaf een jaar of 6. Maar ook onze kleinste spruiten (bijna 2 jaar en net 3 jaar) konden zich er prima mee vermaken. En omdat ik elk kind een grappig en vooral leerzame game gun, geven we er zelfs weer een of twee weg volgende week. So hold your horses (twee om precies te zijn, want die zitten ook in de game) and stay tuned!

smart farmer smart games reveiw

Over Smart Games

Velen van jullie kennen inmiddels via ons blog natuurlijk al de Smart Games, maar voor alle dummies hier even een korte samenvatting. Smart Games zijn spelletjes die je kind in zijn eentje kan spelen (YAY, hoeveel enthousiaste ouders hoor ik nu juichen?!). Geloof mij, ik vind spelletjes spelen met de kids echt niet altijd een straf, maar het is net als met voorlezen. De eerste keer een boekje lezen is leuk, de tweede keer ook wel, maar na 342 keer hetzelfde boekje gelezen te hebben ben ik het wel zat. En zo is het ook met spelletjes. Ik heb echt alleen maar zoveel energie voor gezelschapsspelletjes. Dus na zes potjes memory (met elk kind dat het snapt twee keer), moet ik echt wat anders doen. Maar die kids van ons zijn never ever ooit uitgespeeld op een of andere manier. EN dat is dan het moment dat ik een Smart Game uit de kast trek. Hoppa, ga maar lekker aan tafel zitten en zet je brein aan het werk. En speel even lekker alleen een spelletje. Heerlijk, die rust.

Lees ook over de My First Totem van Smart Max

Smart Games zijn ontzettend goed om die grijze massa van de kids (en jezelf) een beetje in shape te houden. Er zijn namelijk bij elk spel een heel aantal uitdagingen. Van de beginners modus tot gevorderde. En die gevorderde is echt niet altijd een kind van zes jaar oud. Over sommige van die brein brekers van Smart Games zit ik serieus een kwartier te puzzelen. En heel eerlijk? Sommige opdrachten gaan zelfs mijn petje te boven. Super handig dus dat de antwoorden gewoon achterin het boekje staan.

Wij zijn dus ontzettend mega fan (ik snap eerlijk gezegd ook nog niet dat wij niet hét gezicht van Smart Games zijn, als super mega fans, hahaha). En dus werdt het gekregen spel van Smart Games gelijk uitgebreid getest en gespeeld. Daarover kun je hieronder meer lezen.

Lees ook het spel voor slimme peuters: Brain Train (tevens genomineerd voor het Speelgoed van het Jaar

Uitleg van het spel Smart Farmer

smart farmer smart games reveiw

Het spel Smart Farmer is eigenlijk zo simpel dat het bijna niet moeilijk zou kunnen zijn. Je hebt vier soorten dieren paren (2 koeien, 2 paarden, 2 schapen en 2 varkentjes), een paar hekken, drie voederbakken en een groen speelveld. De diertjes zijn gemaakt van zacht rubber, en de witte hekjes hebben grappige details. 

De bedoeling van het spel is dat je het weiland (groene speelveld dus) zo indeelt met de hekjes, dat alleen de dieren paren bij elkaar zitten en geschieden zijn van het andere dieren paar. Dus het veld met paardjes mag alleen maar paardjes hebben, geen varkentjes. Die moeten een eigen afgesloten stuk van het veld hebben.

smart farmer smart games reveiw

Bij de wat gevorderde opdrachten moet je er ook nog voor zorgen dat in elk veldje een eigen voederbak staat. En zo simpel is het. Totdat je natuurlijk de moeilijkere opdrachten tegenkomt. Dan is het toch in eens niet meer zo simpel als het klinkt.

Voor wie is Smart Farmer van Smart Games geschikt?

Zoals ik al eerder zei is deze Smart Farmer Game vooral geschikt voor kinderen vanaf zes jaar. Onze drie jaar oude slimmerik kon nog wel de eerste vier opdrachten zelf doen, maar toen hield het wel op. Niet dat dat de kleine dames tegenhield om met het spel te spelen hoor…

smart farmer smart games reveiw

De schattige beestjes zijn namelijk gemaakt van zacht rubber en dienen zich ook uitstekend voor lekker spelen. Dus toen we in eens een voederbak en de paardjes misten moesten we de dametjes eens aan de tand voelen. Ze hadden met de Duplo een ‘boerderij’ gebouwd en daarvoor hadden ze deze kleine paardjes nodig. Zucht… Erg leuk dus dat ze er mee spelen zo los maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus we proberen om de oudere kids er zoveel mogelijk mee te laten spelen als de kleintjes niet in de buurt zijn. Dan kan de game tenminste gespeeld worden zoals het bedoeld is.

Onze net zeven jarige dame die kan met een klein beetje begeleiding al een heel eind komen. Verder is ze soms eigenwijs en wil ze in plaats van koeien liever de paardjes gebruiken (wat verder niets veranderd aan het spel, maar goed) dus tja. Je begrijpt wel dat je soms een beetje je kind kind moeten laten zijn en lekker haar eigen weg laten kiezen. De paardjes zijn dus echt wel favoriet.

smart farmer smart games reveiw

Zoonlief van acht jaar snapte gelijk wat de bedoeling was (waar ik toch wel stiekem even de spel uitleg heb gelezen voor ik ze aan het werk zette) en kwam met gemak een heel eind. Samen hebben we gelijk de laatste opdrachten gepakt en geprobeerd, maar dat bleek toch lastiger dan we dachten. Maar samen wat puzzelen, schuiven met de hekken, debatteren over waarom iets wel of niet zou kunnen, passen en meten, twintig pogingen en een heleboel geklets zorgde er uiteindelijk voor dat we ook de laatste opdracht konden voltooien.

Wat ons betreft is het dus echt een grappig en uitdagend spel voor het hele gezin. Je zou natuurlijk als extra uitdaging ook een timer kunnen gebruiken. Dat je per opdracht de gezinsleden met hetzelfde ‘brein niveau’ test op hun snelheid en denkvermogen. Wie het snelst de opdracht kan afmaken krijgt een punt.

smart farmer smart games reveiw

Jij nu ook enthousiast? Houd dan Coolest Kid On The Blog in de gaten, want wie weet geven we Smart Farmer van Smart Games weg aan jullie!

 PIN IT

Smart Farmer, het spel voor slimme boeren en buitenlui. Goede speeltip voor (hoogbegaafde of) slimme kinderen die van een uitdaging houden. Onze volledige review van deze Smart Game vind je hier