Wetenschap, natuurkunde en wiskunde cool? Uhm, als je het mij vraagt niet. Maar bij Science Centre NEMO Amsterdam hebben ze mijn mening toch maar weer kunnen bijsturen (ook al geef ik dit niet graag toe, met mijn lichtelijke wiskunde haat) En tijdens de zomervakantie is er op de onderste verdieping een speciale Familie Werkplaats. Hier kunnen (groot) ouders met hun (klein)kinderen lekker samen aan de slag, om dingen te bouwen en te experimenteren. Dus lekker de handen uit de mouwen steken en ontdekken maar.

Energie in het NEMO Science Centre

Tijdens de zomer staat het thema ‘energie’ centraal in de workshops van de Familiewerkplaats. Race met een ballonwagen, ontdek hoe een magneet werkt, produceer een schakeling van batterijen en lampjes en doe proefjes met warmte-energie. Ontdek dat energie overal om ons heen is!

IMG_4262

Wil je alvast weten wat je kunt doen in de Familiewerkplaats? Lees hieronder meer over alle workshops. De ballonwagen race is eerlijk gezegd de enige workshop die ik samen met de kids heb gedaan, omdat de meeste proefjes en workshops toch voor iets oudere kinderen waren (en de kids de ballonwagen race gewoon te leuk vonden om bij weg te gaan).

Ballonwagen race

IMG_4249

Op elke tafel staat een aantal bakken met benodigdheden (rietjes, karton, foam, scharen, saté-prikkers en natuurlijk ballonnen) en een werkbeschrijving. Wat ik dan weer erg netjes vind is dat het ook in het Engels staat, want er liepen nogal wat toeristen rond. Leuk dus dat er ook aan hen gedacht werd.

IMG_4241

Door alle instructies op te volgen knutselde je binnen een minuut of tien je eigen racewagen in elkaar, waarop je de ballon bevestigde. Ballon opblazen, auto op de racebaan en racen maar! De kids vonden het helemaal geweldig. Ook omdat ze tijdens het racen ontdekten wat ze aan de auto konden verbeteren. Zo wilde zoonlief graag een spoiler zoals de echte Formule 1 racers, en dochterlief wilde het liefst hartvormige wielen. Na enige overtuiging van onze kant gingen we toch maar voor ronde wielen, die raceten wel net iets beter.IMG_4253

Hoe werkt een magneet

dd389701.jpg__1440x1140_q85_crop_upscale

Bij deze workshop kon je door middel van een batterijtje, ijzerdraad en iets magnetisch heel duidelijk zien dat iets wat eerst niet magnetisch is, toch magnetisch gemaakt worden.

Ook kon je met een kompas zien hoe dat nou eigenlijk werkte door middel van magnetisme.

Temperatuur regelen

IMG_4260

Bij deze workshop kon je zelf meten en ontdekken wat temperatuur doet, en hoe het allemaal werkt. Zo moest je bijvoorbeeld eerst je hand temperaturen, dat opschrijven, vervolgens je hand likken en dat temperaturen (oké, smetvrees mensen wees niet bang, alles wordt weer schoon gemaakt) en het verschil eens bekijken. Hoe zou dat nou kunnen? Of wat dacht je van twee ijsklontjes op twee verschillende ondergronden leggen? Welke smelt het snelste?

IMG_4259Of een plastic bakje met lucht, meet die temperatuur maar eens op. Hou nu 1 minuut je handen eromheen en meet de temperatuur nog eens. Tadaaaaa, weer een heel ander experiment die de kinderen iets leert over de geleiding van warmte.

De medewerkers van NEMO die erbij zaten waren ook echt heel interactief met de kinderen bezig, om ze echt te helpen en het extra leuk te maken.

IMG_4258

Laat het lampje branden

Hier gingen vooral de technisch aangelegde vaders en opa’s uit hun dak! Waarschijnlijk nostalgie, of gewoon de testosteron die moet en zal bewijzen dat meneer wel een kleine stroomkring in elkaar kan knutselen.

IMG_4254

Je kon ook met een handdynamo aan de gang om energie op te wekken. Voor de kinderen die niet in de generatie ‘knijp-kat’ zijn opgegroeid dus iets heel nieuws!IMG_4255

Wat vinden wij?!

Leeftijd: 4-99 jaar
Ontdekken: ja, dat is het enige wat je de hele dag door doet. Ontdekken, verbazen en verwonderen over alles wat met techniek en wetenschap te maken heeft.
Ontspannend: je kunt in het museum op diverse plekken lekker zitten (hallo prachtig dakterras!) en bij de workshops kun je ook een plekje aan een tafel zoeken.
Educatief: hell yeah! Als je nu nog niet met een hoofd vol wilde ideeën, creatieve proefjes en heel veel meer informatie rijker terug komt, dan weten wij het ook niet meer…
Spannend: nee, of je moet voor het geluid van donder en bliksem een beetje bang zijn, dan zou je het waterzuiveringssysteem onderdeel even over moeten slaan. Maar verder zijn er weinig (eigenlijk geen) enge dingen in het museum.
Bijzonder: je mag de ballonwagen mee naar huis nemen, zonder te hoeven betalen voor de materiaalkosten. Een leuk souveniertje dus waarvoor je niet eens naar de shop hoeft. Verder vind ik het meest bijzondere dat zelfs voor de jongere kinderen er de hele dag genoeg te doen is. Ik dacht dat het voor kinderen onder de acht jaar niet echt veel aan zou zijn, maar onze kinderen zijn er (zelfs na twee keer geweest te zijn) niet weg te slaan.
Prijs:
* Personen van 4 t/m 120 jaar € 15,00
* Kinderen t/m 3 jaar € 0,00
* de familiewerkplaats is inbegrepen bij de toegangsprijs