Je kent het wel, je moet weer cadeau’s zoeken voor de kinderen. Of het nou is voor in de schoen, of tijdens Sinterklaas of kerst. Of een verjaardagscadeau, want we worden rond deze tijd echt doodgegooid met kinderfeestje bij ons thuis. Super leuk allemaal maar hoe kies je nou in hemelsnaam nu nog een goed cadeau? Het mag niet teveel kosten (het leven is al duur genoeg) het moet praktisch zijn en het liefst duurzaam? I’ve got you covered! Met deze hele fijne praktische en minimalistische cadeau-ideeën, sla jij altijd de plank raak, en niet meer mis.

Wat heeft een kind al nodig?

Een praktisch cadeau is iets wat een kind eigenlijk al nodig heeft. Maar in plaats van het zomaar te geven, gebruik je een verjaardag/of feestdag om dit praktische cadeau te geven. Ik geef je even een praktisch voorbeeld, wel zo passend niet? Onze dochter heeft een prachtige Emoji tas met een unicorn erop (ze is er letterlijk verliefd op, terwijl ik m het liefst in de container zou gooien). Maar ik heb geluk, want hij is echt helemaal af. Het schuim in de banden is stuk, en popt nu zelfs naar buiten. De tas valt elke keer omdat er een ding niet goed vast wil. Dus echt de hoogste tijd voor een nieuwe kinderrugzak. En in plaats van gelijk naar de winkel te rennen en een nieuwe te kopen (oké, ik kocht wel een nieuwe) en die te geven, kun je dit bewaren tot een feestdag. Ik bedoel te zeggen dat je dus dit praktische cadeau in de schoen kunt doen, of met 5 december kunt geven.

Hetzelfde geldt voor kinderen die bijvoorbeeld eigenlijk toe zijn aan nieuwe sjaal, handschoenen etc, of een warme pyjama. Dat zijn voor ons echt bij uitstek praktische cadeau’s die we met de feestdagen in december geven. Of een lekkere hoodie, een set nieuwe kleurpotloden etc. Over knutselen heb ik het zo nog wat uitgebreider.

Houten speelgoed, duurzaam en goed door te geven/verkopen

Yesss, één van mijn lievelingsdingen om over te praten is houten speelgoed! Niet alleen maar houten blokken of een houten trein, maar ook open end speelgoed. Als je al een houten treinbaan hebt, dan is een uitbereiding een heel praktisch en minimalistisch cadeau, omdat je eigenlijk alleen aanvult, en niet nog weer wat anders komt (teveel opties, is te veel keuze stress voor kids). Zo ging ik naar Londen en wilde ik een souveniertje kopen voor de kids. Ik kon gaan voor 4 knuffelberen met daarop een Engels shirtje, een sticker/magneet/sleutelhanger. Maar dat zou niets toevoegen aan onze simpele lifestyle. Toen kwam ik tot mijn vreugde kwam ik een prachtige houten treinset tegen helemaal met allerlei Londense accessoires, zoals de Big Ben, London Eye en natuurlijk de rode bussen en taxi’s. Je ziet het wel, met houten speelgoed kun je zoveel. Daarnaast heeft houten speelgoed het voordeel dat je het kunt repareren als het toch onverhoopt wél stuk gaat. In tegenstelling tot plastic speelgoed wat vaak in de prullenbak belandt, kun je gewoon de boel weer herstellen.

Creatieve cadeau’s

Dit jaar heb ik ongelooflijk hard gezocht naar creatieve cadeau’s. Why? Omdat dit cadeau’s zijn die vaak niet al te veel ruimte in beslag nemen en omdat ze ‘weggewerkt’ worden. Door de stickers te gebruiken, door de papieren vol te tekenen, door de Diamond Painting dingen te maken, hebben ze niet alleen veel plezier tijdens het knutselen, maar de voorraad zal ook slinken. Dus uiteindelijk nemen deze cadeau’s bijna geen ruimte meer in beslag. Whoop whoop, dat is voor iedereen fijn. Plus, je kunt natuurlijk lekker aansluiten bij al die knutsel festiviteiten, waardoor je eigenlijk je kind tijd en aandacht als cadeau geeft. En dat is wat kinderen eigenlijk het allerliefste willen.