Afgelopen woensdag waren we bij het PIT Veiligheidsmusuem in Almere uitgenodigd. Het wat?! Nou ja Veiligheidsmuseum is zoals ze het noemen. Volgens onze kids was het “het brandweer-politie-ambulance-en boten museum”. Niet zo gek als je bedenkt dat dit het voormalige Nederlandse Politiemuseum en het Nationaal Brandweermuseum is.

Het PIT Veiligsheidsmuseum

Ben jij benieuwd naar de wereld van politie, brandweer of ambulance? Kom dan naar het Veiligheidsmuseum PIT! In PIT kom je van alles te weten over de geschiedenis van veiligheid en wat hulpdiensten doen om de samenleving zo veilig mogelijk te maken.
Geniet met het hele gezin van een leuk en leerzaam uitje! Bekijk de historische collectie met onder meer de politie Porsche of neem een kijkje in een echte politiecel! Speel spannende crime-scene games, blus een digitale brand of los een echte misdaad op. Op de skelterbaan test je hoe veilig je zelf bent in het verkeer of doe een van de andere zelftesten: ben jij geschikt voor de politie, brandweer of ambulance?
Na een bezoek aan PIT weet je hoe bij te dragen aan een veilige samenleving. Leerzaam maar vooral heel leuk!

IMG_3991

Paw Patrol en PIT

IMG_3954

Het PIT Museum had vorige week woensdag de aftrap van hun samenwerking met Nickelodeons kinderserie “Paw Patrol”. In het winkeltje van het museum stikte het van Paw Patrol speelgoed en knuffels en er was een heuse Paw Patrol speurtocht door het museum heen. Voor de speciale gasten was er zelfs een heuse Meet en Greet met Paw Patrols enige echte Chase. Mega drukte was het dus, en de dranghekken konden goed dienst doen, om alle dol enthousiaste Paw Patrol fans, een beetje in het gareel te houden. Alleen met de speciale Paw Patrol reddingsbrigade bandjes kon je Chase ontmoeten, wat gelijk een leuk aandenken was. Een van de winnaars van de win-actie die we hadden lopen had het bandje na een week zelfs nog om zijn pols zitten.

IMG_3958

De Paw Patrol speurtocht bestaat uit vijf verschillende opdrachten, wat voor leuke interactie met de collectie in het museum zorgt. Aan het einde van de speurtocht hadden de kids allemaal een Paw Patrol sticker vel verdiend! Ontzettend leuk dus.

IMG_3964Naast de Paw Patrol speurtocht was er ook de brandweerwagen speurtocht. Had je alle juiste antwoorden dan vormden de letters een woord (welke dat is verklappen wij natuurlijk niet). Zet je de brandweerwagen (bouwplaat) in elkaar en post je die op social media dan maak je bovendien kans op een compleet verzorgd Brandweer-feestje in het PIT Museum. Super leuk dus en ik ben toch wel benieuwd naar de prijs.

IMG_3992Er is tijdens de vakantie (t/m 28 augustus) nog een kleur wedstrijd waarbij je drie Woef-tastische Paw Patrol prijzen kunt winnen. Er werd die dag dus ook al druk gekleurd aan de speciale kleurtafel. Nu maar hopen dat onze kleine Rembrandtjes in de prijzen vallen.

Het PIT Museum is niet heel groot en daardoor overzichtelijk , en ook met jongere kids goed te doen. Ik zou het zelf niet als een dag vullend uitje bestempelen maar een paar uurtjes kun je je hier wel vermaken.IMG_3972

In de speciale verkleed paskamer kun je jezelf omtoveren tot politie agent, ME-er, ambulance personeel, brandweerman of vrouw of je kon deel uitmaken van de Reddingsbrigade (net als Zuma dus). Je mocht de verkleedkleren trouwens gewoon aanhouden terwijl je door het museum liep. Dus er liepen heel wat mini agenten en brandweerlieden rond.IMG_3978

Ook kon je meedenken aan het verbeteren van gevaarlijke situaties zoals een stoel die op maar twee poten staat. Een kind bedacht om allemaal zachte kussens eronder te plaatsen. Dit kon je vervolgens zelf uittekenen en aan de andere kant van de muur werden alle ideeën die live getekend werden geprojecteerd. Daar kwamen dus de hele tijd allemaal kids om de hoek om naar hun eigen creatie te kijken en trots aan opa en oma te showen.

IMG_3946

Wat wij vonden van PIT

IMG_3966

Leeftijd: 3-12 jaar
Ontdekken: ja (extra leuk om dat in de verkleedkleren te doen)
Ontspannend: ja, je kunt op je dooie gemak door het museum heen en overal zijn plekken waar je even kunt zitten.
Educatief: absoluut! Je leert heel veel over het ontstaan van alle veiligheidsdiensten, maar kunt ook zien hoe er in de toekomst en in het nu wordt gewerkt, door het ook nog eens zelf te doen.
Spannend: af en toe. Voor kleine kinderen zou ik zeggen om niet overal binnen te gaan. Een van de wat jongere bezoekers die ik zag (schat hem zo een jaar of twee en een half) durfde absoluut niet binnen het ‘brandende’ huis te gaan. Ook moet je voor jezelf bedenken of je de wapenkluis in wilt met je jonge kids (vooral de mensen die daar morele bezwaren tegen hebben zeg maar)
Bijzonder: met je eigen pasje kun je bij allerlei ‘computers’ testen of het werk voor je geschikt is, of allerlei andere interessante quizzen doen. Die komen allemaal op je ‘account’ te staan, waar je later via de email de resultaten van kunt opvragen. Leuk aandenken voor later dus.
Prijs:
* Volwassenen € 9,50
* Kinderen 4 t/m 12 jaar € 6,50
* Gezinsticket (2 volwassenen en 2 kinderen)  € 27,50

Wil je nog het museum in een vogelvlucht zien?! Kijk dan even dit filmpje