De kinderbijslag is weer een tijdje binnen. Whoop whoop! Misschien een rare vraag, maar wat doet jouw spaargeld? Dat van mij staat momenteel te verstoffen op de bank. Ja, het voelt veilig zo ergens bij iemand die van die dure bewakers inhuurt om mijn geld te bewaren. Maar wat het mij oplevert? Die anderhalve cent per maand is het eigenlijk niet echt waard of wel soms? Ik vind in ieder geval van niet. Elk jaar aan het einde van het jaar, krijg je zo’n afschrift met daarop ‘al’ je rente van dat jaar! En elk jaar raak ik meer en meer teleurgesteld. Niet zozeer omdat mijn spaargeld erg weinig is (dat is gelukkig niet zo), maar omdat de rente echt verwaarloosbaar is geworden. Het enige voordeel van geld oppotten op de bank rekening, is dat de kids het niet stiekem kunnen pakken of per ongeluk vinden in een ouwe sok en ermee aan de haal gaan.

Maar er zijn betere manieren. Ik zeg niet dat je nu gelijk alle kinderbijslag moet verbrassen, of proberen met gokken te verdubbelen. Absoluut niet! Maar ik wil je graag eens aanmoedigen om te kijken hoe je nog meer met je spaargeld om kunt gaan. Ik denk dat je aan het eind van deze blog wel eens anders tegen spaargeld aan zou kunnen kijken.

Gold gold baby!

Het klinkt misschien niet als een eerste logische gedachte als het gaat om ‘wat te doen met je spaargeld’, maar wat dacht je van goud kopen, of zilver kopen?! Je hoeft geen dikke rijke bankier te zijn om goud te kunnen bezitten. Je kunt beginnen met het kopen van zilver, en daarna jezelf een upgrade geven met het kopen van goud. Maar bij het investeren in goud en zilver heb je veel meer kansen dat je geld (veel) meer opbrengt dan je bank jou terug geeft aan het eind van het jaar.

Investeren met aandelen

Allereerst kun je natuurlijk je geld investeren. Tegenwoordig hoef je niet heel erg veel verstand te hebben van investeren en het hoeft ook niet te gaan om mega grote bedragen. Wil je wel echt grote bedragen gaan investeren, dan is kennis van zaken natuurlijk wel mega belangrijk, maar dat snap je zelf ook wel.

Mijn man kon bij zijn vorige werkgever ervoor kiezen om een gedeelte van zijn loon te laten uitbetalen in aandelen in het bedrijf. Dus zo bezaten wij een klein klein deeltje van het grote geheel. Ging het heel goed met het bedrijf, dan was het het soms zeker waard om de aandelen te verkopen. Het blijft natuurlijk een beetje een lastig spelletje omdat je goed in de gaten moet houden wanneer de aandelen van jouw investering stijgen en dalen, maar er is eigenlijk bijna altijd wel meer rendement uit te halen dan met je spaarrekening waar je minder dan een halve procent rente krijgt.

Investeren in vastgoed

Klinkt misschien erg professioneel, maar het kan veel kleiner dan je denkt. Zo zitten wij zelf te denken aan het kopen van een chalet op een goed en geliefd vakantiepark. Niet alleen zodat wij er zelf heen kunnen wanneer we willen, maar ook omdat we de stacaravan in het hoog seizoen mooi kunnen verhuren. Ook na het hoogseizoen kun je het uiteraard verhuren, maar dan loopt het niet zo storm. Maar door het kopen van zo’n chalet of sta-caravan kun je je ervan verzekeren dat je extra inkomen hebt. Wij schatten dat met het verhuren van de chalet, we binnen 6 weken ruim € 3000,- aan extra inkomen zullen hebben. Dat is natuurlijk wel het geïnvesteerde geld waard. Je kunt ook kiezen voor ander vastgoed, maar eigenlijk is investeren in vastgoed altijd een goed idee…

Dus waar ga jij vanaf nu je spaargeld brengen? Of ga je je geld laten leven, laten groeien en er nog meer van genieten? Wat je ook doet, begin klein en bouw het langzaam op. Beter kleine fouten maken met weinig geld, dan fouten maken met het grote geld. 

Simpeler en rijker leven doe zó