Heb je kleine kinderen en een tuin? Dan wil je waarschijnlijk dat de tuin zo veilig mogelijk is voor de kinderen en er zelf ook nog van kunnen genieten. Maar hoe maak je een tuin nu kindvriendelijk doch stijlvol? Wij geven een aantal tips. 

Waar moet je op letten voor een kindvriendelijke tuin? 

Bij een kindvriendelijke tuin moet je rekening houden met twee zaken. De tuin moet veilig zijn voor de kinderen en er moet een ruimte zijn voor zowel de kinderen als voor jezelf. Klinkt simpel, en dat is het ook! Het belangrijkste is dat de tuin veilig is. Kies voor afscheidingen die kindvriendelijk zijn, zodat ze niet zomaar de straat op kunnen lopen. Denk dan aan een schutting of een groene haag. Daarnaast is het essentieel om geen giftige planten in de tuin te poten. De risico’s zijn niet heel hoog, maar het is beter om het risico helemaal te voorkomen. Vooral kleine kinderen steken namelijk al gauw wat in hun mond. Koop daarom alleen planten die niet giftig zijn. Het lokale tuincentrum kan je daar goed in adviseren. Ga je voor een speelplek in de tuin? Kies dan een plek uit waar niet veel zon staat. Heb je een tuin op het zuiden? Creëer dan zelf genoeg schaduw ruimte bij de speelplek. Ook een kindvriendelijke ondergrond, zoals rubberen tegels, zijn veilig voor bij een speelplek. 

Een plek voor jezelf

Naast een ruimte voor de kinderen, is het ook fijn om een plek voor jezelf in de tuin te hebben. Een plek waar je heerlijk van de zon kunt genieten op ligbedden, of waar je vrienden en familie kunt ontvangen voor een borrel of etentje. Want een kindvriendelijke tuin draait niet alleen maar om de kinderen, maar ook om jou! Zorg er daarom voor dat er ruimte is voor een terras of patio waar je een eigen plekje kunt creëren. Een plek ver genoeg van de speelplek af zodat je genoeg ruimte voor jezelf hebt, maar wel op zo’n afstand dat je nog op de kinderen kunt letten. Heb je een kleine tuin? Ook dan is het mogelijk om zowel voor de kinderen als voor jezelf een plek te creëren, want uiteindelijk draait het allemaal om balans in de tuin.