Lees onze GraviTrax review hier!

Knikkeren was afgelopen zomer weer helemaal terug van weggeweest. We werden om de oren gegooid met stierenbonken, en andere hippere namen voor onze ouwe dikkers, ijsberen, vlinders en mega bonken.  Maar nu het wat kouder wordt is knikkeren buiten haast niet meer te doen. Gelukkig kun je je ook altijd binnen wel vermaken met knikkers. Wat dacht je van de Hubelino knikkerbanen, die perfect op je Duplo past? Super leuk voor kids van een jaar of 2 tot ongeveer 8 jaar. Maar dan?! Wij hebben inmiddels een kersverse acht-jarige in huis en die vind met knikkerbanen bouwen eigenlijk nog wel leuk. Maar een paar Hubelino banen maken voor zijn zusjes en hij is er wel weer klaar mee. Gelukkig kreeg ik een ontzettend tof persbericht van Ravensburger, over de nieuwe hype: GraviTrax!  Wij kregen de GraviTrax startersset om uit te proberen en eens aan grondig onderzoek te onderwerpen. Deze gave knikkerbaan met ontelbaar mogelijkheden is echt een musthave voor elk gezin met schoolkinderen die van bouwen en uitdaging houden. Of voor papa’s en mama’s die stiekem ermee willen spelen, maar een goed excuus zoeken om met de GraviTrax startersset te spelen en ontdekken.

GraviTrax startersset Ravensburger

GraviTrax review startersset , bepaald niet voor starters

Als je de naam startersset hoort, dan kun je toch wel een beetje bedrogen uitkomen. Deze mega grote set komt in een super grote dikke vierkante doos die best nog wel wat weegt zelfs. Dat verbaasde me eigenlijk wel, want eigenlijk bestaat de GraviTrax startersset uit plastic banen en een kartonnen ondergrond waar je alles op klikt. Dus de GraviTrax startersset is echt wel een heel erg goed begin, want je kunt er ontzettend veel tofs mee bouwen.

GraviTrax startersset Ravensburger

De advies leeftijd is vanaf een jaar of acht. Meestal neem ik het niet zo nauw met adviesleeftijden, want hey, wij hebben megaaaaaa slimme kinderen. Maar in dit geval moet ik toch echt wel toegeven dat het nabouwen en zelf bouwen met deze GraviTrax wel echt voor de wat oudere kinderen is. De knikkers van de baan laten rollen kunnen de kleintjes ook wel, zo bewees onze 2 jarige dochter. Die wist na één keer kijken al precies waar ze de knikkers op het lanceerplatform moest leggen om de boel te laten rollen. Vanwege alle kleine knikkers moet je dit wel echt alleen onder toezicht doen, maar dat ging hier helemaal goed. Maar kijken kunnen ook de jongere kids wel.

Onze zesjarige dochter kon wel een beetje mee helpen, maar echt alleen aan de slag laten ging alleen goed zolang het ontwerp 2D was. Zodra het de hoogte in gaat moet ze er wel echt hulp bij hebben.

Heb je dus kids van een jaar of 8 of ouder, dan is dit echt het perfecte cadeau! Kijk maar mee.

Bouwen met een bouwinstructie blad

Je kunt deze set gebruiken zoals Lego. Er bestaan voorbeelden in een boekje die je stap voor stap kunt nabouwen. Heel handig als je wilt weten wat je nou eigenlijk allemaal kunt doen met de GraviTrax set. Want eerlijk gezegd leek het een beetje overweldigend toen we de doos openmaakten. Vier grote kartonnen platen met allemaal vakjes die er kennelijk uitgedrukt moesten worden, grijze rails, donkergrijze zeskanten, en ook nog zwarte. Een paar witte plastic zeskanten, en groene stukjes. Oftewel, even puzzelen.

GraviTrax startersset Ravensburger

Gelukkig kun je dus met het instructie boekje al snel een eerste platte knikkerbaan neerleggen.

Er staan verschillende voorbeelden in het boekje, en gelukkig kun je deze ook in de GraviTrax app bekijken. Voor het geval je de boekjes kwijt raakt, of een jonger broertje of zusje er een hap uit neemt of nog erger, iemand het per ongeluk weggooit!

Zoals je kunt zien zijn er verschillende moeilijkheidsgraden in het instructie boek. In het ene boekje wordt ook alles stap voor stap uitgelegd, het andere boekje laat je hersenen net even wat harder kraken. Want hier wordt alleen vertelt welke stukken je precies nodig hebt, en hoe het eruit ziet. Maar hoe en wat, dat mag je verder uitzoeken. Dus dat is zeker leuk voor de kids die nabouwen wel leuk vinden, maar ook nog zelf wat willen ontdekken.

Zo moet je er zelf achter komen hoe hoog je welk platform moet maken. Want als je niet genoeg hoogteverschil creëert dan rolt de knikker natuurlijk niet zoals het hoort, of komt het niet eens vooruit maar blijft het achteruit rollen. Voor kinderen met weinig geduld misschien niet gelijk de juiste uitdaging, maar voor de kids die dit soort dingen uitvinden leuk vinden een geweldige optie. Dit vind ik zelf een van de leukste opties aan de GraviTrax knikkerbaan. Dat je een eindje op weg wordt geholpen, maar toch zelf keihard moet nadenken omdat het anders gewoon niet werkt.

Zelf bouwen met de GraviTrax startersset

Natuurlijk kun je ook helemaal zelf bezig gaan met de GraviTrax startersset. Je kunt eindeloos banen bouwen, ontdekken en nieuwe dingen proberen. Zo is het magnetische lanceerplatform dat erbij zit echt een kunst op zich. Hierbij leren de kinderen de kracht van magnetisme, en moeten ze experimenteren met de juiste magneten bij elkaar brengen. Als je dit op de goede manier doet kun je namelijk een knikker met best wel veel kracht omhoog schieten. Ideaal dus wanneer je knikkerbaan een beetje doodloopt, omdat de snelheid eruit is. Door dan het magnetische lanceerplatform te gebruiken kun je weer snelheid in de knikker gooien, waardoor de baan nog weer langer kan worden.

GraviTrax startersset Ravensburger

Bovenstaande baan heeft zoonlief dus zelf bedacht. Zoals je ziet hoef je niet perse alle vier de grondplaten te gebruiken, en heeft hij de moeilijkere onderdelen van de knikkerbaan hier even achterwege gelaten. Zo is er namelijk ook de mogelijkheid om een aantal wissels in de baan te bouwen, of een trechter erin te doen. En zoals we al zeiden kun je het magnetische lanceerplatform ook gebruiken. Hier heeft hij gewoon gekozen om alleen baanstukken en rails te gebruiken wat natuurlijk ook helemaal prima is. En stiekem best wel trots dat hij gelijk wel alle drie de knikkers tegelijk laat rollen. Dit vraagt, kan ik uit eigen ervaring wel zeggen, best nogal wat rekenwerk.

GraviTrax startersset Ravensburger

Je kunt ook niet te stijl bouwen, want dan vliegt de knikker uit de baan, of past de rails gewoonweg niet in het blokje. Dus het vraagt niet alleen om creativiteit, maar ook echt oplossingsgericht werken en denken. Tot nu toe wordt er elke dag wel even met de GraviTrax baan gespeeld. Of er wordt alleen maar gerold met de knikkers in de bestaande baan, of ze gaan met z’n tweeën (of papa of mama) aan het bouwen.

Zoonlief houdt enorm veel van races, dus dit groene knikkerbaan onderdeeltje maakte hem erg gelukkig. Een soort podium voor de knikkers, waar ze op de eerste, tweede of derde plaats staan. Er zijn ook opdrachten waarbij je de knikkers op een bepaalde volgorde op deze ranglijst moet krijgen. Dat vraagt dus om de baan uitproberen, opnieuw aanpassen en wisselen tot je de juiste volgorde hebt gekregen.

GraviTrax startersset Ravensburger

De GraviTrax app

Wij hebben de kids een beetje zonder dat ze dit wisten uitgetest, voor we de GraviTrax startersset gaven. Je kunt namelijk in de app-store de GraviTrax app downloaden. Hiermee kun je zelf banen bouwen op de tablet, of een aantal voorbeelden stap voor stap bekijken. Natuurlijk kun je ook de knikkers digitaal laten rollen over de banen.

GraviTrax startersset Ravensburger

Hiermee konden we even aftasten wat de kids uberhaupt van het hele gebeuren vonden. Want het is niet iets wat je zomaar tussendoor koopt (voor ons tenminste). Wat wel leuk is dat je de uitbereidingen leuk tussendoor kunt geven, met Sint of Kerst bijvoorbeeld. Zo staan de looping, de lift en de katapult op het verlanglijstje van de kids.

GraviTrax startersset Ravensburger

Wij zijn dus echt enthousiast over deze knikkerbaan set van GraviTrax. Echt een super cool cadeau voor kids vanaf een jaar of 8. En wat ik om me heen hoor bouwen kids van 14/15 jaar er ook nog heel leuk mee. En voor jezelf ook leuk om te doen, eens kijken of je de moeilijkste baan kunt maken zonder al te veel instructies.

GraviTrax review startersset