Een goed matras vinden kan nogal eens een hele uitdaging zijn. Er is zoveel keuze, dat je al gauw het overzicht kunt verliezen. Wanneer je weet waar je op moet letten, wordt het kiezen van een goed matras een stuk makkelijker. Daarom in dit artikel een aantal tips!

Wat is een ‘goed’ matras?

Je hebt allerlei verschillende soorten matrassen. Matrassen van traagschuim, latex, koudschuim, of futon. Daarnaast kun je kiezen voor een topdekmatras wanneer je het ligcomfort van je matras wilt verbeteren. Maar wat is nu eigenlijk een goed matras? Een goed matras is stevig, zodat je gewicht goed wordt verdeeld. Hij mag niet te stevig zijn, zo voorkom je namelijk dat je doorbloeding wordt afgekneld. 

Hoe kies je een matras?

Zorg ervoor dat je goed de tijd neemt voor het kiezen van een matras. Test verschillende soorten uit en trek minstens een kwartier uit voor het proefliggen. Zo kun je goed voelen hoe het matras ligt, en kun je verschillende slaaphoudingen uitproberen. Daarnaast is het belangrijk dat het matras een proeftijd heeft. Met een proeftijd heb je namelijk de mogelijkheid om het matras na een paar weken voor een ander matras om te ruilen. Meestal voel je namelijk pas na een aantal dagen hoe een matras echt ligt.

Hardheid van het matras

Bij het kiezen van een matras, is het ook belangrijk te letten op de hardheid. Een te hard of juist te zacht matras kan gevolgen hebben voor de slaaphouding. Het gewicht moet goed worden verdeeld, zodat er minder spanning op de spieren staat. Dit zorgt voor een ontspannen slaaphouding. Een stevig matras is vaak een goede optie, omdat deze het gewicht goed verdeeld. Wil je niet een te hard matras? Ga dan voor een matras van traagschuim, deze zorgt namelijk voor een wat zachter gevoel.

Temperatuur van het matras

Daarnaast is de temperatuur van het matras belangrijk. Zorg ervoor dat het matras dat je kiest goed kan ventileren, een matras met een slechte ventilatie kan namelijk een negatieve invloed hebben op het slaappatroon.